Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1,051 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.10 vteřin. 

Význam vitaminu D a vápníku ve výživě člověka
Bártová, Magdaléna ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Michlová, Tereza (oponent)
Vitamin D patří do skupiny v tuku rozpustných steroidů. Zahrnuje dvě formy, a to cholekalciferol, který se vyskytuje v potravinách živočišného původu a ergokalciferol přítomný v potravinách rostlinného původu. Člověk vitamin D může přijímat v potravě, přičemž významným zdrojem jsou tučné ryby a rybí játra a některé další potraviny, jako mléko, vejce nebo kvasnice. Na rozdíl od ostatních vitaminů však může být v těle syntetizován. Cholekalciferol je tvořen v kůži z prekurzoru 7 - dehydrocholesterolu účinkem UVB záření. Účinnost přeměny je závislá na různých faktorech. Pro aktivaci vitaminu D jsou nezbytné dvě po sobě následující hydroxylace, z nichž první probíhá v játrech a druhá v ledvinách. V játrech vzniká kalcidiol. Je to hlavní forma vitaminu D v krvi a ukazatel zásobenosti organismu. V ledvinách z něho vzniká kalcitriol, který je aktivní hormonální formou vitaminu D. V těle působí prostřednictvím vazby na receptory pro vitamin D - VDR. Jeho nejznámější a nejprozkoumanější funkcí je vliv na homeostázu vápníku a fosforu. Vitamin D ovlivňuje také správnou funkci svalů a imunitního systému a různými mechanismy snižuje riziko vzniku nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Předpokládají se i další účinky vitaminu D na lidský organismus, které zatím nejsou zcela objasněny a jsou předmětem dalších výzkumů. Vápník je hlavní minerální složka kostí a zubů. Je esenciální a je nutné dodávat ho potravou. Jeho obsah v potravinách je různý a stejně tak i jeho využitelnost z těchto potravin. Za hlavní zdroj jsou považovány mléčné výrobky a mléko. Dále je přítomný ve vejcích, minerálních vodách, některých rybách a rostlinných potravinách. Především v rostlinných zdrojích je využitelnost vápníku limitována obsahem látek, které s ním tvoří nerozpustné komplexy. Vápník je nezbytný pro stavbu kostí a zubů. Kromě stavební funkce má roli i ve srážení krve, nervosvalovém přenosu či svalové kontrakci. Vitamin D má vliv na využitelnost vápníku, protože zvyšuje účinnost jeho absorpce ve střevě. Při nedostatku obou mikronutrientů dochází ke vzniku kosterních onemocnění, osteoporóze, osteomalacii a křivici. Dostatečný příjem vitaminu D i vápníku je důležitý především u rostoucích dětí, starších osob a těhotných i kojících žen.

Význam přímých zahraničních investic při utváření vnější rovnováhy země (případ zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska)
Havel, Radek ; Mandel, Martin (vedoucí práce) ; Houštecký, Martin (oponent)
Přímé zahraniční investice hrají podstatnou roli v soudobé globální ekonomice. Zejména u tranzitivních zemí lze vysledovat značnou míru závislosti makroekonomických veličin na přímých zahraničních investicích. Příliv kapitálu má však různě silné efekty na jednotlivé makroekonomické veličiny u sledovaných zemí. Efekty přímých zahraničních investic mohou být pozitivní například v růstu celkových investic a exportu, ale i negativní související s prudkou apreciací měny a masivní repatriací zisků.

