Název:
Porovnání nutričních hodnot různých druhů jedlého hmyzu
Překlad názvu:
Comparison of nutritional values of different edible insect species
Autoři:
Maňhal, Daniel ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Nárůst světové populace je konfrontován s omezenou plochou využitelnou pro produkci potravin, která při současném trendu nárůstu obyvatel, bude v blízké době nedostačující. Západní civilizace by měla následovat řadu asijských, afrických a jihoamerických států, kde je hmyz běžnou součástí jídelníčku. Konzumace hmyzu má řadu výhod. Hmyz má lepší konverzi krmiva, větší procento poživatelných částí, než běžná hospodářská zvířata, a také produkuje několikanásobně menší objem skleníkových plynů, po přepočtu na kilogram živé hmotnosti. Potenciálním rizikem entomofágie je schopnost některých druhů hmyzu produkovat toxiny, jež mohou u citlivých osob způsobovat alergické reakce. Nutriční obsah hmyzu závisí na mnoha faktorech: přírodovědném druhu, vývojovém stádiu, pohlaví a potravě. Obecně je však hmyz bohatým zdrojem živin, srovnatelným, či vyšším než konvenční druhy masa.
V praktické části práce byly analyzovány nutriční hodnoty cvrčka stepního (Gryllus assimilis), pocházejícího z umělého odchovu v České republice. Konkrétně byla pozornost zaměřena na obsah sušiny, hrubých bílkovin, tuku a stanovení profilu mastných kyselin. Sušina byla stanovena pomocí infračervených vah. Hrubé bílkoviny byly stanoveny metodou podle Kjeldahla. Tuk byl ze vzorku extrahován studenou fází podle Soxhleta a následně určen gravimetricky. Z vyextrahovaného tuku byl pomocí plynového chromatografu stanoven profil mastných kyselin. Tyto naměřené hodnoty byly dále porovnány s nutričními hodnotami uváděnými v literatuře. Důraz byl kladen na porovnání s ostatními druhy hmyzu, využitelnými v entomofágii, a na porovnání nutričního složení uměle odchovaného hmyzu a hmyzu pocházejícího z volné přírody. Pro uvedení hmyzu do kontextu s ostatními potravinami, byly tyto hodnoty porovnány s běžně konzumovaným konvenčním masem.
Z výsledků analýz je patrné, že hmyz chovaný v České republice je svým kvalitativním složením velice podobný druhům z odlišných geografických oblastí a z nutričního hlediska může plně konkurovat konvenčnímu masu. The worlds limited agricultural resources will soon no longer be able to continue to support its ever growing population. One way to alleviate this problem is to integrate insects into the human diet, which is an increasingly common practice in Asia, Africa and South America. This practice has proven to be beneficial in a number of ways. Insects have better feed-conversion efficiency, transforming organic matter into larger amount of edible body mass than traditional livestock. Comparing to the livestock, insects have much smaller ecological impact on the environment. On the other hand, allergic reactions to toxins produced by some insects represent a potential risk of entomophagy. Nutritional values of insects depend on many factors, such as type of insect, its developmental stage, sex, and consumed feed. Generally, insects are a rich source of nutrients comparable to or even higher than traditional sources of meat.
Nutritional values of farm raised field crickets (Gryllus assimilis), originating from the Czech Republic, were analyzed in the experimental section of this thesis. Specifically, contents of dry matter, crude protein, fat and fatty acid profile were the main focus. The dry matter content was determined using an infrared technique. The crude protein content was measured using the Kjeldahl method. The Soxhlet method was applied for fat extraction. Extracted fat was determined gravimetric. Using gas chromatography, a lipid profile was obtained. Measured values were compared to those found in the literature. Emphasis was put on the comparison with other types of potentially edible insects and on the nutritional values of wild and farmed insects. Finally, these nutritional values were compared to the corresponding nutritional values of conventional meat to illustrate the benefits of entomophagy.
The analyzes showed that insect originating from the Czech Republic had very similar qualitative composition to species from different geographical regions and its nutritional value is fully competitive with conventional meat.
Klíčová slova:
bílkoviny; cvrček stepní; esenciální látky; jedlý hmyz; nutriční hodnoty; tuky