Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Příprava pleťových masek s účinkem proti akné
Geierová, Kateřina ; Bendová, Agáta (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce byla zaměřena na přípravu a charakterizaci nanovláken s obsahem aktivních látek s cílem využít tyto materiály v pleťových maskách proti akné. Nanovlákna byla připravena z roztoku polyhydroxybutyrátu a z roztoku želatiny metodou elektrospinning. Z aktivních látek byl využit k funkcionalizaci nanovláken eugenol a piperin. V teoretické části byly charakterizovány typy pleťových masek, jednotlivé aktivní látky, materiály na přípravu nanovláken, jejich metody přípravy a jejich charakterizace. V praktické části byla sledována antioxidační a antimikrobiální aktivita samotných účinných látek. Následně byla ve třech modelových prostředích sledována rychlost uvolňování vybraných aktivních látek z připravených nanovláken. U nanovláken byla sledována antimikrobiální aktivita na třech mikroorganismech, a to na Staphylococcus epidermidis, Cutibacterium acnes a Escherichia coli.
Analysis of biologically active substances from medical mushrooms
Macháčková, Mirka ; Bendová, Agáta (oponent) ; Hoová, Julie (vedoucí práce)
This bachelor thesis deals with the benefits of mushrooms for the human body and with the important substances that are contained in them and give them properties that cannot be found in any other natural food component in such a complex design. Specifically, the mushrooms discussed in the thesis belong to rare species of mushrooms, not only because of their rare occurrence in nature, but mainly because of their unmistakable positive properties. In the theoretical part of the thesis, the basic characteristics of fungi, structural features and basic division were described. Further, the theoretical part discusses the characteristics of individual rare mushrooms that were selected for further observation. It deals mainly with their occurrence, positive impact on the human body and their practical use. This section also deals with the chemical composition of mushrooms, specifically the contained and immunologically active substances. Last but not least, the theoretical part describes important microorganisms that were used in measuring antimicrobial activity in the practical part of this work. The practical part of the thesis was devoted to the preparation of mushroom extracts from reishi, shiitake, oyster mushroom and Judas ear mushrooms using three different solvents. It optimizes methods for the determination of nutritionally important substances by selecting appropriate solvents that were able to positively influence the yield when determining the mushroom content. It is also engaged in testing antioxidant activity, determination of content and antimicrobial activity. Based on these measurements, it was proved that all the above-mentioned active substances are present in different concentrations in the mushrooms studied. Mushroom powders or their extracts can subsequently be used alone as dietary supplements or as an additive to foods with low nutritional value.
Příprava doplňků stravy pro děti s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky
Vetchá, Vendula ; Bendová, Agáta (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na přípravu doplňku stravy s obsahem probiotické kultury a ovocné složky. Účelem práce bylo zjistil, který z vybraných extraktů bude mít vliv na růst probiotické kultury a zároveň bude obsahovat určitý podíl fenolických sloučenin, flavonoidů, vitaminu C a vykazovat antioxidační aktivitu. Teoretická část práce je zaměřena na střevní mikrobiotu, problematiku probiotických bakterií a na charakterizaci enkapsulačních metod probiotických bakterií. V experimentální části byly charakterizovány použité extrakty čajů a ovocných sirupů, byla analyzována antimikrobiální účinnost proti modelovým mikroorganismům Escherichia coli, Micrococcus luteus, Staphylococcus epidermidis a Serratia marcescens. Dále byla testována přímá interakce probiotických bakterií Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei a Bifidobacterium breve v prostředí extraktů. Pomocí modelového trávení byla zkoumána viabilita probiotických buněk v interakci s vybranými extrakty během a po skončení trávení. V poslední části byly připraveny enkapsulované částice obsahující probiotickou kulturu a směs čaje a sirupu.