Error correction in French classes
Šmejkalová, Zuzana ; Machleidtová, Silva (vedoucí práce) ; Kolmanová, Jana (oponent)
Tato práce se zaměřuje na význam chyb ve výuce francouzštiny. Jejím cílem je zjistit, zdali je možné v kontextu dnešní české školní reality vnímat chybu jako možnost naučit se novým věcem a udělat tak pokrok v učení, jak přistupovat k chybám a jaké jsou smysluplné, účinné a motivující způsoby opravování chyb při hodinách francouzštiny. Práce je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část se zabývá tradičním a moderním pojetí chyby, významem chyby v hodinách francouzštiny a konkrétními postupy při opravování chyb. Část výzkumná se snaží zjistit, jak chybu vnímají dnešní čeští žáci a jak obvykle probíhá oprava chyb při hodinách francouzštiny. Ačkoli chyba představuje významný prvek procesu učení, dostupné literatury zabývající se touto tematikou je velmi málo. Francouzské didaktické publikace se chybou zabývají pouze v obecném měřítku, tedy v rámci vyučování jako takového. Především knihy autorů Jean-Pierre Astolfi, André Antibi a Daniel Descomps posloužily jako cenný zdroj pro úvodní teoretickou část, kde se podrobně hovoří o tradičním a moderním pojetí chyby. Funkcí chyby a jejího odstraňování při hodinách francouzštiny jakožto cizího jazyka se současní francouzští pedagogové téměř nezabývají. Proto bylo třeba hledat u anglicky píšících kolegů. Chyba a opravování je totiž zcela...

POUTĚ DO MEDŽUGORJE A JEJICH VLIV NA PROHLOUBENÍ DUCHOVNÍHO ŽIVOTA LAIKŮ
PEŠKOVÁ, Jitka
Tato práce popisuje vliv poutí na prohloubení duchovního života věřících. Přibližuje duchovní život na poutním místě v Medžugorji. Vyhodnocuje zde získané duchovní plody a uvádí svědectví o obrácení. Poukazuje na význam mariánských poselství a specifikuje prostředky pro získání Boží milosti. Práce čerpá ze spektra dostupné literatury a je obohacena o osobní zkušenosti autorky. V konečném důsledku přináší poznání o lásce a milosti Boha Otce. Je určena všem, kdo hledají pravý smysl svého života.

Zavádění štíhlé výroby a uplatnění Kaizen managementu v malém a středním podniku.
KUBÍČEK, Roman
Tato disertační práce se zabývá uplatněním štíhlé výroby a Kaizen managementu v procesech řízení výroby a logistiky a vybranými nástroji a metodami štíhlé výroby a Kaizen managementu. Výzkum byl proveden na vybraných výrobních odděleních společnosti. Výzkum úrovně používání moderních metod byl proveden pomocí dotazní-kového šetření ve vybraných výrobních podnicích. Můžeme konstatovat, že zavádění štíhlé výroby a uplatňování principů Kaizen ma-nagementu představuje významnou konkurenční výhodu. Cílem nástrojů podpory zavá-dění principů štíhlé výroby a Kaizen managementu je odstraňování plýtvání, zvyšování reakce na plnění zákaznických požadavků a to současně při uplatňování procesních principů řízení. Neopomenutelnou podmínkou je stanovení a dodržování zásad podni-kové kultury s přechodem od pojmu firma na pojem moje (naše) firma. Tyto principy jsou použitelné jak v systémech hromadné výroby, tak i malosériové výroby a některé metody a nástroje jsou použitelné a uplatnitelné i v oblasti služeb či státní správy. Mů-žeme konstatovat, že v každé činnosti můžeme nalézt rezervy, které z hlediska štíhlé výroby představují plýtvání, a které můžeme vhodnými nástroji omezit či dokonce od-stranit. Předmětem výzkumu jsou nikdy nekončící změny nastaveného výrobního procesu ve zkoumaném výrobním podniku při zavádění štíhlé výroby a následném uplatnění Kaizen managementu. Změny, které proběhly, se netýkaly pouze nastavení nových materiá-lových toků, layoutů pracovišť, nivelizace a optimalizace práce, ale také změny myšlení lidí, kteří se na těchto změnách podílejí nebo se jich tyto změny dotýkají. Pro vyhodno-cení úspěšnosti a použitelnosti nově zavedených metod byly stanoveny měřitelné ukaza-telé a metodika jejich vyhodnocení. Výsledky, které jsou prezentovány, mají význam jak pro společnost, ve které byl výzkum prováděn, tak pro další společnosti, kde výstupy a doporučení s obecnou platností mohou pomoci jejich dalšímu rozvoji a jsou nápomocny pro další rozvoj vědeckého poznání.

