Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Porovnání nutričních hodnot různých druhů jedlého hmyzu
Maňhal, Daniel ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
Nárůst světové populace je konfrontován s omezenou plochou využitelnou pro produkci potravin, která při současném trendu nárůstu obyvatel, bude v blízké době nedostačující. Západní civilizace by měla následovat řadu asijských, afrických a jihoamerických států, kde je hmyz běžnou součástí jídelníčku. Konzumace hmyzu má řadu výhod. Hmyz má lepší konverzi krmiva, větší procento poživatelných částí, než běžná hospodářská zvířata, a také produkuje několikanásobně menší objem skleníkových plynů, po přepočtu na kilogram živé hmotnosti. Potenciálním rizikem entomofágie je schopnost některých druhů hmyzu produkovat toxiny, jež mohou u citlivých osob způsobovat alergické reakce. Nutriční obsah hmyzu závisí na mnoha faktorech: přírodovědném druhu, vývojovém stádiu, pohlaví a potravě. Obecně je však hmyz bohatým zdrojem živin, srovnatelným, či vyšším než konvenční druhy masa. V praktické části práce byly analyzovány nutriční hodnoty cvrčka stepního (Gryllus assimilis), pocházejícího z umělého odchovu v České republice. Konkrétně byla pozornost zaměřena na obsah sušiny, hrubých bílkovin, tuku a stanovení profilu mastných kyselin. Sušina byla stanovena pomocí infračervených vah. Hrubé bílkoviny byly stanoveny metodou podle Kjeldahla. Tuk byl ze vzorku extrahován studenou fází podle Soxhleta a následně určen gravimetricky. Z vyextrahovaného tuku byl pomocí plynového chromatografu stanoven profil mastných kyselin. Tyto naměřené hodnoty byly dále porovnány s nutričními hodnotami uváděnými v literatuře. Důraz byl kladen na porovnání s ostatními druhy hmyzu, využitelnými v entomofágii, a na porovnání nutričního složení uměle odchovaného hmyzu a hmyzu pocházejícího z volné přírody. Pro uvedení hmyzu do kontextu s ostatními potravinami, byly tyto hodnoty porovnány s běžně konzumovaným konvenčním masem. Z výsledků analýz je patrné, že hmyz chovaný v České republice je svým kvalitativním složením velice podobný druhům z odlišných geografických oblastí a z nutričního hlediska může plně konkurovat konvenčnímu masu.
Status populace modrásků rodu Phengaris na lokalitě Labišťata u Přelouče
Myšková, Nikola ; Vrabec, Vladimír (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
V roce 2015 byla sledována početnost populace dvou druhů motýlů Phengaris teleius a Phengaris nausithous z čeledi Lycaenidae (modráskovitých) s cílem získat základní informace o jejich výskytu na lokalitě Labišťata u Přelouče. Testována byla hypotéza: Početnost populace modrásků rodu Phengaris na Labišťatech je řádově porovnatelná s populací na blízké lokalitě Slavíkovy ostrovy. K získání dat byla využita metoda zpětného odchytu značených jedinců a za pomoci programu MARK byl vypočítán odhad velikosti populace pro P. teleius a pro P. nausithous. Celkem bylo na všech plochách u Labišťat (včetně druhého břehu u Sopřečského potoka) označeno 139 jedinců Phengaris teleius (Bergsträsser, 1779) a vypočtený odhad tak činil 224 motýlů. Od druhu Phengaris nausithous bylo na Labišťatech zachyceno celkem 135 jedinců a výpočtem odhadnuto jejich celkové množství na 294, což je obdobný výsledek jako pro Phengaris teleius. V porovnání se Slavíkovými ostrovy, kde bylo na základě odchytu za rok 2015 výpočtem odhadnuto 5 105 jedinců P. teleius a 1 045 jedinců P. nausithous, jsou uvedené počty na Labišťatech několikanásobně nižší. Lze tedy konstatovat, že hypotéza nebyla potvrzena, neboť početnost populace modrásků rodu Phengaris na Labišťatech je řádově neporovnatelná s populací na Slavíkových ostrovech.
Entomofagie - hmyz jako potrava budoucnosti
Pondělíčková, Barbara ; Hlava, Jakub (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
Tato práce vytváří ucelený souhrn dosavadní české i světové entomofagie. Formou literární rešerše jsou v práci shrnuty poznatky o využití hmyzu v potravě člověka. Zahrnuta je historie, tak i současné postavení entomofagie ve světě. Rešeršní část také popisuje hlavní zástupce hmyzu, kteří jsou využíváni ke konzumaci včetně souhrnu základních výživových hodnot. Dále se práce zabývá chovem hmyzu před následnou konzumací a samozřejmě jsou zmíněna i rizika s takovou konzumací spojená. Na konci rešeršní části je uvedeno několik vybraných možností přípravy pokrmů z hmyzu. V praktické části bakalářské práce byl zhotoven dotazník, který měl za cíl zmapovat a popsat povědomí české veřejnosti o konzumaci hmyzu a jejího případného rozšíření. Anketa byla realizována především elektronicky (přes internet), doplňkově pak osobním dotazováním pro zahrnutí širší škály odpovědí zejména k zajištění většího věkového rozpětí respondentů. Získané odpovědi byly analyzovány a získané výsledky ankety byly pro lepší přehlednost vyhodnoceny pomocí grafů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.