| |
|
Tvorba geometrických schémat u žáků 1.stupně prostřednictvím podnětných geometrických prostředí
Kloboučková, Jaroslava ; Jirotková, Darina (vedoucí práce) ; Coufalová, Jana (oponent) ; Novák, Bohumil (oponent)
Název: Tvorba geometrických schémat u žáků 1. stupně prostřednictvím podnětných geometrických prostředí Autor: Jaroslava Kloboučková Katedra: Katedra matematiky a didaktiky matematiky Školitel: doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D. Abstrakt: Cílem předložené disertační práce je pojednat o problematice vyučování geometrie jako nedílné součásti výuky matematiky na prvním stupni základní školy. Práce mapuje i dlouhodobý výukový experiment zahájený v roce 2010 a na pozadí tohoto experimentu řeší otázky poznávaní geometrického učiva dětmi mladšího školního věku. Hlavním cílem mé práce bylo nalézt odpovědi na čtyři výzkumné otázky: Jakým způsobem poznávají děti geometrické objekty? Jak si vzájemně předávají své znalosti, zkušenosti, objevy ze světa geometrie? Jak (na jaké úrovni) jsou schopny porozumět učivu, které je formálně v kurikulárních dokumentech (RVP ZV) zařazeno do pozdějších vzdělávacích období? Které jevy dokáží pochopit a popsat užitím mateřského jazyka? V teoretické části práce je hlavní pozornost věnována poznávacímu procesu a typologii matematických úloh vždy se zaměřením na geometrii. Dále jsou popsána čtyři konkrétní podnětná geometrická prostředí - Krychlové stavby, Origami, Dřívková geometrie a Parkety a jeden tematický celek Obvod a obsah rovinných útvarů. Je provedena didaktická analýza...
|
| |
|
Psychoreologie roztíratelných emulgovaných tuků
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Seifert, P. ; Svoboda, Z. ; Novák, B.
Byly studovány reologické a senzorické vlastnosti roztíratelných emulgovaných tuků. Pomocí rotační reometrie byly z reologických parametrů stanoveny statická mez toku, zdánlivá viskozita a tixotropie. Senzorické parametry byly stanoveny v souladu s mezinárodními normami ISO. Bylo stanoveno rozmezí hodnot reologických parametrů, charakterizující optimální texturu roztíratelných emulgovaných tuků. S rostoucím obsahem vody v emulzi se zlepšuje jejich roztíratelnost. Statisticky průkazná závislost byla zjištěna rovněž mezi přijatelností textury a jejich chuti.
|
| |
| |
| |
|
Určení tržní hodnoty podniku IVAX Pharmaceuticals, s.r.o. metodou DCF, ve variantě FCFF
Novák, Viktor Bc. ; Kislingerová, Eva (vedoucí práce) ; Scholleová, Hana (oponent)
V dnešní době globalizace se jednotlivé trhy, které byly dříve oddělené, postupně propojujijí a vzniká tak dynamické prostředí, kde se změny odehrávájí relativně rychle. Dochází ke stále větší koncentraci kapitálu, jehož prostřednictvím se odehrávájí různé obchodní transakce. Mezi takové transakce patří například nákup a prodej podniku, fůze, akvizice a mnohé další. A právě v této souvislosti se ukazuje velký význam teorie oceňování podniku
|
|
Management podniku a environment
Novák, Martin Bc. ; Dvořák, Jiří (vedoucí práce) ; Niedoba, Petr (oponent)
Práce hodnotí možnosti, které mají firmy na českém trhu v oblasti ochrany životního prostředí. Je zaměřena především na dobrovolné nástroje, které mohou společnosti zavést nad rámec plnění legislativních norem. Mimo to vysvětluje proč firmy na českém trhu zavádějí normy řady ISO 14000, jejich spokojenost s nimi a problémy, se kterými se setkali při jejich implementaci.
|