Význam motivování pro efektivní řízení
Kovtun, Yekaterina ; Horáková, Jana (vedoucí práce) ; Pánek, Pavel (oponent)
Bakalářská práce se zabývá významem motivování pro efektivní řízení. Aby společnost byla úspěšná a efektivně řízena, měli by být zaměstnanci této firmy správně motivovány. Cílem práce bylo zjistit význam motivace pro vedení lidí ve zvolené organizaci. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí, a to teoretické a praktické. V teoretické části je zpracována teorie spojená s motivací zaměstnanců a také rolí a funkcí manažera. Praktická část práce je zaměřena na kvantitativní výzkum, který slouží k zjištění motivujících a demotivujících faktorů pro zaměstnance zvolené firmy. Předmětem výzkumu byla zvolena společnost, která se zabývá vývojem softwaru. V rámci hodnocení výsledků byly zpracovány doporučení pro optimalizaci motivačního programu

Význam ischemického poškození mozku v neurovývojovém animálním modelu schizofrenie
Kaiser, Miroslav ; Šťastný, František (vedoucí práce) ; Marešová, Dana (oponent) ; Kršiak, Miloslav (oponent)
Výsledky charakterizují vypracovaný animální model psychózy založený na krátkodobé neonatální ischémii mozku a dokládají jistou míru jak konstrukční, fenomenologické tak i predikční validity. Vzniklé ischemicko-hypoxické poškození, které jsme navodili dočasným uzávěrem obou společných krkavic potkana 12. PND, lze s přihlédnutím k rozdílnému stupni zralosti funkcí přirovnat k situaci způsobené perinatální hypoxií lidského plodu a novorozence. Přes dílčí rozdíly ve vybraných biochemických ukazatelích (napětí krevních plynů, aktivita GGT, hladiny druhých poslů), jsme pozorovali změny v chování potkana v období jeho pohlavního dospívání, které podporují původní předpoklad, že perinatální hypoxie lidského plodu a novorozence je etiopatogenetickým faktorem pro vznik schizofrenie, a to především u jedinců s genetickým rizikem jaké představují jednonukleotidové polymorfizmy kandidátních genů

