Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 147 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Profilování přestaveb T-buněčného receptoru ve výzkumu diabetu 1. typu a celiakie
Obermaierová, Anna ; Froňková, Eva (vedoucí práce) ; Volejníková, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá detekcí přestaveb T-lymfocytárních receptorů (TCR) pomocí sekvenačních metod nové generace (NGS) a jejím využití u autoimunitních onemocnění diabetes 1. typu (T1D) a celiakie. V první polovině je pozornost věnována seznámení se s metodami pro sekvenování TCR a průlomu, jaký přinesl nástup NGS. V druhé části pak práce popisuje způsoby využití těchto metod v medicíně. Speciální pozornost je věnována snaze najít biomarkery pro dvě úzce související autoimunitní choroby: T1D a celiakii.
Nízkosacharidové diety u pacientů s celiakií
Makajová, Karolína ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Jílek, Petr (oponent)
Diplomová práce se zabývá autoimunitním onemocněním celiakie (celiakální sprue), dále správnou výživou, populárními nízkosacharidovými dietami, a jejich vhodností u pacientů s celiakií. Teoretická část popisuje onemocnění, jeho příznaky, komplikace a diagnostiku. Dále se zabývá výživou, makronutrienty i mikronutrienty, bezlepkovou dietou a několika nejznámějšími nízkosacharidovými dietami. Praktická část se online dotazníkem, rozeslaným do skupin celiaků, a šetřením jaké mají pacienti s celiakií zkušenosti s nízkosacharidovými dietami. Získané informace jsou zpracovány do grafů, okomentovány a shrnuty v diskuzi. Cílem práce bylo zjistit, jaké zkušenosti mají pacienti s celiakií, kteří se léčí bezlepkovou dietou, s nízkosacharidovými dietami, jestli jim vyhovovaly a zaznamenali přínos, či naopak došlo ke zhoršení stavu a většímu omezení ve stravování. Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, nízkosacharidové diety, výživa
Vývoj cereálních výrobků pro zvláštní výživu s přídavkem ovocné a zeleninové složky
Růžičková, Magdalena ; Kubalová, Michaela (oponent) ; Bendová, Agáta (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá vývojem bezlepkových cereálních výrobků pro zvláštní výživu. Hlavní zaměření je na zvýšení obsahu polyfenolických látek a antioxidantů v cereáliích přídavkem ovocné a zeleninové složky. Teoretická část byla zaměřena na poznatky z odborné literatury o cereáliích, bezlepkových cereáliích a jejich chemickém složení. Do práce byla zařazena i kapitola o celiakii a bezlepkové dietě. Dále byla teoretická část zaměřena na možnosti obohacování a vybrané ovoce a zeleninu používané v experimentální části V experimentální části bylo analyzováno pět vzorků bezlepkových cereálií, konkrétně černá, červená, hnědá a bílá rýže a kukuřice. U cereálních vzorků byla stanovena koncentrace flavonoidů, polyfenolů, antioxidantů, sacharidů, proteinů, -karotenů, antokyanů, lepku, -glukanů, mastných kyselin a lipofilních vitamínů. U vybraných vzorků byla otestována i antimikrobiální aktivita. Nejlepší výsledky ve většině měření vykazoval vzorek černé rýže. Dále byly analyzovány vybrané vzorky osmi druhů ovoce (brusinka, malina, jahoda, borůvka, černý rybíz, mango, banán, kiwi) a čtyř druhů zeleniny (brokolice, mrkev, zelený hrášek, červená řepa). U těchto vzorku byl stanoven obsah flavonoidů, polyfenolů, antioxidantů, -karotenů, antokyanů, kyseliny askorbové a lipofilních vitamínů. U vybraných vzorků ovoce a zeleniny byly provedeny antimikrobiální testy. Z ovocných vzorků byly nejlepší výsledky naměřeny u vzorků borůvka a černý rybíz. Ze zeleninových vzorků byly ve většině měření nejlepší výsledky u vzorku červené řepy. Z nejlepšího cereálního základu a nejlepších ovocných a zeleninových přídavků byly vytvořeny kaše jako finální produkt a byla u nich stanovena koncentrace polyfenolů a antioxidantů. Nejvyšší koncentrace jak polyfenolů, tak antioxidantů byly u směsí obsahující základ z černé rýže a přídavek borůvky.
Hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na těstoviny
KRŮČKOVÁ, Adéla
Diplomová práce se zabývá hodnocením bezlepkových těstovin s důrazem na bezlepkové těstoviny vyrobené z luštěnin. V posledních letech zájem o bezlepkovou stravu stále roste především z důvodu, že bezlepková dieta je zatím jediná možná léčba onemocnění celiakie. První část práce se zaměřuje na témata jako bezlepkové potraviny a strava, bezlepková dieta a onemocnění, při kterých je nastavena, tedy celiakie a alergie na lepek. Dále je práce zaměřena už konkrétněji na bezlepkové těstoviny vyrobené z luštěnin z důvodu jejich optimálního nutričního složení. Druhá část diplomové práce je zaměřena na testování těstovin ze subjektivního hlediska a následně z hlediska objektivního. První část se zabývá laboratorním testováním, ve kterém jsou zkoumány čtyři druhy bezlepkových luštěninových těstovin ve třech testech vařivosti. Druhá část je zaměřena na senzorickou analýzu, ve které jsou hodnoceny dva druhy bezlepkových luštěninových těstovin, kdy oba vzorky jsou vyrobeny z čočkové mouky. Respondenti tak hodnotí rozdíly mezi těmito vzorky. V závěrečné části této práce jsou prezentovány výsledky laboratorního testování a senzorického hodnocení. V důsledku laboratorního testování je zjištěno, že není stěžejní, z jakého druhu luštěnin je mouka na bezlepkové těstoviny vyrobená, ale zaleží na tom, jakou má výrobce techniku zpracování. Ze senzorického hodnocení je vyvozeno, že dva vzorky, i přesto, že mají stejný moučný zaklad, jsou respondenty hodnoceny odlišně. Záleží tedy opět na tom, jakou má výrobce technologii výroby. Statisticky rozdílné parametry jsou pro respondenty intenzita barvy, příjemnost barvy a tvrdost těstovin po uvaření.
Střevní mikrobiom a jeho změny ve vztahu k léčbě chronických onemocnění
Hurych, Jakub ; Cinek, Ondřej (vedoucí práce) ; Kolář, Milan (oponent) ; Falt, Přemysl (oponent)
Práce se zabývá reakcí střevního mikrobiomu na terapeutické intervence ve třech longitudinálních studiích u chronických onemocnění gastrointestinálního traktu: Crohnovy choroby, celiakální autoimunity a syndromu dráždivého tračníku. K tomu byly využity četné metody mikrobiomové analýzy stolice (zejména masivně paralelní sekvenování 16S rDNA či 18S rDNA a metagenomické sekvenování) s následnou bionformatickou a statistickou analýzou. U Crohnovy choroby jsme detekovali dosud nepopsanou sekundární povahu změn střevního bakteriomu po léčbě anti-TNF. U celiakální autoimunity, kde byl v předchozích pracích popsán efekt intervence probiotik na serologické markery nemoci, střevní bakteriom i metabolom, jsme popsali absenci významných změn na prospěšné střevní prvoky. U syndromu dráždivého tračníku jsme po podání čtyř dávek transplantace směsné mikrobioty pozorovali významnou reakci bakteriomu, avšak bez odpovědi na redukci klinických obtíží. Výsledky studií by mohly přispět k lepšímu poznání role střevního mikrobiomu v patogenezi těchto závažných onemocnění. Klíčová slova: mikrobiom, Crohnova choroba, celiakie, syndrom dráždivého tračníku
Monitoring konzumace cereálních výrobků u vzorku české populace
Vlachová, Martina ; Hurtová, Jana (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá průzkumem konzumace cereálních výrobků a stanovením některých jejich obsahových látek. V teoretické části je uveden přehled cereálních výrobků a jejich běžné složení. V experimentální části byly u vybraných výrobků stanoveny celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a antioxidační aktivita ve vybraných výrobcích. Nejvyšší obsah těchto aktivních látek byl zaznamenán u výrobků příchutě čokoládové či výrobků obsahujících ovoce typu lesní směs. V další části bylo zpracováno 161 vyplněných spotřebitelských dotazníků, ze kterých vyplynuly znalosti vzorku populace o cereálních výrobcích, nákupní zvyklosti a preference jednotlivých výrobků u dotazovaných.
Způsoby stanovení a léčení celiakie
Valkus, Martin ; Omelková, Jiřina (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá způsoby stanovení a léčbou celiakie. Teoretická část zahrnuje základní seznámení s celiakií, její historií, prevalencí, etiopatogenezí a imunopatogenezí. Rozebírá možnosti diagnostiky. Dále se věnuje možnostem léčby, tedy bezlepkové dietě. Zmiňuje legislativu České republiky a Evropské unie. Srovnává finanční nákladnost bezlepkové diety a běžné stravy. V experimentální části byly srovnány metody PCR, ELISA a nepřímou imunofluorescenci pro stanovení genetické predispozice a protilátek při celiakii (hlavně byl kladen důraz na srovnání protilátek proti gliadinu a deamidovanému gliadinu ve třídách IgA a IgG).
