Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  začátekpředchozí25 - 34  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza Palachova týdne v roce 1989 ve vybraných médiích
Štenglová, Marie ; Skalecká, Veronika (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent)
Bakalářská práce "Analýza Palachova týdne v roce 1989 ve vybraných médiích" se zabývá prezentováním událostí Palachova týdne ve dnech 15.-21. ledna 1989 v oficiálních médiích a jejich neoficiálních alternativách. Cílem práce je objasnit podávání pravdivých nebo zkreslených informací největšími médii občanům v kontextu reálného historického dění v totalitním zřízení Československé socialistické republiky. Téma vychází z činu Jana Palacha v roce 1969, na které o dvacet let později navázaly občanské iniciativy s manifestacemi pro demokratizaci režimu. Práce zkoumá zpravodajské relace a články Československé televize, Československého rozhlasu, Rádia Svobodná Evropa, BBC, Hlasu Ameriky, Večerní Prahy a Lidových novin. Pomocí kvalitativní obsahové a frekvenční analýzy komparuje informace podávané normalizačními médii řízenými Komunistickou stranou Československa a nezávislými samizdatovými tituly.
Děsivé dějiny - vzdělávací pořad televizního kanálu ČT:D
Chraščová, Veronika ; Wolák, Radim (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent)
Cílem této bakalářské práce je především zjistit, zda je pořad Děsivé dějiny vhodný pro věkovou kategorii 8+, kterou uvádí tvůrci pořadu. Dále se zaměřuji na vliv a dopad seriálu na dětské diváky, zajímá mě vzdělávací přínos seriálu a zamýšlím se nad pozicí Děsivých dějin jako zábavně - vzdělávacího pořadu. V teoretické části práce jsem se zaměřila na charakteristiku dětského kanálu České televize ČT:D a knižní i seriálové edice Děsivé dějiny. Zmínila jsem také téma působení televize na dětského diváka. Hlavní pozornost věnuji empirické části práce. Výzkumu se zúčastnilo 50 dětí ve věku 8 - 12 let. Shromáždila jsem také názory pedagogických odborníků a rodičů dětí ve zkoumaném věku, které mají výsledek výzkumu podpořit nebo vyvrátit. Z výsledků vyplývá, že pořad je vhodný minimálně pro děti od 10 let věku. Pro pochopení souvislostí a maximální přínos pořadu je však ideální věk 12 let. Sledování seriálu v nižším věku může mít na děti spíše negativní vliv. I tak je ale vzdělávací přínos pořadu minimální. Jako ideální se v tomto případě jeví rodičovská mediace, která v kombinaci se seriálem může vést ke zvýšení zájmu o historii.
Mediální fenomén zdravého stravování se zaměřením na mediálně známé osobnosti gastronomie
Nerudová, Dana ; Osvaldová, Barbora (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent)
(abstrakt) Tato diplomová práce popisuje současný mediální fenomén gastronomie a zdravého stravování. První část deskriptivně pojímá tento fenomén gastronomie a zdravého stravování. Popsány jsou stravovací návyky české společnosti v minulosti a změny, ke kterým došlo po roce 1989. V potaz jsou brány také světové trendy, jako je globalizace, technologický pokrok a prosperita a sumarizovány trendy a gastronomické tendence v České republice. Další část práce se zabývá zmíněným fenoménem z pohledu médií se zaměřením na televizi, jakožto médium, kterému je připisována nejvyšší mediální účinnost. Bližší pozornost je zaměřena na mediálně známé osobnosti gastronomie s potenciálním vlivem na nákupní zvyklosti a stravovací návyky lidí ve společnosti. Diplomová práce využívá výzkumné metody dotazníkového šetření o společenském povědomí, kvantitativní obsahové analýzy denního tisku a interview s vybranými mediálně známými osobnostmi gastronomie.