Význam průmyslových vztahů pro výkon ekonomiky : (komparace vybraných ekonomických zemí)
Malá, Barbora ; Streblov, Pavel (vedoucí práce) ; Štiková, Radka (oponent)
Cílem této bakalářské práce je poukázat na systém průmyslových vztahů jako na jeden z klíčových aspektů produktivity práce, potažmo charakteru ekonomiky. V první, teoretické části práce stručně charakterizuji úlohu odborových organizací v evropských ekonomikách v transformačním období, dále pak v ekonomikách tradičně demokratických, přičemž poukazuji na značné rozdíly v pojetí významu odborů. Vybraná skupina západních demokratických zemí je dále předmětem vlastní analýzy práce. Jejím smyslem je pokusit se pomocí empirických dat zjistit, zda existuje určitá závislost mezi mírou odborové organizovanosti a vývojem produktivity práce. K analýze mám k dispozici data z let 1990 až 2005, přičemž ke komparaci jsem si vybrala pět evropských demokratických zemí: Švédsko, Německo, Itálii, Francii a Velkou Británii. Mým záměrem je poukázat na fakt, že ačkoli napříč evropskými zeměmi došlo k plošnému oslabení odborových členských základen, současná síla odborů a úspěšnost kolektivního vyjednávání vychází převážně z tradice pojetí systému pracovních vztahů té které země. Otázkou pro tuto práci je, do jaké míry ovlivňují instituce, příznačné pro každý ze systémů, charakter produkčního procesu. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Význam značení potravin v České republice
Průšová, Monika ; Kocmánková Menšíková, Lucie (vedoucí práce) ; Klouček, Pavel (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na značení potravin na českém trhu a zjištění jejich významu pro studenty 3. ročníku oboru Veřejná správa a regionální rozvoj, na Provozně ekonomické fakultě, České zemědělské univerzity. Cílem teoretické části práce je prostudovat problematiku týkající se regionálního rozvoje, jídla, jeho sociálního a společenského významu a představit legislativní zdroje, týkající se dané problematiky, tvořící základ navazující empirické části práce. Cílem sekundární analýzy dat o značení potravin v ČR je zjistit, zda a jak je problematika značení potravin ukotvena v dokumentech o regionálním rozvoji v ČR a příslušných legislativních normách ČR. Výsledky uvedené analýzy ukazují, že dokumenty regionálního rozvoje se značením potravin příliš nezabývají, zatímco sledované legislativní normy ČR (především zákon 441/2003 Sb. O ochranných známkách a zákon č. 110/1997 Sb. O potravinách a tabákových výrobcích) do té míry, že vymezují povinnosti výrobců pro poskytování značek, označování produktů i veškeré povinnosti pro výrobu nezávadných potravin a bezpečných potravin. Další zákony je možné označit spíše za podpůrné, neboť vymezují především prostor, v němž se ti, kdo sledovaným značením potraviny označují, pohybují. Například povinnost podávat informace na obale výrobků, nebo zakazují klamavé chování výrobců. Sekundární analýza dat o značení potravin v ČR identifikovala užívané systémy značení potravin na Českém trhu, a to konkrétně Evropský systém značení potravin, celorepublikový systém značení potravin a regionální systémy značení potravin. Cílem polostandardizovných rozhovorů se studenty VSRR PEF ČZU bylo zjistit, jaké mají dotazovaní povědomí o systémech značení potravin v ČR, jak se v nich orientují a zda se nechávají značením potravin ovlivňovat při nákupu potravin. Celkem bylo osloveno třicet náhodně vybraných studentů. Analyzovaná data z realizovaných rozhovorů ukazují, že 70 % dotazovaných vnímá značení potravin jako označování kvality potravin. Třetina studentů se domnívá, že značení žádný přínos spotřebitelům nepřináší, a slouží spíše výrobcům. Ze sledovaného značení potravin, byla dotazovaným známá jedna pětina značení, převážně z celorepublikového systému značení. Značení potravin při nákupu neovlivňuje více než dvě třetiny dotázaných především z důvodu neznalosti informací o značení potravin v ČR. Ze srovnání dat získaných pomocí polostandardizovaných rozhovorů se studenty VSRR PEF ČZU je možné usoudit, že nedostatečnost systému značení potravin v ČR směřuje pravděpodobně k neúplné či nedostatečné informovanosti spotřebitelů o systémech značení potravin v ČR.

