Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  předchozí11 - 19  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Porovnání výnosů a nutričních hodnot pšenice jednozrnky, dvouzrnky a špaldy pěstovaných pravěkou technologií
Habětínková, Kateřina ; Hejcman, Michal (vedoucí práce) ; Pavlů, Vilém (oponent)
Triticum monococcum (pšenice jednozrnka) a Triticum dicoccum, (pšenice dvouzrnka) jsou druhy u nás pěstované od počátků zemědělství od 5600 př. n. l.. Triticum spelta (pšenice špalda) je pěstována zhruba od doby římské kolem našeho letopočtu. Cílem této práce bylo porovnat výnosové parametry a chemické složení zrna uvedených druhů pěstovaných na černozemní půdě pravěkou technologií. Dosud nejsou známy výsledky z pěstování pravěkou technologií s výjimkou pšenice dvouzrnky. Pokus byl založen na pokusném poli v Praze Suchdole v květnu 2014 setím na široko a bez odplevelování. Ze získaných dat byly spočítány výnosové parametry (HTS, Hulled index, výnos) a byly stanoveny koncentrace prvků (N, P, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Cd a Pb) z nichž byly odvozeny nutriční hodnoty. Výnosy byly 1,01, 1,38 a 0,99 t/ha, HTS byla 27, 28,7 a 39,3 g, Hulled index byl 0,71, 0,72 a 0,70 pro pšenici jednozrnku, dvouzrnku a špaldu. Obsahy prvků byly od běžně udávaných hodnot významně rozdílné v případě N (30,5, 31,3 a 30,3 g/kg) a Zn (39,7, 43,9 a 36,9 mg/kg). Obsahy dusíku byly vysoké z důvodu absence zřeďovacího efektu. Nízké výnosy zapříčinily nárůst obsahu N v zrnu. Nízká koncentrace zinku byla způsobena zhoršenou mobilitou Zn v půdě, v důsledku vysoké hodnoty pH. Výsledky byly následně porovnány s hodnotami sledovanými jinými autory. Mezi jednozrnkou, dvouzrnkou a špaldou byly pozorovány statisticky významné rozdíly.
Porovnání nutričních hodnot různých druhů jedlého hmyzu
Maňhal, Daniel ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
Nárůst světové populace je konfrontován s omezenou plochou využitelnou pro produkci potravin, která při současném trendu nárůstu obyvatel, bude v blízké době nedostačující. Západní civilizace by měla následovat řadu asijských, afrických a jihoamerických států, kde je hmyz běžnou součástí jídelníčku. Konzumace hmyzu má řadu výhod. Hmyz má lepší konverzi krmiva, větší procento poživatelných částí, než běžná hospodářská zvířata, a také produkuje několikanásobně menší objem skleníkových plynů, po přepočtu na kilogram živé hmotnosti. Potenciálním rizikem entomofágie je schopnost některých druhů hmyzu produkovat toxiny, jež mohou u citlivých osob způsobovat alergické reakce. Nutriční obsah hmyzu závisí na mnoha faktorech: přírodovědném druhu, vývojovém stádiu, pohlaví a potravě. Obecně je však hmyz bohatým zdrojem živin, srovnatelným, či vyšším než konvenční druhy masa. V praktické části práce byly analyzovány nutriční hodnoty cvrčka stepního (Gryllus assimilis), pocházejícího z umělého odchovu v České republice. Konkrétně byla pozornost zaměřena na obsah sušiny, hrubých bílkovin, tuku a stanovení profilu mastných kyselin. Sušina byla stanovena pomocí infračervených vah. Hrubé bílkoviny byly stanoveny metodou podle Kjeldahla. Tuk byl ze vzorku extrahován studenou fází podle Soxhleta a následně určen gravimetricky. Z vyextrahovaného tuku byl pomocí plynového chromatografu stanoven profil mastných kyselin. Tyto naměřené hodnoty byly dále porovnány s nutričními hodnotami uváděnými v literatuře. Důraz byl kladen na porovnání s ostatními druhy hmyzu, využitelnými v entomofágii, a na porovnání nutričního složení uměle odchovaného hmyzu a hmyzu pocházejícího z volné přírody. Pro uvedení hmyzu do kontextu s ostatními potravinami, byly tyto hodnoty porovnány s běžně konzumovaným konvenčním masem. Z výsledků analýz je patrné, že hmyz chovaný v České republice je svým kvalitativním složením velice podobný druhům z odlišných geografických oblastí a z nutričního hlediska může plně konkurovat konvenčnímu masu.