Speciální druhy pečiva a možnosti inovace receptur
Janečková, Šárka
Práce je zaměřena na výrobu pečiva pro skupiny obyvatel trpící onemocněními, které vyžadují speciální dietoterapii. Předmětem literární rešerše bylo seznámení se s třemi nezávažnějšími z nich – celiakií, Crohnovou chorobou a diabetem s ná-sledným shrnutí individuálních dietních požadavků souvisejících s danými choro-bami. Cílem bylo vytvoření přehledu základních, inovativních a netradičních suro-vin vhodných na výrobu speciálního pečiva pro osoby trpící těmito chorobami. Zá-kladem praktické části práce bylo sestavení šesti receptur na výrobu pečiva s použitím netradičních surovin, následné úspěšné provedení pekařského pokusu, instrumentální analýza vzorků a senzorické hodnocení výrobků. Výsledkem pekař-ského pokusu byly 3 skupiny pečiva – bezlepkové, bezezbytkové a nízkosachari-dové. Nejlepšího objemu, pevnosti a senzorických vlastností bylo dosaženo u bezlepkového pečiva, které se velmi podobalo běžnému pečivu a i díky tomu bylo na základě senzoric-kých dotazníků vyhodnoceno jako nejvíce senzoricky přijatelné. U zbylých dvou skupin pečiva, nebyly výsledky měření ani senzorického hodnocení příliš uspoko-jivé, ačkoliv u těchto vzorků bylo díky použitým surovinám dosaženo velmi zají-mavých zbarvení kůrky a střídy.
Stanovení vybraných prvků v obilných moukách a jejich bezlepkových alternativách
Venclová, Veronika ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Nováková, Eliška (oponent)
Tato práce se věnuje stanovení vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, železa, zinku, mědi, manganu a molybdenu v obilných lepkových moukách a jejich bezlepkových alternativách. Vzorky mouky byly rozkládány pomocí mikrovlnného zařízení a prvky v roztocích byly následně stanovovány pomocí hmotnostního spektrometru s indukčně vázaným plazmatem. Před samotným stanovením prvků byla provedena optimalizace rozkladu vybraných druhů mouk. Cílem práce bylo stanovení uvedených prvků ve vzorcích mouk a vytvořit základní přehled prvkového složení různých druhů mouk. Tento přehled a porovnání jednotlivých druhů mouk má pomoci lidem s celiakií při výběru bezlepkových alternativ za pšeničnou mouku. Klíčová slova Hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, mikrovlnný rozklad, vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, železo, zinek, měď, mangan, molybden, pšeničná mouka, bezlepkové mouky, celiakie
Mechanismy prezentace antigenu v etiopatogenezi celiakie.
Hudec, Michael ; Černá, Marie (vedoucí práce) ; Hrdý, Jiří (oponent) ; Slavčev, Antonij (oponent)
1 ABSTRAKT Celiakie (CeD) je chronické autoimunitní onemocnění, které se rozvíjí jako odpověď imunitního systému na přítomnost lepku (glutenu) v tenkém střevě. CeD se projevuje nejen klasickými střevními příznaky: bolest břicha, obstipace nebo diarrhea, ale i celkovými méně běžnými příznaky: anémie, osteoporóza, psychiatrické poruchy či poruchy menstruačního cyklu. HLA rizikové alely predisponující ke vzniku celiakie jsou HLA-DQ2 (DQA1*05:01 / DQB1*02:01) a HLA-DQ8 (DQA1*03:01 / DQB1*03:02). Další polymorfismy asociované s celiakií ležící mimo HLA lokus (6p21.3) se nacházejí v oblastech 5q32 a 19p13, avšak s neobjasněnou souvislostí s rozvojem CeD. Glykoproteiny HLA II. třídy jsou exprimovány na buňkách prezentujících antigen (APC), mezi které patří dendritické buňky, makrofágy a B lymfocyty. Jedním z několika možných prekurzorů dendritických buněk jsou monocyty, které cirkulují v krevním řečišti. Odchylky ve frekvenci intermediárních monocytů jsou přímo asociovány s autoimunitními onemocněními, jako jsou Crohnova choroba či revmatoidní artritida. Je známo, že monocyty pacientů s CeD reagují na přítomnost glutenu prozánětlivě. Z toho lze vyvodit, že v případě CeD vzniká odpověď na gluten dříve, než aktivací T lymfocytů specifických na gluten. Konvenční způsob přímé interakce imunitních buněk je dnes...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 147 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.