Význam a možnosti využití ozimých obilnin v ekologickém zemědělství
Valdmanová, Miroslava ; Capouchová, Ivana (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Ekologické zemědělství je způsob hospodaření, který nejen umožňuje produkovat šetrným způsobem kvalitní potravinářské i krmné suroviny, ale má i významnou mimoprodukční, krajinotvornou funkci. Klade důraz nejen na zemědělskou produkci bez chemických vstupů, ale v širším smyslu pomáhá navracet krajině její přirozenou, původní funkci. Nejpěstovanější a nejvýnosnější obilninou v ekologickém zemědělství ČR je pšenice setá, která v roce 2014 dosáhla průměrného výnosu 3,05 t.ha-1 , zaujímala plochu 6 117 ha a na struktuře obilnin v ekologickém zemědělství ČR se podílela cca 24 %. Z ozimých obilnin zaujímá po stránce výnosu následující místo za pšenicí tritikale s průměrným výnosem v r. 2014 2,97 t.ha-1 a plochou pěstování 3 530 ha, tj. cca 14% podíl na struktuře obilnin v EZ a následuje žito, které dosáhlo v roce 2014 průměrného výnosu 2,90 t.ha-1 a plochy pěstování 2392 ha, tj. podílu na struktuře obilnin v EZ necelých 10 %. Na Výzkumné stanici Katedry rostlinné výroby v Praze-Uhříněvsi již od roku 1994 probíhá hodnocení širšího sortimentu odrůd pšenice ozimé v ekologickém a konvenčním způsobu pěstování. Získané výsledky mohou pomoci ekologickým farmářům orientovat se v nabídce odrůd pšenice a usnadnit jim výběr vhodné odrůdy pro jejich farmy. Součástí těchto dlouhodobých aktivit je i moje diplomová práce. Vyšších výnosů dosáhly podle očekávání odrůdy v konvenčním způsobu pěstování - nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy Tobak (B) - 11,6 t.ha-1 , Gordian (B) a Matylda (A) - shodně 11,0 t.ha-1 a nejnižších výnosů odrůdy Bohemia (A) - 9,6 t.ha-1 , Annie (E) a Cimrmanova raná (E) - obě shodně 9,8 t.ha-1 . V ekologickém způsobu pěstování byl nejvyšší výnos zaznamenán u odrůd Gordian (B) - 9,5 t.ha-1 a Tobak (B) - 9,3 t.ha-1 , nejnižší pak u odrůd Bohemia (A) - 8,0 t.ha-1 , Cimrmanova raná (E) - 8,2 t.ha-1 a Annie (E) - 8,5 t.ha-1 .Je tedy zřejmé, že v obou systémech pěstování dosáhly v našem pokusu nejlepších i nejhorších výnosových výsledků stejné odrůdy. Je však třeba zmínit i velmi dobré výsledky odrůd Evina a Fabius - obě z jakostní skupiny E (a to především v ekologickém způsobu pěstování). Uvedené odrůdy, které dosáhly v našich pokusech nejlepších výnosových výsledků, se současně vyznačovaly dobrým zdravotním stavem a na ekologické pokusné ploše byly zcela nepolehlé. Z hodnocení jakostních ukazatelů vyplynulo, že v konvenčním způsobu pěstování dosáhly nejvyššího obsahu N-látek v sušině zrna odrůdy Annie (E) - 13,8 % a Cimrmanova raná (E) - 13,2 %; nejnižšího pak odrůdy Seladon (B) a Vanessa (C) - obě shodně 10,7 %. v ekologickém způsobu pěstování byl nejvyšší obsah N-látek v sušině zrna zaznamenán u odrůd Cimrmanova raná (E) a Evina (E) - obě shodně 11,6 % a ihned za nimi Annie (E) - 11,5 %. Nejnižší obsah N-látek v sušině zrna vykázaly odrůdy Tobak (B) a Vanessa (C) - obě shodně 9,7 %. v obou systémech pěstování je dobře patrný shodný trend postupného snižování obsahu N-látek v sušině zrna od odrůd z jakostní skupiny E (elitní) až po odrůdy z jakostní skupiny C (ostatní, nevhodné pro pekařské zpracování). V případě Zelenyho testu dosáhly v konvenčním systému nejvyšších hodnot odrůdy Annie (E) - 60,2 ml a Cimrmanova raná (57,3 ml); nejnižších pak odrůdy Vanessa (C) - 25,3 ml a KWS Ozon (C) - 29,7 ml. v ekologickém způsobu pěstování byly zaznamenány nejvyšší hodnoty Zelenyho testu u odrůd Cimrmanova raná (E) - 55,8 ml a Fabius (E) - 47,0 ml, nejnižší u odrůd KWS Ozon (C) - 24,7 ml a Vanessa (C) - 19,0 ml. Stejně jako v případě obsahu N-látek v sušině zrna je i zde v obou systémech pěstování patrný trend snižování hodnot Zelenyho testu od odrůd z jakostní skupiny E až po odrůdy z jakostní skupiny C. V případě, že by ekologický farmář hospodařil v obdobných agroekologických podmínkách, jaké jsou na VS Praha-Uhříněves a usiloval o potravinářskou jakost pšenice, bylo by možné mu na základě našich výsledků doporučit např. odrůdy Evina či Fabius (obě z jakostní skupiny E), které dosáhly jak dobré jakosti, tak i uspokojivých výnosů zrna (v případě výrazné orientace na jakost i odrůdy Annie a Cimrmanova raná - obě rovněž jakostní skupina E). v případě preference výnosu by bylo možné doporučit odrůdy některé odrůdy z jakostní skupiny B, např. Gordian a Tobak. Práce byla v závěru doplněna stručným porovnáním ekonomiky pěstování pšenice v ekologickém a konvenčním systému. z tohoto porovnání vyšla lépe pšenice ekologická (i přes výrazně nižší výnosy), a to především díky výrazně vyšší ceně, vyšším celkovým dotacím a nižším variabilním nákladům.