Hodnocení potravin a jídelníčku při onemocnění fenylketonurií
Čermáková, Venuše ; Faměra, Oldřich (vedoucí práce) ; Renata, Renata (oponent)
Diplomová práce se zabývá hypotézou, že striktní dodržování nebo výpadky v nízkobílkovinné dietě rozhodují o zdravotním stavu pacientů s fenylketonurií. Cílem práce bylo u vybraného souboru pacientů s různou úrovní diety při onemocnění fenylketonurií vyhodnotit skladbu jídelníčku z hlediska dietologického a nutričního v závislosti na individuálním zdravotním stavu, hodnoty porovnat se skladbou jídelníčků zdravých osob a obecně zhodnotit dostupnost speciální zdravotní péče a potravin pro pacienty s fenylketonurií. Přehled literatury podává informace o fenylketonurii, příčinách jejího vzniku, metabolismu fenylalaninu, diagnostikou, možnostmi léčby, riziky důsledků neléčení, vlivem složení potravin na zdraví pacientů a dietologickými doporučeními. Pro hodnocení bilance živin a energie ve stravě osob s fenylketonurií byla ve spolupráci se specializovaným zdravotnickým zařízením vybrána skupina 10 osob různého věku, pohlaví a úrovní diety, 5 osob s fenylketonurií a 5 osob zdravých. U každé osoby byl sestaven podrobný týdenní jídelníček a vyhodnocen nutriční příjem, sledován byl denní příjem Phe, bílkovin, tuků, sacharidů a energie. U osob s fenylketonurií byl nutriční příjem hodnocen ve dvou krocích, bez užití léčebného přípravku a s jeho užitím. Hodnoty nemocných s fenylketonurií byly porovnány s hodnotami zdravých osob. Z výsledků vyplynula nutnost užívání léčebných aminokyselinových přípravků pacienty s fenylketonurií, v opačném případě hrozí u všech z nich vážný deficit příjmu bílkovin, u některých ale také tuků a energie. Složitá situace nastává u žen s fenylketonurií, které plánují těhotenství. Z výzkumu vyplynula nutnost striktního dodržování velmi přísné nízkobílkovinné diety již před početím a potřeba častého monitoringu hladin Phe v krvi těhotných pacientek. Jídelníčky musí být sestavovány obezřetně s přihlédnutím k individuálnímu stavu pacientů, doporučuje se důkladná edukace od dětského věku až po dospělé pacienty. Situaci by značně usnadnil lepší přístup státu v oblasti úhrady příspěvků na potraviny, ale i jiné podpory pacientů s fenylketonurií, aby byla zlepšena především dostupnost speciálních potravin pro nízkobílkovinnou dietu a možnost léčby.
Entomofagie - hmyz jako potrava budoucnosti
Pondělíčková, Barbara ; Hlava, Jakub (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
Tato práce vytváří ucelený souhrn dosavadní české i světové entomofagie. Formou literární rešerše jsou v práci shrnuty poznatky o využití hmyzu v potravě člověka. Zahrnuta je historie, tak i současné postavení entomofagie ve světě. Rešeršní část také popisuje hlavní zástupce hmyzu, kteří jsou využíváni ke konzumaci včetně souhrnu základních výživových hodnot. Dále se práce zabývá chovem hmyzu před následnou konzumací a samozřejmě jsou zmíněna i rizika s takovou konzumací spojená. Na konci rešeršní části je uvedeno několik vybraných možností přípravy pokrmů z hmyzu. V praktické části bakalářské práce byl zhotoven dotazník, který měl za cíl zmapovat a popsat povědomí české veřejnosti o konzumaci hmyzu a jejího případného rozšíření. Anketa byla realizována především elektronicky (přes internet), doplňkově pak osobním dotazováním pro zahrnutí širší škály odpovědí zejména k zajištění většího věkového rozpětí respondentů. Získané odpovědi byly analyzovány a získané výsledky ankety byly pro lepší přehlednost vyhodnoceny pomocí grafů.
Hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na pečivo
MARKO, Tomáš
Tématem této diplomové práce je hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na pečivo. V teoretické části se práce zabývá onemocněním celiakií, jejími symptomy, formami i diagnostikou. Jsou zde popsány základní principy bezlepkové diety a dostupné potraviny. Dále jsou popsány základy senzorického hodnocení potravin. Praktická část je zaměřena na přípravu vzorků pečiva, podle navržených receptur, s ohledem na zlepšení nutriční hodnoty. Pečivo, vyrobené z této bezlepkové směsi s obohacením různého poměru rozdrcených lněných semínek, bylo hodnoceno pomocí vhodných metod senzorické analýzy. Z výsledků analýzy vyplývá, která směs je pro hodnotitele nejchutnější, a na základě získaných výsledků je navržena možnost pro rozšíření nabídky pečiva.
