Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza reologických vlastností rostlinných olejů a jejich složek
Divílek, Petr ; Rozsívalová, Zdenka (oponent) ; Frk, Martin (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá teoretickým rozborem rostlinných olejů, minerálních olejů a syntetických kapalin a následně měřením hustoty a viskozity vybraných vzorků elektroizolačních kapalin. Práce je z velké části zaměřena na rostlinné oleje a jejich složky zvané mastné kyseliny. Ty jsou podrobněji popsány v samostatných kapitolách. Jsou zde uvedeny využití v technické praxi s detailnějším zaměřením na energetiku, kde se rostlinné oleje začínají používat ve větším měřítku. V experimentální část je zaměřena na měření hustoty a dynamické viskozity. Viskozita se měřila na dvou přístrojích a to na Höpllerově viskozimetru a na vibračním viskozimetru. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů.
Metody hodnocení vybraných kosmetických přípravků
Sládková, Veronika ; Sýsová, Lenka (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato práce je rozdělena na dvě části. Cílem první – teoretické – části bylo seznámit se se stavbou kůže, jejím významem a fyziologií, s odlišnými typy pleti a s pleťovými maskami v souvislosti s péčí o pleť. Teoretická část se formou literární rešerše zabývá funkcí jednotlivých složek obsažených ve vybraných kosmetických přípravcích a také metodami, kterými je možné kosmetické přípravky hodnotit. Nejvíce popsanou složkou je olivový olej, jelikož je významnou ingrediencí všech přípravků, o kterých tato práce pojednává. Druhá – experimentální – část je zaměřena na hodnocení vlivu hydratace jednotlivých přípravků. Hydratace byla měřena pomocí přístroje MPA 5 firmy Courage&Khazaka, který je založen na měření kapacitního odporu kondenzátoru. Dále byla sestavena metodika hodnocení hydratace a cílem experimentální části bylo zvolenou metodiku ověřit a získané výsledky zpracovat.
Olive oil and health properties.
Kavvalou, Angeliki ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Nachtigal, Petr (oponent)
Tato diplomová práce zkoumá a ukazuje některé účinky olivového oleje na zdraví lidí, tak jak byly v poslední době studovány. Olivový olej se ukazuje jako potravina velmi prospěšná pro organismus, svým složením dokáže zvýšit činnostimunitního systému, zejména u lidí s velmi slabýmimunitním systémem. Může být také rozdělen do některých specifických kategorií, a to podle složení, kyselosti a pěstování ovoce. Jsou zmíněny některé obecné charakteristiky oliv a olivového oleje. U oliv budeme analyzovat postupy, jako je pěstování, chlazení a kvetení, některé kvalitativní vlastnosti a jejich rozmanitost. Budou analyzovány základní druhy včetně extra panenského olivového oleje, rafinovaného olivového oleje atd., koncentrace každého druhu a co obsahují, kvalita a konečně způsob, jakým by měl být olivový olej na trhu zastoupen, což znamená standardizaci, balení a označení. Kromě toho bude uvedeno chemické složení olivového oleje, látky jako jsou fosfolipidy, uhlovodíky, karotenoidy, chlorofyly, vitamíny, tokoferoly, steroly, triterpenoidní alkaloidy a fenoly. Dále obsah některých antioxidantů, jako jsou flavonoidy, karotenoidy, přírodní a syntetické antioxidanty. Pro svůj význam bude zvýšená pozornost věnována také roli antioxidantů. Je prokázáno, že olivový olej má blahodárné účinky na náš organismus a je...
Obchod s olivovým olejem
Kunc, Martina Isabella ; Kovářová, Kateřina (vedoucí práce) ; Škarková, Ludmila (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá zmapováním a vyhodnocením obchodu s olivovým olejem v Evropě i celosvětově. První část se věnuje charakteristice obchodované komodity z chemického a anatomického hlediska, ale také problematikou metodiky určení nejdůležitějších jakostních ukazatelů významných při jejím zpeněžování. Druhá část řeší zmapování stávající úrovně produkce olivového oleje a podmínky v obchodování na trhu s olivovým olejem v Evropě i ve světě. Třetí část vychází ze zhodnocení překážek při jeho produkci a výrobě. Závěrem je uveden vývoj cen, produkce, výtěžnost a acidity olivového oleje konkrétního podniku Podere Sagna a tyto ukazatele jsou porovnány se sledovanými průměry dosaženými v Itálii.
