Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 25 záznamů.  začátekpředchozí16 - 25  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
"Ve světle bontonu". Meziválečná konzumní společnost v Československu na příkladu spotřeby kávy, kakaa, čokolády a čaje.
Syrová, Tereza ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Jančík, Drahomír (oponent) ; Štemberk, Jan (oponent)
Disertační práce pojednává o konzumu kakaa, kávy, čaje a čokolády v meziválečném Československu a na základě získaných statistických dat a prozkoumání archivních pramenů přichází s vymezením skupiny střední vrstvy obyvatelstva, která uvedené komodity konzumovala. Práce ukazuje rozložení konzumu zkoumaných komodit v dělnických a úřednických rodinách, přináší pohled na život rodin, rozložení jejich výdajů a velikost příjmů. Poukazuje na zastoupení pochutin ve spotřebním koši spotřebitelů a ukazuje elasticitu uvedených komodit. Za ústřední část výzkumu zvolila disertační práce české země, jelikož právě zde byly dobře dostupné veškeré údaje a prameny. Práce objasňuje příčiny konzumace kakaa, kávy, čaje a čokolády a dochází k závěru, že každá pochutina byla konzumována z jiného účelu, z čehož vyplýval i status luxusu těchto poživatin. Konzumace čaje byla určena pro vyšší vrstvy obyvatelstva, čokoládu zakupovali převážně úřednické rodiny, avšak postupem dvacátých let pronikala drobná spotřeba čokoládových produktů taktéž mezi střední a nižší vrstvy obyvatelstva. Čokoládové výrobky podléhaly na počátku dvacátých let přepychové dani. Kakao se užívalo ve spojení s vařením a pečením, avšak v rodinách příliš dostupné nebylo. Kávu pily všechny vrstvy obyvatel, ovšem spotřeba se odvíjela od společenského statusu konzumenta. Hojně spotřebovávaly rodiny žitnou kávu a cikorku. Odlišnosti mezi vrstvami byly ještě více umocněny regionálními rozdíly, které disertační práce taktéž vyzdvihuje. Dále podrobně zkoumá výši cel daných komodit, která v meziválečném období značně kolísala, a dochází k závěru, že cla až neúměrně zvyšovala cenu produktů a znemožňovala konzumentům zakoupit vyšší množství těchto pochutin.
Podnikatelský plán na založení malého podniku
Šimíčková, Anna ; Fischer, Jan (oponent) ; Koudelková, Petra (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vypracování podnikatelského záměru prodejny sýrů a jiných pochutin. Teoretická část definuje základní pojmy, jako je podnik, podnikání, podnikatel a také specifikuje právní formy podnikání na území České republiky. Dále definuje podnikatelský plán, jeho strukturu a analýzy, které se před zakládáním podniku provádí. Praktická část se zaměřuje na sestavení podnikatelského plánu prodejny sýrů a jiných delikates.
Aromaticky aktivní látky různých druhů čokolády
Glouzarová, Markéta ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se věnuje problematice těkavých aromaticky aktivních látek v čokoládě, které přímo souvisejí se vznikem čokoládového aroma. Organoleptické vlastnosti čokolády (především aroma a chuť) totiž oceňuje spotřebitel při konzumaci nejvíce. V této práci byly testovány čtyři druhy hořkých čokolád: Figaro Sladká Vášeň 70 % kakaa, Figaro hořká, Figaro na vaření a KAUMY kakaová poleva na vaření. Pro jejich analýzu byla zvolena metoda SPME (vlákno CAR/PDMS 85µm) ve spojení s plynovou chromatografií. Mikroextrakce tuhou fází (SPME) je jednoduchá, citlivá, reprodukovatelná, rychlá a levná metoda stanovení klíčových aromatických sloučenin nacházejících se v kakau a čokoládových produktech. Metodou SPME-GC bylo identifikováno a kvantifikováno celkem 56 aromatických sloučenin: 14 kyselin, 9 aldehydů, 8 ketonů, 17 alkoholů, 7 esterů a 1 dusíkatá látka. Při posuzování čokolády spotřebitelem je nejdůležitější její chuť a vůně. Měla by být aromatická, příjemná, po použitých surovinách. Při senzorickém hodnocení byly sledovány jednotlivé organoleptické vlastnosti (vzhled, barva, chuť, vůně a konzistence) a hodnoceny podle pětibodové stupnice a dále byl vytvořen intenzitní profil chuti a vůně vzorků. Hodnotiteli byli studenti a zaměstnanci chemické fakulty VUT. Ve všech vzorcích čokolád byl nalezen vysoký obsah alkoholů (methanol, ethanol, propanol, butan-2,3-diol) a také mastných kyselin, tyto sloučeniny jsou zřejmě velmi důležitou složkou čokoládového aroma. Některé detekované aromatické sloučeniny nepřispívají k typickému čokoládovému aroma pozitivně. Nepříjemná vůně těchto sloučenin často ovlivňuje i celkovou chutnost čokolády, což bylo dokázáno i při senzorickém hodnocení.
