Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  začátekpředchozí17 - 26  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Přídatné látky ve vybraných druzích potravin v tržní síti České republiky
BOHDALOVÁ, Tereza
Bakalářská práce předkládá shrnutí informací o přídatných látkách v potravinách. V literárním přehledu je uvedena legislativa přídatných látek, souhrn jednotlivých skupin a jejich nejvýznamnějších zástupců. Vlastní výzkum je zaměřen na informovanost obyvatel České republiky o aditivech a na samotný nákup potravin. Zde výsledky prokázaly, že lidé se zajímají o složení potravin více než v předchozích letech. Dále je zde popsána problematika obsahu přídatných látek ve výrobcích v tržní síti České republiky a srovnání českých výrobků s rakouskými, ve kterém nebyl zjištěn žádný zásadní rozdíl.
"Čerstvé" pečivo v maloobchodním prodeji ČR
MATĚJČKOVÁ, Jana
Diplomová práce identifikuje postoj české veřejnosti k problematice čerstvého pečiva a pečiva připraveného ze zmrazeného polotovaru na základě spotřebitelského průzkumu. Dále je zaměřena na stranu nabídky, konkrétně na analýzu vývoje prodeje čerstvého pečiva a pečiva připraveného ze zmrazených polotovarů v rámci vybrané maloobchodní jednotky. Dále na průzkum mezi českými výrobci pečiva, a také je sledována nabídka pečiva ze zmrazených polotovarů ve vybraných obchodních řetězcích.
Označování potravinářských výrobků značkami kvality
Černá, Pavlína ; Zadražilová, Dana (vedoucí práce) ; Sadílek, Tomáš (oponent)
Obsahem diplomové práce je problematika značek kvality potravin. Značky kvality jsou v České republice udělovány Ministerstvem zemědělství, soukromými organizacemi a své značky kvality mají i obchodní řetězce. Práce obsahuje příklady značek kvality potravin, které jsou udělovány různými organizacemi. Výzkumná otázka diplomové práce zní: "Preferují zákazníci při nákupu výrobky se značkami kvality?" Autorka zpracovala dotazníkový výzkum týkající se značky kvality Klasa, kterou uděluje české Ministerstvo zemědělství. Výsledky svého výzkumu porovnala s výsledky výzkumu týkajícího se značky Regionální potravina. Autorka dále ve své práci porovnává systémy potravinářských značek kvality v tuzemsku a v zahraničí. Část diplomové práce se zabývá i otázkou nákladů spojených s fungováním značek kvality. Zvláštní pozornost je věnována vlastním značkám potravinářských obchodních řetězců. Řetězce jsou totiž významnými hráči na potravinářském trhu, neboť se jedná o společnosti velké ekonomické síly.
Systém kontroly kvality a bezpečnosti potravin v České republice
Krauz, Kamil ; Švarc, Zbyněk (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Diplomová práce popisuje způsob zajištění bezpečnosti a kvality potravin v České republice, potažmo v Evropské unii. V práci je vysvětleno, jak je z pohledu práva nahlíženo na potravinu v průběhu celého potravinového řetězce. Práce popisuje všechny druhy potravin a zaměřuje se na požadavky na bezpečnost a kvalitu, které jsou v české a evropské legislativě stanoveny na provozovatele potravinářských podniků. Pojem potravina je zde zpracován z obou hledisek, a to bezpečnosti - hodnocení kontaminace - i kvality - výživová hodnota a značky kvality. Součástí práce je také kapitola pojednávající o certifikaci systémů řízení jakosti výroby potravin a kapitola o aktuálních potravinových kauzách (Metanol, polská technická sůl, koňské lasagne).
Ochrana spotřebitele v potravinářském resortu
Bárová, Aneta
Bakalářská práce ochrana spotřebitele v potravinářském resortu se zabývá tématem, které je aktuální v kterékoliv době a na kterémkoliv místě světa. Kromě úvodu a závěru je členěna na pět kapitol. Druhá kapitola vymezuje cíle bakalářské práce. Třetí kapitola se zabývá materiálem a metodikou zpracování. Čtvrtá kapitola představuje teoretickou část a jsou v ní vyloženy základy práva na ochranu spotřebitele a potravinového práva. Jsou v ní taktéž zmíněny instituce a občanské organizace zaměřené na ochranu spotřebitele. Pátá kapitola přináší výsledky průzkumného šetření k problematice ochrany spotřebitele v potravinářském resortu. V šesté kapitole jsou diskutovány výsledky průzkumného šetření.