Charakterizace biologických účinků extraktů získaných z kvasinek a autotrofních mikroorganismů
Špačková, Dominika ; Bendová, Agáta (oponent) ; Szotkowski, Martin (vedoucí práce)
Karotenogenní kvasinky a mikroskopické autotrofní mikroorganismy jsou v oblasti biotechnologického průmyslu stále více zkoumány, protože jsou schopny produkovat řadu látek se širokým spektrem využití. Mezi tyto látky patří především lipidy a karotenoidy, které nachází uplatnění v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak se budou tyto mikroorganismy chovat v přítomnosti stresových faktorů, a které z těchto stresů budou mít pozitivní vliv na produkci metabolitů, které lze dále využívat v různých odvětvích průmyslu. V teoretické části je vypracována charakterizace látek produkovaných karotenogenními kvasinkami, sinicemi a mikrořasami, které budou dále zkoumány v experimentální části. Mezi tyto metabolity patří především karotenoidy, což je široká skupina přirozeně se vyskytujících barviv, které mimo jiné vykazují antioxidační a provitamínovou aktivitu. Neméně významné látky produkované těmito organismy jsou lipidy, které jsou součástí buněčných membrán, slouží jako zásobárna energie a látky v lipidech obsažené jsou součástí prekurzorů mnoha hormonů. V buněčných stěnách kvasinek jsou také obsaženy -glukany, přičemž zájem o výzkumu jejich vlivu na imunutu stále roste. Dále jsou zmíněny analytické metody použité ke stanovení těchto látek a v neposlední řadě i stresové faktory a jejich efekty na buňky zmiňovaných organismů. Experimentální část se zabývá vystavením těchto mikroorganismů oxidačnímu stresu a stresu vyvolaného těžkými kovy. Cílem bylo tedy zjistit, jaké koncentrace těchto stresových faktorů jsou pro mikroorganismy smrtelné, a jaké jsou optimální pro zvýšení produkce výše zmíněných látek. Z kmenů kvasinek dosahovaly zvýšené produkce metabolitů kmeny Sporidiobolus pararoseus a Rhodotorula mucilaginosa vlivem selenanových iontů. Naopak kobalt projevil příznivý vliv pouze na akumulaci lipidů v buňkách a -glukanů. Pozitivní vliv selenu se také projevil u kmene Chlorella minutissima a Arthrospira maxima, nicméně nejvyšších změn v produkci metabolitů bylo dosaženo přídavkem optimální koncentrace roztoku indukujícího oxidační stres.
Charakterizace a využití vybraných rostlinných antibakteriálních látek
Bendová, Agáta ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Zaměřením a cílem této bakalářské práce bylo studium antioxidačních a především antibakteriálních účinků rostlinných extraktů a liposomů s jejich obsahem. V teoretické části je shrnuta problematika studia přírodních antimikrobiálních látek, rezistence bakterií, dále je zde uvedena stručná charakteristika vybraných bylin a koření, antimikrobiálních a antioxidačních látek a metod použitých při testování. V experimentální části byly charakterizovány připravené extrakty z 12 druhů bylin a koření (olejové, alkoholové a vodné) z hlediska obsahu polyfenolů a flavonoidů a taktéž z hlediska jejich antioxidační aktivity. Dále byly extrakty enkapsulovány do liposomů, u nichž byla stanovena enkapsulační účinnost, velikost, stabilita a dlouhodobá stabilita. Průměrné velikost liposomů se pohybovaly v intervalu od 100 do 200 nm. Stabilita částic byla testována z hlediska zeta potenciálu a všechny připravené částice byly stabilní. Z hlediska dlouhodobé stability však nebyly liposomové částice dostatečně stabilní. Antimikrobiální aktivita byla testována proti grampozitivní bakterii Micrococcus luteus a gramnegativní bakterii Serratia marcescens. Enkapsulace extraktů do liposomových částic velmi výrazně navýšila jejich antimikrobiální účinek. Z celkového hlediska pak byly vůči oběma kmenům nejúčinnější liposomy s obsahem olejových extraktů z kozince, muškátového oříšku a pepře a liposomy s obsahem alkoholových extraktů z badyánu a hřebíčku. Tyto liposomové částice by tak mohly být možnou alternativou antibiotik a mohou nalézt uplatnění například při aplikaci ve formě různých antimikrobiálných gelů pro kosmetický či farmaceutický průmysl.
