Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 118 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Automatizace systému výdeje a evidence káv stolního kávovaru
Bleha, Martin ; Spáčil, Tomáš (oponent) ; Formánek, Martin (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem nadřazeného řídícího systému ke stolnímu kávovaru, jeho implementací a tvorbou obslužného softwaru. Cílem systému je umožnit evidenci vypité kávy jednotlivých uživatelů. Práce má celkem pět kapitol. První dvě kapitoly jsou teoretická část práce, obsahující stručnou rešerši ohledně použitého kávovaru a platformy Raspberry Pi, použité při realizaci systému. Praktická část, tvořená kapitolami 3 až 5, popisuje analýzu vybraných částí kávovaru, navržené řešení a jeho implementaci na kávovar.
Hodnocení kávových a kávovinových nápojů z hlediska senzorických vlastností a antioxidační aktivity
HONYSZOVÁ, Tereza
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vybraných druhů káv a kávovinových nápojů z hlediska senzorických vlastností a chemických vlastností se zaměřením na antioxidační vlastnosti a polyfenolické látky. Diplomová práce byla rozdělena do dvou částí. První teoretická část se zabývá pěstováním a zpracováním kávy, konzumací kávových a kávovinových nápojů, legislativním vymezením této problematiky. Dále charakterizuje důležité chemické látky v kávě. Druhá praktická část se nejprve zabývala senzorickou analýzou vybraných vzorků kávy a kávovin a poté stanovením vybraných fyzikálních a chemických vlastností vzorků. To zahrnovalo stanovení antioxidační aktivity vzorků a celkový obsah polyfenolů. Mezi jednotlivými vzorky byly vyhodnoceny statisticky významné odlišnosti a zpracována byla i korelační analýza. Poslední částí diplomové práce bylo dotazníkové šetření, které se zaměřovalo na konzumaci kávových a kávovinových nápojů. Při hodnocení senzorických vlastností vzorků byly zjištěny statisticky významné odlišnosti u šesti z deseti deskriptorů. Vzorky se také významně lišily i z hlediska fyzikálněchemických rozborů. Nejvyšší hodnotu pH měl vzorek kávy Standard, z kávovin to byla Bio konopná káva. Vzorky káv měli vyšší rozpustnou sušinu než vzorky kávovin. Při měření barvy bylo zjištěno, že vzorky káv jsou tmavší než vzorky kávovin. Z měření antioxidační aktivity a obsahu polyfenolů byl nejlépe vyhodnocen vzorek kávovinového nápoje Red espresso.
Sledování procesních kontaminantů při pražení kávy pomocí LC-MS
Ilyushchenkova, Alexandra ; Juglová, Zuzana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na sledování změn koncentrace procesních kontaminantů při pražení kávy pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí. Zelená káva byla pražena při teplotě 220 °C během 14 minut s dvouminutovými intervaly. Vzorky pro analýzu byly odebírány od 10. do 24. minuty pražení. Praktické sledování tvorby akrylamidu během pražení kávy nebylo provedeno, neboť se nepodařilo akrylamid v kávě pomocí hmotnostního detektoru detekovat, a to ani po jeho derivatizace kyselinou thiosalicylovou. Příslušná data byla vzata z jiných vědeckých článků, které uvádí lineární narůst koncentrace s dobou pražení až po dosažení maximální hodnoty a následující exponenciální pokles na konci pražení. Sledováním 5-hydroxymethylfurfuralu bylo zjištěno, že během pražení tato látka v kávě postupně díky rozkladu sacharidů vzniká, nicméně s přibývajícím časem pražení dochází k poměrně rychlé degradaci této látky. Koncentrace 5-hydroxymethylfurfuralu byla rovněž stanovena ve vzorcích kávy zakoupených v obchodní síti. Koncentrace 5-hydroxymethylfurfuralu v těchto vzorcích se pohybovala v rozmezí 0,3 až 0,38 mg/kg, což jsou koncentrace srovnatelné s koncentracemi uváděnými v jiných odborných studiích.
Design kávovaru
Švancarová, Jana ; Chorý, Tomáš (oponent) ; Rubínová, Dana (vedoucí práce)
Předmětem diplomové práce je design kávovaru. Konkrétní řešení je zaměřeno na návrh profesionálního automatického kávovaru větší kapacity určeného zejména pro umístění do zázemí firem a společenských místností. Výsledný návrh má splňovat konstrukční, technologické, estetické a ergonomické požadavky. Cílem práce je tedy návrh kávovaru s předpokládaným využitím, jehož vzhledové a funkční řešení by korespondovalo s očekávanými požadavky uživatelů i provozovatelů takových zařízení.
MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ
Veselý, Josef ; Wahla, Ivan (oponent) ; Nový, Vítězslav (vedoucí práce)
Problematika městského domu vznikajícího v blízkosti historického centra je převážně determinována kontextem, souvislostmi. (Městský) dům není možné navrhovat bez vztahu k okolním materiálovým, tvarovým, urbanistickým, typologickým souvislostem. Kontext se proto může zdát být něčím problematickým, avšak správné pochopení kontextu a vyložení důsledků vede jedině ke správnému cíli. Dům by měl mít všechny tyto souvislosti zakódovány ve své podstatě.