Srovnání stravovacích návyků u studentů Zdravotně sociální fakulty
FILIPOVÁ, Petra
Teoretická část je zaměřena na základní pojmy stravování, na vlivy, které působí na výživu a na jednotlivé složky stravy a jejich význam. Mimo jiné je v této části kladen důraz i na správný příjem živin a výživová doporučení. V praktické části byly stanoveny tři cíle. Hlavním cílem bylo zjistit stravování u vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty, zda splňují správný denní příjem kalorií a živin. Zjistit, co vede studenty k nesprávnému způsobu stravování a na základě zjištěných hodnot navrhnout zdravější způsob stravování. K dosažení cílů byl vybrán kvalitativní výzkum. Byla zvolena metoda dotazování ? technika polořízeného rozhovoru s 10 studentkami. Rozhovory jsem provedla v druhé polovině února roku 2011. U všech respondentek byly zaznamenány čtyři dny počínaje nedělí. Po zpracování a vyhodnocení rozhovorů bylo zjištěno, že 9 z 10 respondentek má znatelné výkyvy v denním příjmu kalorií. U 10 respondentek byla zaznamenaná nepravidelnost stravy a nedostatek příjmu zeleniny a ovoce, tím nedostatek vitamínu C. Na základě polořízených rozhovorů bylo zjištěno u 8 z 10 studentek nadbytečný příjem bílkovin, který může mít až negativní dopady na tělo. 9 z 10 studentek determinuje ve výběru potravin cena. 10 studentek nemá žádné zdravotní omezení v příjmu potravy. Výzkum ukázal, že stravovací zvyklosti se během studia na vysoké škole u 1 z 10 studentek změnily pozitivním směrem, dále u 2 studentek nedošlo k žádné změně a u 7 studentek se stravovací zvyklosti zhoršily. Bakalářskou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, která poukáže na chyby ve stravování a nabídne rozšíření informovanosti u laické i odborné veřejnosti.
Srovnávací potravní studie vybraných druhů drápkatých opic v ZOO Plzeň
BROŽOVÁ, Alena
Hlavním předmětem této práce bylo podávání krmiva v přesně vážených dávkách a dále pozorování potravních preferencí vybraných druhů ovoce. Práce probíhala v ZOO Plzeň v pravidelných intervalech od března do listopadu 2010 a byla zaměřena na následující druhy: lvíček zlatohlavý (Leontopithecus chrysomelas), tamarín vousatý (Saguinus imperator), tamarín pinčí (Saguinus oedipus), kosman bělovousý (Callithrix jacchus), tamarín žlutoruký (Saguinus midas) a tamarín sedlový (Saguinus fuscicollis). Cílem práce bylo zjištění nutričních hodnot a dále zjištění potravních preferencí u vybraných druhů ovoce. Dalším cílem bylo porovnání výsledků s doposud známými údaji. Výsledkem první části výzkumu množství tuků, bílkovin, vlákniny, vápníku a fosforu obsažené v krmné dávce kosmanovitých. Zjištěné hodnoty byly porovnány s doporučenými hodnotami. V některých případech byly zjištěny mírné odchylky od doporučeného množství nutričních hodnot, které však zjevně nemají zásadní vliv na zdravotní stav. Druhá část výzkumu byla zaměřena na sledování potravních preferencí mezi pěti druhy ovoce. Bylo zjištěno, že z nabízeného ovoce kosmanovití preferují hroznové víno a banán.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Třeboňsku
PLOC, Milan
V bakalářské práci se zabývám tématem - Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Třeboňsku. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy týkající se výživy. Jednotlivé kapitoly rozebírají základní složky výživy a jejich význam pro lidský organismus. Dále se zmiňuji o nadváze, obezitě a poruchách příjmu potravy, které mohou ovlivnit zdraví dětí. Výzkum je zaměřen na stravovací návyky dětí. Jedná se o 3 denní monitorování stravy formou stravovacích záznamů. Cílem bakalářské práce je zjištění nutričních hodnot jednotlivých potravin a energetického příjmu během dne u dětí.
Praktická aplikace nutričního problému
Harák, Tomáš ; Kalčevová, Jana (vedoucí práce) ; Šmídová, Milada (oponent)
Rozhodl jsem se, že se za pomoci svých znalostí z lineárního programování pokusím zodpovědět otázku, zda se ve fast-foodech řetězců McDonald's dá stravovat zdravě. V případě, že naleznu přípustné řešení, pokusím se najít optimální řešení minimalizováním nákladů na toto stravování vynaložených. V případě, že řešení nenaleznu, pokusím se vysvětlit, čím je tato skutečnost dána.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   předchozí11 - 19  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.