Testing the effects of a mixture of beta-glucans and antimicrobial extracts
Mihálová, Veronika ; Bendová, Agáta (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
The bachelor thesis aims to describe the effects of a mixture of selected natural substances in conjunction with -glucan obtained from the cell wall of the studied yeast species. The theoretical part describes bioactive substances and compounds with antioxidant activity. Subsequently, selected species of plants and herbs are characterized as direct sources of bioactive substances. In parallel, the following chapters of the theoretical part present as sources of -glucan representatives of yeast species with their morphological characterization. - glucan, its structure, biological effects, as well as the principles of methods used in the determination and preparation of bioactive mixtures of plant extracts and -glucan are described. In the experimental part of the work, attention is paid to the preparation, cultivation of yeast, isolation, and determination of -glucan content using the enzymatic method. The amount of polyphenols, flavonoids, and antioxidant activity in aqueous plant extracts is determined. The content of fatty acids, carotenoids, and coenzyme Q is determined in yeast. Subsequently, the antimicrobial and antioxidant effects of mixtures of plant extracts and -glucan are tested.
Biotechnologická valorizace vybraných potravinářských odpadů pomocí kvasinek
Majdloch, Robert ; Bendová, Agáta (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá biotechnologickou valorizací odpadních substrátů, a to odpadního tuku, syrovátky a peří za pomocí karotenogenních kvasinek. Odpadní substráty slouží jako alternativní zdroje živin pro následné kultivace, díky tomu dochází k jejich utilizaci a následné produkci karotenoidů, ergosterolu, koenzymu Q a lipidů. Teoretická část obsahuje informace o vybraných kmenech karotenogenních kvasinek, jako jsou fyziologické a růstové vlastnosti. Popsány jsou jejich metabolické procesy společně s produkovanými látkami. Též jsou zmíněny příslušné analytické metody pro stanovení metabolických látek. Experimentální část se věnovala řešením baňkových a fermentorových kultivací čtyř vybraných kmenů (Rhodotorula kratochvilovae, Rhodotorula mucilaginosa, Cystofilobasidium macerans a Sporidiobolus pararoseus) na glukóze, glycerolu a odpadních substrátech při různých C/N poměrech (13, 25, 50 a 100). Dále byly jednotlivě popsány postupy zpracování odpadních substrátů, postupy řešící izolaci a stanovení vybraných karotenoidních látek, které byly analyzovány na HPLC/DAD. Obsah a procentuální zastoupení lipidů bylo stanoveno na GC/FID. Ve výsledcích baňkových a fermentorových kultivací vykazovaly kmeny rozdílné produkce u jednotlivých C/N poměrů. Pro nejlepší produkci karotenoidů a ergosterolu byl vybrán kmen Rhodotorula mucilaginosa. Nejvyšší nárůsty biomasy byly dosaženy u Rhodotorula kratochvilovae. Produkce lipidů byla nejvyšší u kmene Sporidiobolus pararoseus.
