Název:
Reologie vysokoviskózních potravinářských hmot
Překlad názvu:
Rheology of high viscous food substances
Autoři:
Štern, Petr ; Vlasák, Pavel Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2011 /58./, Srní, Šumava (CZ), 2011-10-24 / 2011-10-27
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Reologické vlastnosti vysokoviskózních potravinářských hmot, především živočišného původu, výrazně ovlivňují jejich přípravu, homogenizaci a zpracování. U vybrané hmoty byl proveden komplexní reologický popis tokového chování při technologii jejího zpracování. Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že výraznější vliv má viskoelasticita než viskozita.Rheological properties of high viscous food substances, mainly of animal origin, greatly influenced their preparation, homogenization and processing. By collagen substances were studied the complex of rheological properties by their processing. We have determined, that the viscoelasticity have the bigger influence that dynamic viscosity.
Klíčová slova:
collagen; food substances; rheology; viscoelasticity; viscoplasticity Číslo projektu: CEZ:AV0Z20600510 (CEP), FR-TI1/156 (CEP) Poskytovatel projektu: GA MPO Zdrojový dokument: Sborník CHISA 2011, ISBN 978-80-905035-0-2
Instituce: Ústav pro hydrodynamiku AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný na vyžádání prostřednictvím repozitáře Akademie věd. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0201212