Design kávovaru
Stejskal, Pavel ; Sládek, Josef (oponent) ; Zvonek, Miroslav (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce, je vytvořit moderní design kávovaru, který by přinesl na jedné straně nevšední pohled na tvarové řešení celkového tělesa. Zároveň by nabídnul vylepšený proces přípravy kávy, který by zjednodušil jeho obsluhu. Konečná varianta je navržena tak, aby splňovala požadavky potřebné při výrobě i při konečném použití v domácnosti.
Stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Vajdíková, Tereza ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce byla optimalizace metody stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detektorem s diodovým polem. V teoretické části bakalářské práce byla pozornost věnována taxonomickému rozdělení kávy, jejímu zpracování a chemickému složení. Součástí teoretické časti práce byl popis vzniku akrylamidu v kávě a možné metody jeho stanovení. Praktická část se zabývala validaci metody, která byla využita při analýze vzorků káv. Jednotlivé vzorky kávy se lišily druhem kávy a společností, kde byla káva získaná. Stanovení obsahu akrylamidu bylo provedeno u komerčních, franšízových a výběrových káv druhu arabika. Na závěr bylo provedeno stanovení akrylamidu v kávě různého druhu, a to v robustě a arabice.
Planetárium s kavárnou
Vlčková, Sabina ; Třeštíková, Ing Jana (oponent) ; Berková, Petra (vedoucí práce)
Diplomová práce na téma „Planetárium s kavárnou“ je zpracována ve formě projektové dokumentace k provedení stavby. Navržený objekt je řešen jako dvoupodlažní nepodsklepený s hlavními půdorysnými rozměry 52,8 x 27,47 m a je umístěn u obce Lošov blízko Olomouce. Budova se provozně dělí na část určenou pro vstup veřejnosti a část pro provoz a obsluhu. Nosným konstrukčním systémem je železobetonový monolitický skelet založený na železobetonových monolitických patkách. Stropní konstrukce je tvořena železobetonovou monolitickou lokálně podepřenou křížem vyztuženou stropní deskou. Svislé obvodové konstrukce jsou z keramických tvarovek s kontaktním zateplovacím systémem (ETICS). Část čelní zaoblené fasády je navržena jako prosklená. Objekt je zastřešen plochou jednoplášťovou střechou. Střešní plášť tvoří vegetační souvrství, pochůzná terasa nebo nepochůzná skladba střešního pláště. Samotné planetárium je zastřešeno železobetonovou kopulí s tepelně izolační vrstvou z desek z pěnového skla. Výplně otvorů budou z hliníkových profilů s izolačním trojsklem. Objekt splňuje požadavky na bezbariérové užívání staveb.
Analýza energetického využití kávových pelet
Sedláček, Daniel ; Baláš, Marek (oponent) ; Lisý, Martin (vedoucí práce)
Cílem mé diplomové práce bylo vypracovat komplexní studii na téma energetického využití kávového odpadu zvaného kávová sedlina. V rámci studie byly provedeny kompletní palivové rozbory, TGA analýzy, experimentální sušení a peletování, spalovací zkoušky a základní ekonomické zhodnocení.
Vliv baristického zpracování kávy na chemické složení získaného nápoje
Trenzová, Kristina ; Divišová, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem baristických příprav kávy na chemické složení získaného nápoje. V teoretické části se věnuje také pěstování, technologii zpracování kávy a chemickému složení kávových zrn. V rámci experimentální části byly proměřeny vzorky kávy espresso, vzorky připravené z moka konvičky, metodou flip-drip, filtrováním kávy, technikou french-press, přípravou ve vacuum potu a vzorek turecké kávy. Vzorky byly připraveny dle baristické příručky a s upravenými poměry vody a kávy tak, aby se daly metody mezi sebou srovnat. Tato práce se zaměřuje na stanovení obsahu kofeinu a akrylamidu pomocí kapalinové chromatografie, validací metody HPLC, stanovení celkových fenolických látek pomocí Folin-Ciocalteuova reagentu, stanovení organických kyselin pomocí iontové chromatografie, stanovení vybraných makro a mikro prvků pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem a analýzu aromatických látek s využitím plynové chromatografie. Na základě zpracovaných výsledků a porovnaných metod bylo prokázáno, že největší vliv na obsah kofeinu, akrylamidu, organických kyselin a celkových fenolických látek měla moka konvička, na obsah aromatických látek měla největší vliv metoda flip-drip a vacuum pot. V baristicky připravených nápojích byla koncentrace kofeinu nejvyšší u metody flip-drip a to 3689 mg/l, koncentrace akrylamidu 25,4 mg/l u~metody stejné. U celkových fenolických látek byla nejvyšší hodnota (c~=~5,23~g/l) naměřena u moka konvičky. Obsah minerálních látek byl sledován v kávových zrnech a v připraveném nápoji - espressu. Nejvíce zastoupeným prvkem byl draslík. Koncentrace draslíku v kávových zrnech byla 577 mg/l z 1g zmineralizovaného vzorku, v připravené kávě espresso pak byla koncentrace draslíku 2461~mg/l. Největší obsah organických kyselin byl zaznamenán v nápoji připraveném v~moka konvičce, z vybraných kyselin měla největší zastoupení kyselina jantarová s koncentrací 599,8 mg/l. Největší obsah aromatických látek byl zaznamenán v kávě z moka konvičky a z flip-dripu. Nejvíce zastoupenou aromatickou látkou v připravené kávě byl furfuryl alkohol.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 118 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.