Životní styl za První republiky na příkladu gastronomie v českém dobovém tisku
Zábrodská, Kristina ; Köpplová, Barbara (vedoucí práce) ; Vošahlíková, Pavla (oponent)
Popularita období první republiky je z obsahu současných médií zřejmá. Zhruba v posledních pěti sedmi letech je v tuzemské gastronomii patrná renesance české kuchyně. Šéfkuchaři i novináři píšící o jídle se stále častěji odvolávají na prvorepublikovou gastronomii a vyzdvihují ji pro její kvalitu a chuť. Souborná publikace o stravování v období 1918 - 1938 v Čechách však chybí, útržkovité informace lze získat ze vzpomínkových knih pamětníků, z dějin všednodennosti a folkloristiky a v neposlední řadě i z dobového tisku. Nástin tématu tuzemské gastronomie v letech 1918 - 1938 jsem provedla v diplomové práci Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách (2012). Metodou obsahové analýzy jsme zkoumala články s tématikou gastronomie ve čtyřech denících a osmi ženských časopisech, které vycházely v letech 1918 - 1938 na celém území ČSR. Výběr článků jsem volila dle významných církevních a zvykových událostí v roce (Vánoce, sklizeň...) ve význačných letech pro vývoj republiky (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). Pro zjištění doplňujících fakt jsem použila metodu historické analýzy. Rigorózní práce z této diplomové práce vychází, obsahově ji zužuje, mění strukturu kapitol, detailněji analyzuje nasbíraná data a do vybraného vzorku listů přidává časopis Gentleman - Revue moderního...
Analýza tuzemských gastronomických periodik po roce 2000
Eliášová, Klára ; Zábrodská, Kristina (vedoucí práce) ; Ježková, Tereza (oponent)
Bakalářská práce na téma Analýza tuzemských gastronomických periodik po roce 2000 je zaměřená na vývoj nejčtenějších titulů z oblasti gastronomie na území České republiky. Hlavním cílem bylo zjistit, jaké vnější vlivy se do vývoje obsahu nejvíce promítly a jakým způsobem. Zároveň zdali se promítly na všechny tituly stejným způsobem. Mezi předpokládané hlavní vnější aspekty se řadí finanční krize roku 2008, otevřenost dovozu surovin a přílivu informací ze zahraničí, významné osobnosti gastronomie a rostoucí zájem o zdravý životní styl. K prozkoumání bylo užito obsahové analýzy, která je systematická, lze ji aplikovat na všechna periodika a poskytuje jasné výsledky. Nejdříve práce rozebírá každý z titulů jednotlivě, následně je porovnává mezi sebou. V závěru se některé hypotézy projevily jako pravdivé, a to především hypotéza o nárůstu inzerce po roce 2008 a rostoucím výskytu exotických receptů. Vývoj vědních oborů se projevil v receptech zaměřených na zdraví pouze u časopisů Apetit a Gurmet. Hypotéza vázaná na významné osobnosti gastronomie se ve výsledku neukázala býti správnou. Tituly nereagovaly na jednotlivé vlivy vždy stejně, jejich reakce jsou však vždy znatelné a lze je doložit.
Mediální obraz pořadu Star Dance a jeho dopad na veřejnost
Morávková, Pavlína ; Kruml, Milan (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent)
Cílem bakalářské práce je vytvoření mediálního obrazu pořadu StarDance... Když hvězdy tančí ve vybraných tištěných médiích, na internetu a obrazovkách České televize a analyzovat jeho dopad na širokou veřejnost. Pořad StarDance je globální televizní formát odvysílaný ve více jak třiceti zemích světa. Zrodil se ve Velké Británii pod názvem Strictly Come Dancing. Česká televize zakoupila licenci k pořadu v roce 2006, kdy uvedla i první sezonu. Práce porovnává českou adaptaci pořadu s původní britskou verzí a s verzí polskou, vyzdvihuje rozdíly, jak v počtu vysílacích večerů a tanečních párů, tak v hodnocení soutěže porotou aj. Jedná se o zábavní taneční show, ve které proti sobě soutěží taneční páry složené z celebrity a profesionálního tanečníka či tanečnice. Tance, s nimiž soutěžící vystupují, spadají převážně do kategorie společenských tanců vyučovaných v tanečních kurzech pro mládež či dospělé. S kurzy společenského tance je úzce spjatý mediální obraz pořadu, ten především zkoumá, zdali StarDance rozšířil povědomí o společenském tanci a pomohl vzbudit zájem o taneční kurzy. Mezinárodně úspěšná televizní show není pouhým sobotním živým přenosem. Pořad svými reporty, rozhovory, fotografiemi a mnohým dalším roztančil, jak webové stránky, tak svůj profil na sociální síti Facebook. Jakým způsobem komunikuje...