Fairtradové kakaové boby, kakao a čokoláda na českém trhu
MATIKO, Oleksandr
Cílem bakalářské práce je zmapování situace na českém trhu s fairtradovými výrobky z kakaa a čokolády, a přiblížit, jak funguje fair trade pro pěstitele a obchodníky. V rámci konceptu fair trade je popsán certifikační systém Fairtrade, jenž uděluje ochrannou známku Fairtrade?. V návaznosti na certifikační proces jsou vymezeny příslušné produkční standardy pro pěstitele a obchodníky s kakaovými boby. Práce se také zabývá dodavatelskými a zpracovatelskými aktivitami na území České republiky. Na základní charakteristiku navazují analytická šetření, zaměřená na nabídku konkrétních produktů v maloobchodních jednotkách, a spotřebitelské chování při nákupu fairtradových výrobků z kakaa a čokolády.
Světový trh kakaa a čokolády
Voborníková, Martina ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Klosová, Anna (oponent)
Práce se zabývá světovým trhem kakaa a čokolády a současnými trendy čokoládového průmyslu, které se více či méně odrážejí na spotřebě čokolády v České republice. Cílem mé práce je na základě analýzy současné situace na světovém trhu kakaa a čokolády vystihnout současné trendy ve spotřebě čokolády. Zároveň analyzuji jejich dopady na spotřebu čokolády a čokoládových cukrovinek v České republice. V práci se rovněž zabývám historií, charakteristikami a hlavními producenty a prodejci na trhu běžných i prvotřídních čokoládových produktů. Práce je rozdělena do tří spolu souvisejících kapitol. První je zaměřena na světový trh kakaa, druhá na světový trh čokolády a třetí na spotřebu čokolády v ČR.
Ochrana zboží v logistickém řetězci
Mizuňová, Michaela ; Cimler, Petr (vedoucí práce) ; Hommerová, Dita (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou důsledků působení vnějších vlivů prostředí na zboží s ohledem na jeho vlastnosti, délku a složitost přepravního řetězce během vnitrostátní a mezinárodní přepravy. Dále zkoumá způsoby ochrany zboží včetně postupů nakládky, překládky, vykládky, označení a balení zboží a jeho zajištění a uložení pro potřeby přepravy, skladování a manipulace. Nakonec se práce věnuje průběhu logistického řetězce na příkladu vybrané komodity, čokolády a surovin pro její výrobu, se zaměřením na rizika namáhání zboží vnějšími vlivy a způsob jeho ochrany. První kapitola se zaměřuje na význam mezinárodní přepravy, definuje vlastnosti zboží, vnější vlivy prostředí a přepravní řetězce. Druhá kapitola se věnuje klasickým logistickým technologiím. Třetí a čtvrtá kapitola podrobně zkoumá obaly a další prvky systému ochrany zboží. Pátá kapitola obsahuje informace o uložení a fixaci zboží v dopravním prostředku. Poslední, šestá kapitola se zabývá logistickým řetězcem čokolády včetně kakaových surovin pro její výrobu, a to od pěstování kakaových bobů v Africe až po prodej čokolády v českém maloobchodě.
Podnikatelský plán založení nové firmy - společnosti s ručením omezeným
Hrbáčová, Hana ; Trachta, Václav (vedoucí práce) ; Hajdíková, Taťána (oponent)
Bakalářská práce se zabývá vytvořením podnikatelského plánu pro nově vznikající společnost s ručením omezeným. Cílem této práce je zpracování podnikatelského plánu společnosti zabývající se výrobou čokoládových pralinek a tabulkové čokolády. Teoretická část stručně definuje základní pojmy a postupy dle platné legislativy a dále je zaměřena především na strukturu podnikatelského plánu. Praktická část se zabývá zpracováním podnikatelského plánu se všemi náležitostmi pro konkrétní společnost.
