Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 38 záznamů.  začátekpředchozí19 - 28další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti a překážky zavádění biopotravin do školního stravování na Klatovsku
NEUMAYEROVÁ, Eliška
Ve své práci jsem se zaměřila na možnosti a překážky zavádění biopotravin do školních stravovacích zařízení a na zjištění spokojenosti strávníků. V teoretické části je popsán rozsah a struktura ekologického zemědělství, produkce, distribuce a užití bioproduktů v České republice a v regionu Klatovsko. Je kladen důraz na spotřebu biopotravin, způsoby jejich prodeje a na nabízený sortiment. Dále jsou zde zmíněny faktory a prostředky, které ovlivňují využití biopotravin ve stravovacích zařízeních. V praktické části bylo provedeno dotazníkové šetření ve vybraných školních stravovacích zařízeních a školách na Klatovsku. Byly sledovány názory žáků základních škol a středních škol na stravovací zařízení, pestrost nabídky jídel, přístup zaměstnanců nebo na případné nedostatky, které by se měly zlepšit. U zaměstnanců stravovacích zařízení se zjišťovalo využití místní produkce, biopotravin a sezónních potravin v jídelníčcích.
Výživa školních dětí
Máchová, Zuzana ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Správná a zdravá výživa hraje v životě každého člověka velmi významnou roli. Funguje jako prevence mnoha civilizačních chorob. Správnou výživou můžeme přispět ke zkvalitnění a prodloužení našeho života a udržení zdraví. Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím formování správných a zdravých návyků je rodina, dalším důležitým sociálním prostředím škola, ve které děti tráví většinu svého času a vytváří si vlastní životní hodnoty a názory. Součástí většiny škol bývá stravovací zařízení - školní jídelna, která nabízí žákům stravu v době, kdy pobývají ve školním zařízení. Diplomová práce je zaměřena na základní složky výživy a také na výchovu ke zdravému životnímu stylu, na stravovací návyky u dětí prvního a druhého stupně základní školy, ve věkové kategorii od 6 do 16 let. V diplomové práci se zaměřím také na zvyklosti ve stravování žáků, jaké žáci využívají možnosti stravování, zda preferují konzumaci zdravých či nezdravých potravin. Cílem mé práce bylo zjistit a zhodnotit stravovací zvyklosti dětí mladšího a staršího školního věku a zároveň zjistit, zda tyto děti projevují zájem o to, co jedí a lze na ně cíleně působit osvětou ohledně zdravé výživy. V praktické části práce jsem chtěla zjistit formou dotazníku, jaké je povědomí žáků, kteří navštěvují první i druhý stupeň základní školy, o zdravé výživě a...
Stravování žáků ve volném čase
Lysáčková, Andrea ; Dvořáčková, Hana (vedoucí práce) ; Poláčková, Jana (oponent)
Jídlo je nutné pro přežití a je to důležitá činnost v každodenním životě. Strava, kterou člověk přijímá, je totiž mnohem víc než pouhý přísun energie ve formě kalorií. Je také podkladem pro pěkné a zdravé tělo, pro celkový pocit pohody. Pouze tehdy, když je tělo dostatečně zásobeno živinami, vitamíny, minerály a stopovými prvky, a když správně funguje metabolismus, může se člověk celkově dobře cítit.
Stravování mladších dětí v rámci školy
Vondráčková, Irena ; Vysoká, Lenka (vedoucí práce) ; Nejedlá, Marie (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá stravováním mladších dětí v rámci školních zařízení. V teoretické části jsou popsány výživová doporučení pro makro a mikronutrienty, jejich referenční hodnoty pro příjem živin týkající se dětí mladšího školního věku a významné druhy potravin v dětské výživě. Dále jsou shrnuty výsledky významných studií a výzkumů, které se zabývají výživou a stravováním dětí v České republice. Na konci teoretické části je zmíněna historie a legislativa školního stravování a popis projektu Zdravá školní jídelna. Praktická část hodnotí, jak si vedou školní jídelny zapojené ve výše zmíněném projektu. Hodnocení probíhá na základě podrobného rozboru získaných dokumentů od čtyř základních škol, které souhlasily se spoluprací. Výsledky výzkumu jsou vyhodnocením spotřebních košů za období před a po zapojením do projektu, jídelních lístků a rozhovorů s vedoucími školních jídelen. Klíčová slova: školní stravování, dětská výživa, školní jídelny, spotřební koš
Současné problémy školního stravování v ČR a vize jeho dalšího vývoje
Strosserová, Alena ; Trojan, Václav (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování v celé České republice. Pomocí dotazníkového šetření byly zmapovány problémy školního stravování a stanoveny ty nejzávažnější, které se mohou stát rizikem pro tento ve světě ojedinělý obor. Rozsáhlý popis situace v oblasti školního stravování v ČR odhalil velké množství problémů, se kterými se pracovníci potýkají a hledají optimální řešení. Dotazníkový průzkum pak ukázal, které problémy jsou řešitelné v praxi, a ty, které se samy nevyřeší, ale potřebují změnu systému, řízenou státními orgány. Jako největší problém, který prokázalo dotazníkové šetření i dodatečný rychlý průzkum, je vysoký věk pracovníků ve školním stravování a absence nových mladých lidí, kteří by kontinuálně přebírali zkušenosti a nahradili odcházející pracovníky. Výsledky průzkumu ukázaly, že příčinou tohoto problému je nedostatečné finanční ohodnocení a nízká společenská prestiž tohoto povolání. Oboru chybí pozitivní motivace pro získávání nových pracovníků, a ten se začíná potýkat s nedostatkem kvalifikovaných lidí, potřebných k zajištění provozu v zařízeních školního stravování.
Ekonomický přínos informační a komunikační technologie v zařízeních školního stravování
Pínová, Hana ; Mach, Václav (vedoucí práce) ; Svoboda, Petr (oponent)
NÁZEV: Ekonomický přínos informační a komunikační technologie v zařízeních školního stravování AUTOR: Hana Pínová KATEDRA: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA - Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Václav Mach ABSTRAKT: Závěrečná práce se zabývá prověřením a vyčíslením ekonomických dopadů při použití informačních a komunikačních technologií ve školních jídelnách. Bakalářská práce se věnuje moderním technologiím a jejich přínosu pro chod a maximální efektivitu při jejich využívání ve školních jídelnách. Vychází z dotazníkového šetření ve třech vybraných krajích České republiky, jehož cílem je zmapování situace v oblasti vybavenosti školních jídelen technikou, specializovaným softwarem, respektive dalšími technologiemi. Bakalářská práce přináší odpověď na otázku, zda jsou informační a komunikační technologie ekonomickým přínosem pro školní jídelny. Pro výpočet ekonomického přínosu je vytvořen jednoduchý kalkulátor, který mohou pro svou práci použít ředitelky či vedoucí školních jídelen. KLÍČOVÁ SLOVA: ICT (informační a komunikační technologie), kalkulátor, efektivita, textový editor, tabulkový editor, strávník, spotřební koš, identifikační karta, identifikační čip, školní stravování, terminál

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 38 záznamů.   začátekpředchozí19 - 28další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.