Kvalita potravin z pohledu spotřebitele
LEDVINKA, Jan
Jak vyplývá z tématu mé práce, cílem bylo za pomoci dotazníkového šetření získat od respondentů informace o tom, jaký pohled mají na kvalitu potravin. Zajímalo mě např., zda při realizaci svých nákupů hledí na výživové složení výrobku, jestli znají pojem značka kvality, jak často potraviny nakupují nebo jestli museli při jejich nákupu řešit nějaký problém. Dále se zmiňuji o bezpečnosti a označování potravin, věnuji také pozornost jednotlivým druhům spotřebitelského chování. Velmi důležitým tématem jsou ceny potravin. V neposlední řadě se zaměřuji na jednotlivé komodity (maso a masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, pekařské výrobky, ovoce a zeleninu).
Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Bezpečnost potravin".
TOPINKOVÁ, Zdeňka
Tato bakalářská práce se zabývá francouzskou a českou terminologií evropských legislativních textů zaměřených na oblast "Bezpečnost potravin". Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část, teoretická, obsahuje několik kapitol, ve kterých se postupně zabývá základními překladatelskými postupy a důležitými pojmy pro mou bakalářskou práci. Dále představuje program ParaConc, který je pro zpracování tohoto tématu naprosto nezbytný, zjednodušeně popisuje práci s vybranými legislativními texty a vznik korpusu. Druhá část, praktická, je zaměřená na práci s korpusem, výběr klíčových slov, kolokací, vyhledání jejich překladů a hlavně zkoumání adekvátnosti jednotlivých překladů.
Vybrané značky kvality potravin a jejich vliv na spotřebitele
Volfová, Kateřina ; Zeman, Jiří (vedoucí práce) ; Filipová, Alena (oponent)
Bakalářská práce se věnuje značkám kvality potravin a jejich vlivu na spotřebitele. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na pojmy značka a kvalita. V rámci této části jsou vzpomenuty základní charakteristiky značek a význam značek pro spotřebitele. Teoretická část se dále věnuje vysvětlení pojmu kvalita, jejímu významu v legislativě, řízení kvality v potravinářském průmyslu a označování kvalitních potravin v České republice. Jsou zde popsány vybrané značky kvality potravin se zaměřením na podmínky pro jejich udělení. Praktická část popisuje metodiku, která byla použita při realizaci a vyhodnocení vlastního dotazníkového šetření. Dále jsou zde výsledky průzkumu. Cílem práce je zjistit, jaký mají vybrané značky kvality potravin vliv na spotřebitele. Vlastní průzkum je tedy zaměřen na spotřebitele potravin, jejich znalost značek kvality a názory na tento způsob označování.
Kvalita služeb rychlého občerstvení
Karlová, Lucie ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent)
Diplomová práce pojednává o kvalitě služeb rychlého občerstvení. Teoretická část se zabývá oblastí služeb a problematikou jejich kvality. Součástí teoretické části je i česká a evropská legislativní úprava v oblasti potravin. Předpisy pojednávají o minimálních požadavcích na zdravotní nezávadnost pokrmů, o správné výrobní a hygienické praxi a o systému kritických bodů (HACCP). Dále je představen vybraný poskytovatel rychlého občerstvení a jeho vymezení kritických bodů. Cílem práce bylo zjištění spokojenosti zákazníků se službami vybraného provozovatele rychlého občerstvení. Byly stanoveny určité hypotézy, které průzkum potvrdí či vyvrátí. Praktická část se zabývá analýzou spokojenosti zákazníků a obsahuje vyhodnocení této analýzy.
Nutriční a technologická kvalita semen konopí setého
PŮLPYTLOVÁ, Jaroslava
Konopí seté (Cannabis sativa) je tradiční přadná a olejná rostlina. Jeho využití je všestranné. Konopná semena byla už v historii konzumována jako nutričně hodnotná potravina. Cílem práce je shrnout informace o nutriční kvalitě konopného semene (základní složení, obsah aminokyselin, vlákniny, vitamínů, specifických látek atd.), případně parametrech technologické kvality (HTS, výtěžnost), možnostech zpracování a sortimentu výrobků z konopného semene na trhu. Semeno konopí obsahuje 25-35 % oleje bohatého na kyselinu linolovou a linolenovou, 20-25 % lehce stravitelných bílkovin, 10-15 % sacharidů převážně ve formě vlákniny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Základním zpracovatelským procesem konopného semene je velikostní třídění a loupání. Výtěžnost může dosáhnout více než 75%. Pro výrobu konopného oleje pro potravinářské využití se používá studené lisování. Zbytky semen po lisování (pokrutiny) lze využít na výrobu tzv. mouky. V České republice je k dostání celá řada produktů mezi nimi konopné semeno loupané i neloupané, čokoláda, jogurt, olej, mouka, těstoviny, víno, sirup, směs koření a další.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   začátekpředchozí17 - 26  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.