Čokoládovny v oblasti Podmokel pod vedením saských průmyslníků (1853-1918)
Syrová, Tereza ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Soběhart, Radek (oponent)
Tato práce charakterizuje život v pohraniční vesnici Podmokly v období mezi roky 1853-1918. Autor uvádí pronikání saského kapitálu v této době a dále rozvíjí podnikání saských Němců převážně v oblasti čokoládového průmyslu. Zaměřuje se na čokoládovny, které tam v této době vznikaly, a to na čokoládovny Jordan&Timaeus, Hartwig&Vogel a Otto Rüger. Nejdříve se zaměřuje na vývoj Podmokel, na charakteristiku doby, výši cel a celních přirážek týkajících se surovin vhodných na výrobu čokolády a kakaa. V práci autor uvádí dobový postup při výrobě čokolády, recepty a kuriozity, které s výrobou čokolády souvisely. Při rozboru čokoládoven se autor zaměřuje na historii vzniku čokoládovny, na popis továrny a její přebudování, na sociální politiku, na dodržování předpisů a zákonů, které v této době vznikaly. Dále autor prozkoumává oblast reklamy, světových výstav, prodeje a výroby čokolády a firemní struktury. Práce je sepsána primárně z dobových pramenů, popř. z moderní časopisecké literatury a odborných studií.
Analogy (náhražky) některých potravin - sýry, cukrovinky. Jejich označování a nabízení v distribuční síti. Informovanost prodejců i spotřebitelů (včetně provozovatelů stravovacích služeb).
ABRMANOVÁ, Adéla
Název bakalářské práce je Analogy (náhražky) některých potravin- sýry, cukrovinky. Jejich označování a nabízení v distribuční síti. Informovanost prodejců i spotřebitelů (včetně provozovatel stravovacích služeb). Toto téma jsem si zvolila, protože mě zaujalo a chtěla jsem se o něm dozvědět více informací. Na začátku práce vysvětluji, co je to analog neboli náhražka potraviny. Analogem potraviny se myslí nový druh potraviny, který je bezpečný a zdravotně nezávadný. Jelikož mám práci zaměřenou především na náhražky sýrů a cukrovinek, rozepisuji se o historii, výrobě a rozdělení sýrů. V práci objasňuji, co si představit pod pojmem analog sýrů, jak se liší složení pravého sýra a jeho analogu. Uvádím zde také, jak můžeme náhražku sýra poznat. Protože se moje práce nezabývá pouze náhražkami sýrů, píši o náhražkách cukrovinek, zejména čokolády. Uvádím druhy cukrovinek. Opět se zmiňuji o historii čokolády a druzích čokolády. Popisuji složení pravé čokolády, čokolády s ekvivalentem a imitace čokolády. V další kapitole, která se jmenuje označování a nabízení analogů v distribuční síti uvádím, jak musí být podle legislativy označen každý potravinový výrobek a jaké potraviny je zakázáno uvádět do oběhu. Informuji také, o tom jaký název může mít potravinová náhražka, aby nedošlo ke klamání spotřebitel. Velmi důležitá kapitola se týká klamání spotřebitele, což souvisí s označováním a nabízením náhražek potravin. Nejdůležitějším cílem této práce je poskytnout spotřebiteli takové informace, díky kterým se bude snáze orientovat v oblasti náhražek potravin. Dalším velmi důležitým cílem mé práce je, vyzkoumání míry informovanosti jak spotřebitelů, tak prodejců, ale i provozovatelů stravovacích služeb, pomocí dotazníkového šetření nebo pomocí rozhovorů. Cílem je také seznámit spotřebitele prostřednictvím této práce s výsledky tohoto výzkumu.
Finanční analýza a plán NESTLÉ Česko s.r.o.
Sura, David ; Marek, Petr (vedoucí práce) ; Makovec, Martin (oponent)
Bakalářská práce na téma "Finanční analýza a finanční plán Nestlé Česko, s. r. o." se zaměřuje na zpracování údajů o finančním hospodaření společnosti během období let 2001 až 2008, přičemž většinu potřebných dat čerpám z výročních zpráv společnosti a elektronické databáze Amadeus. V první části práce je popsána metodika, podle které se řídí druhá část práce a kterou aplikuji na konkrétní data společnosti. Na začátku druhé části charakterizuji analyzovanou společnost a dalších sedm společností podnikajících ve stejném oboru v České republice a zahraničí. Vypočtené hodnoty ukazatelů tak porovnám s ostatními společnostmi. Ve třetí části práce následuje shrnutí výsledků finanční analýzy. Ze závěru finanční analýzy vyplývá, že společnost se během několika let trvající restrukturalizace zařadila mezi prosperující společnosti, avšak má oproti ostatním stále co zlepšovat. Čtvrtá část - finanční plán v podobě rozvahy a výkazu zisku a ztráty je v závěru práce nastíněn pro rok 2009, který se vztahuje k vývoji cen kakaových bobů, jako hlavní suroviny potřebné pro výrobu produktů společnosti, a ke světové ekonomické krizi.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 25 záznamů.   začátekpředchozí16 - 25  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.