Příprava bioaktivních krytů ran a testování jejich interakce s lidskými buňkami
Bendová, Agáta ; Márová, Ivana (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Diplomová práce byla zaměřena na přípravu a optimalizaci přípravy kožních krytů ran z materiálů obohacených bioaktivními složkami. V práci byly připraveny nanovlákenné kryty na bázi polyhydroxybutyrátu a nevlákenné kryty z alginátu a chitosanu. Nanovlákna byla připravována metodami elektrospinning a forcespinning. Bioaktivní složky použité k funkcionalizaci připravených krytů byly rostlinné extrakty, klotrimazol, ampicilin, lysozym a proteolytické enzymy. Teoretická část práce je zaměřena na popis využití nanovlákenných a nevlákenných materiálů v medicíně, charakterizaci materiálů na výrobu krytů a bioaktivních složek. Dále tato část popisuje metody použité pro přípravu a charakterizaci krytů. V praktické části byly připraveny vodné a olejové extrakty z vybraných rostlin, které byly charakterizovány na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu. Pomocí metod elektrospinningu a forcespinningu byly připraveny nanovlákna na bázi PHB. Nanovlákna byla obohacena vybranými rostlinnými olejovými extrakty a klotrimazolem, u takto modifikovaných nanovláken byla určena antioxidační aktivita, krátkodobá a dlouhodobá stabilita. Nevlákenné kryty byly připravovány z alginátu a chitosanu, tyto kryty bylo funkcionalizovány přídavkem vybraných vodných extraktů, ampicilinem, lysozymem, papainem, bromelainem a kolagenasou. U nevlákenných krytů byla stanovena antioxidační aktivita, krátkodobá stabilita a proteolytická aktivita. Připravené kryty byly testovány pro své antimikrobiální účinky na kulturách Micrococcus luteus, Serratia marcescens, Staphylococcus epidermidis a Escherichia coli. Na závěr byly úspěšně připravené kryty s obsahem bioaktivních látek s antioxidačním i antimikrobiálním účinkem podrobeny testům bezpečnosti na humánní buňky. Stanovení bylo provedeno pomocí MTT testu cytotoxicity na lidských keratinocytech HaCaT.
Analysis of biologically active substances from medical mushrooms
Macháčková, Mirka ; Bendová, Agáta (oponent) ; Hoová, Julie (vedoucí práce)
This bachelor thesis deals with the benefits of mushrooms for the human body and with the important substances that are contained in them and give them properties that cannot be found in any other natural food component in such a complex design. Specifically, the mushrooms discussed in the thesis belong to rare species of mushrooms, not only because of their rare occurrence in nature, but mainly because of their unmistakable positive properties. In the theoretical part of the thesis, the basic characteristics of fungi, structural features and basic division were described. Further, the theoretical part discusses the characteristics of individual rare mushrooms that were selected for further observation. It deals mainly with their occurrence, positive impact on the human body and their practical use. This section also deals with the chemical composition of mushrooms, specifically the contained and immunologically active substances. Last but not least, the theoretical part describes important microorganisms that were used in measuring antimicrobial activity in the practical part of this work. The practical part of the thesis was devoted to the preparation of mushroom extracts from reishi, shiitake, oyster mushroom and Judas ear mushrooms using three different solvents. It optimizes methods for the determination of nutritionally important substances by selecting appropriate solvents that were able to positively influence the yield when determining the mushroom content. It is also engaged in testing antioxidant activity, determination of content and antimicrobial activity. Based on these measurements, it was proved that all the above-mentioned active substances are present in different concentrations in the mushrooms studied. Mushroom powders or their extracts can subsequently be used alone as dietary supplements or as an additive to foods with low nutritional value.
Příprava pleťových masek s účinkem proti akné
Geierová, Kateřina ; Bendová, Agáta (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce byla zaměřena na přípravu a charakterizaci nanovláken s obsahem aktivních látek s cílem využít tyto materiály v pleťových maskách proti akné. Nanovlákna byla připravena z roztoku polyhydroxybutyrátu a z roztoku želatiny metodou elektrospinning. Z aktivních látek byl využit k funkcionalizaci nanovláken eugenol a piperin. V teoretické části byly charakterizovány typy pleťových masek, jednotlivé aktivní látky, materiály na přípravu nanovláken, jejich metody přípravy a jejich charakterizace. V praktické části byla sledována antioxidační a antimikrobiální aktivita samotných účinných látek. Následně byla ve třech modelových prostředích sledována rychlost uvolňování vybraných aktivních látek z připravených nanovláken. U nanovláken byla sledována antimikrobiální aktivita na třech mikroorganismech, a to na Staphylococcus epidermidis, Cutibacterium acnes a Escherichia coli.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 BENDOVÁ, Aneta
1 Bendová, Adéla
2 Bendová, Alena
2 Bendová, Anežka
1 Bendová, Anna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.