Analýza reologických vlastností rostlinných olejů a jejich složek
Divílek, Petr ; Rozsívalová, Zdenka (oponent) ; Frk, Martin (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá teoretickým rozborem rostlinných olejů, minerálních olejů a syntetických kapalin a následně měřením hustoty a viskozity vybraných vzorků elektroizolačních kapalin. Práce je z velké části zaměřena na rostlinné oleje a jejich složky zvané mastné kyseliny. Ty jsou podrobněji popsány v samostatných kapitolách. Jsou zde uvedeny využití v technické praxi s detailnějším zaměřením na energetiku, kde se rostlinné oleje začínají používat ve větším měřítku. V experimentální část je zaměřena na měření hustoty a dynamické viskozity. Viskozita se měřila na dvou přístrojích a to na Höpllerově viskozimetru a na vibračním viskozimetru. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů.
Metody hodnocení vybraných kosmetických přípravků
Sládková, Veronika ; Sýsová, Lenka (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato práce je rozdělena na dvě části. Cílem první – teoretické – části bylo seznámit se se stavbou kůže, jejím významem a fyziologií, s odlišnými typy pleti a s pleťovými maskami v souvislosti s péčí o pleť. Teoretická část se formou literární rešerše zabývá funkcí jednotlivých složek obsažených ve vybraných kosmetických přípravcích a také metodami, kterými je možné kosmetické přípravky hodnotit. Nejvíce popsanou složkou je olivový olej, jelikož je významnou ingrediencí všech přípravků, o kterých tato práce pojednává. Druhá – experimentální – část je zaměřena na hodnocení vlivu hydratace jednotlivých přípravků. Hydratace byla měřena pomocí přístroje MPA 5 firmy Courage&Khazaka, který je založen na měření kapacitního odporu kondenzátoru. Dále byla sestavena metodika hodnocení hydratace a cílem experimentální části bylo zvolenou metodiku ověřit a získané výsledky zpracovat.
Postavení Španělska na světovém trhu olivového oleje
Skolková, Klára ; Zamykalová, Miroslava (vedoucí práce) ; Gullová, Soňa (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá postavením Španělska na světovém trhu olivového oleje. První kapitola se věnuje charakteristice olivového oleje, jeho historii, klasifikaci a značení, vlivu olivového oleje na zdraví, popisu oblastí pěstování oliv a představení Mezinárodní rady pro olivový olej. Druhá část je zaměřena na produkci a spotřebu olivového oleje ve vybraných autonomních oblastech Španělska. Dále analyzuje španělský vývoz a dovoz olivového oleje, a to jak z hlediska vývoje objemu, tak z hlediska teritoriální struktury vývozu a dovozu. Zahrnuje rovněž problematiku celního zatížení vývozu a dovozu. Předmětem třetí kapitoly je analýza světového vývozu a dovozu olivového oleje a zjištění pozice Španělska mezi světovými exportéry a importéry. Třetí kapitola také disponuje analýzou ceny španělského olivového oleje a jejím srovnáním se světovou cenou olivového oleje.
Právní problematika označování olivového oleje
Prade, Lukáš ; Štěpánek, Petr (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Obsahem této bakalářské práce je problematika označování olivového oleje v návaznosti na probíhající podvody na trhu s touto komoditou. V úvodní kapitole je olivový olej charakterizován a jeho jednotlivé druhy rozděleny dle kvality. Základ práce tvoří samotný legislativní aparát, který slouží jako podklad a vychází z něho i následující kapitoly. Další část se zaměřuje na situaci na světovém trhu s olivovým olejem a vysvětluje důvody vydávání obsáhlé legislativy upravující dané prostředí. Poslední dvě kapitoly posuzují zlepšení v označování olivových olejů na základě testů prováděných nezávislými subjekty a zároveň na základě ankety vypracované autorem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.