Olympiáda v Berlíně v roce 1936 očima dobového českého a německého tisku
Nevšímalová, Aneta ; Bednařík, Petr (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent)
Bakalářská práce má čtenáři přiblížit rozdíl mezi českým a německým žurnalismem a způsobem informování o sportovních událostech během XI. olympiády v Berlíně v roce 1936. Tato olympiáda byla v novodobé historii prvními hrami, které byly použity k propagandistickým účelům. Práce srovnává v období od 31. 7. 1936 do 17. 8. 1936 tři česká významná periodika, a to Lidové noviny, České slovo a Venkov s německými periodiky - Fehrbelliner Zeitung, Schwedter Tageblatt, Deutsch-chinesische Nachrichten a Prager Tagblatt. Větší důraz klade bakalářská práce na domácí tituly, na kterých demonstruje žurnalistiku, která pochází z demokratického prostředí. Rozdílné pojetí žurnalistiky Československa a Třetí říše zkoumá práce prostřednictvím deskripce a komparace vybraných článků, které se vždy týkají stejné události či tématu.
Olympiáda v Berlíně v roce 1936 očima dobového českého a německého tisku
Nevšímalová, Aneta ; Bednařík, Petr (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent)
Bakalářská práce má čtenáři přiblížit rozdíl mezi českým a německým žurnalismem a způsobem informování o sportovních událostech během XI. olympiády v Berlíně v roce 1936. Tato olympiáda byla ve své novodobé historii jako první olympiáda použita k propagandistickým účelům. Práce srovnává v období od 31. 7. 1936 do 17. 8. 1936 tři česká významná periodika a to Lidové noviny, České slovo a Venkov s německými periodiky - Fehrbelliner Zeitung, Schwedter Tageblatt a Deutsch-Chinechische Zeitung. Větší důraz klade bakalářská práce na domácí tituly, na kterých ilustruje žurnalistiku, která pochází z demokratického prostředí. Rozdílné pojetí žurnalistiky Československa a Třetí říše zkoumá práce prostřednictvím deskripce a komparace vybraných článků, které se vždy týkají stejné události či tématu.
Mediální obraz svatby britského prince Williama a Kate Middletonové ve vybraných českých denících
Maletová, Kristýna ; Jirák, Jan (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent)
Bakalářská práce "Mediální obraz svatby britského prince Williama a Kate Middletonové ve vybraných českých denících" si klade za cíl zjistit, jakým způsobem byla tato královská svatba prezentována čtenářům tří nejčtenějších českých deníků, kterými jsou Blesk, Mladá fronta DNES a Právo, a jejichž bližší představení je také součástí této práce, spolu se stručnou charakteristikou české mediální krajiny. Jako sledovaný časový úsek bylo vymezeno období dva týdny před svatbou (15. - 29. duben 2011) a stejně dlouhé období i bezprostředně po svatbě (30. duben - 14. květen 2011). Samotné analýze, která probíhá na základě kombinace kvantitativních a kvalitativních metod, předchází teoretický úvod do základních oborových pojmů, jež souvisejí s obsahovým zaměřením práce, a stručné obeznámení se s faktickými údaji o královské svatbě, jako jsou kupříkladu životopisné údaje snoubenců/novomanželů, medializace této události či průběh svatebních příprav. Vypozorovaný mediální obraz je poté shrnut v průběžných závěrečných shrnutích za každým sledovaným časovým úsekem a v samotném závěru práce.
Mediální obraz farmářských trhů
Pokorná, Kateřina ; Macků, Lucie (vedoucí práce) ; Zábrodská, Kristina (oponent)
Cílem bakalářské práce "Mediální obraz farmářských trhů" je popsat vývoj mediálního obrazu pražských farmářských trhů, jak jej prezentovala MF DNES v roce 2010 a v první polovině roku 2011. Výzkum proběhl kombinací kvantitativní a kvalitativní analýzy a ankety mezi návštěvníky trhu. Výsledkem je srovnání tří analyzovaných období se zaměřením na vývoj hodnocení fenoménu farmářských trhů a prezentaci problémů, které jejich konání doprovázely. V analýze se ukázalo, že mediální obraz byl v roce 2010 nekritický. Články o farmářských trzích byly výrazně pozitivní a prezentovaly pouze kladné ohlasy. Trhy byly také spojovány s politikou jednotlivých městských částí, kterým byla přikládána zásluha za jejich založení. Přestože deník v první polovině roku 2011 začal informovat o problémech trhů, anketa mezi návštěvníky trhů ukázala, že negativní zprávy jejich nákupní chování a důvěru v trhy neovlivnily.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   začátekpředchozí25 - 34  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 Zábrodská, K.
2 Zábrodská, Kateřina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.