Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 852 záznamů.  začátekpředchozí793 - 802dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Specifika stravování v nemocnicích
Kalná, Zuzana ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Svěráková, Dagmar (oponent)
Diplomová práce se soustřeďuje na problematiku stravování v českých nemocničních zařízeních. Nahlíží do současného stavu organizace a financování nemocničního stravování, rozebírá specifika dietního stravování a jeho postavení v léčbě onemocnění. V druhé části práce je popsána organizace dietního stravování na případu konkrétní fakultní nemocnice. Součástí je i průzkum spokojenosti pacientů s podávanou dietní stravou a jeho vyhodnocení.
Podnikatelský plán v oblasti zdravého stravování
Bukovská, Romana ; Svobodová, Ivana (vedoucí práce) ; Barton, Monika (oponent)
Cílem této práce je vytvoření podnikatelského plánu v oblasti rychlého a zdravého stravování. Podnikatelský záměr bude konkurovat restauracím, které nabízejí tučná a těžko stravitelná jídla. Zároveň bude zákazníkům nabízet další produkty a služby v rámci zdravého životního stylu, například kurzy vaření nebo prodej potravin. Na základě analýzy trhu, zmapování konkurence a poznání potřeb potenciálních zákazníků je vytvořen výrobní, marketingový a finanční plán. Práce se také důkladně zaměřuje na analýzu SWOT, díky které mohou být definovány silné a slabé stránky podniku a hrozby a příležitosti, které mohou přijít z vnějšího okolí.
Posouzení úrovně výživy v daném zemědělském podniku
VÁVRA, Jakub
Smyslem bakalářské práce bylo posoudit úroveň výživy v daném zemědělském podniku, odhalit případné nedostatky a navrhnout opatření pro jejich odstranění. Na základě podkladů o složení krmných dávek pro dojené krávy byl zjištěn příjem živin kravami. Takto získané hodnoty byly porovnány s doporučeným obsahem živin uváděným v odborné literatuře. Dále byly od vedení podniku získány informace popisující používanou techniku krmení. Tato zjištění byla opět podrobena hodnocení na základě údajů získaných z literatury. Výsledkem práce bylo zjištění, že krmné dávky vyhovovaly nutriční hodnotou i dietetickými vlastnostmi potřebám dojnic v různých fázích laktace a v průběhu stání na sucho. Práce upozornila na nedostatky v systému krmení, které se týkaly fázové výživy. Bylo zjištěno, že všechny dojnice jsou během celého průběhu laktace krmeny jednotnou krmnou dávkou. Nebyly tedy zohledněny odlišné nároky dojnic v různých fázích laktace. Stejně tak nebyla brána v úvahu různá geneticky podmíněná užitkovost jednotlivých dojnic. Na základě těchto zjištění byla navržena opatření pro odstranění těchto nedostatků. Tyto návrhy spočívaly v důsledném dodržování zásad fázové výživy. Bylo doporučeno vytvořit alespoň dvě skupiny dojnic podle dosahované užitkovosti, což by v důsledku přispělo k omezení zbytečného překrmování dojnic s nízkou produkcí mléka. Dosáhlo by se snížení spotřeby drahých koncentrátů a tím by se ušetřily náklady na krmiva.
Analýza typů chovů pštrosů v ČR
KULÍK, Pavel
Tato práce řeší otázku analýzy typů chovů pštrosů v České republice a zařazení jednotlivých typů podle intenzity chovu. Seznamuje případné zájemce o chov s tímto netradičním hospodářským zvířetem, s původem, historií, s podmínkami chovu a hospodářským užitkem. V práci jsou hodnoceny některé vybrané pštrosí chovy v České republice. Ty byly blíže popsány a zařazeny do jednotlivých typů chovů podle intenzity.
Výživa v prevenci aterosklerózy a informovanost veřejnosti o této problematice
HRDINA, Jakub
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem výživy k prevenci aterosklerózy a informovaností veřejnosti o této problematice. Byly stanoveny dva hlavní cíle. První hlavní cíl měl za úkol zmapovat informovanost veřejnosti o ateroskleróze, druhým hlavním cílem bylo zmapovat stravovací návyky u stejné populace. Teoretická část popisuje význam výživy pro člověka, jednotlivé výživové komponenty a jejich uplatnění v organismu, současné trendy, výživová doporučení a popis aterosklerózy společně se svými rizikovými faktory. Pro účely praktické části byl zvolen kvantitativní výzkum, metoda dotazování, techniku tvořil dotazník. Vyplnění dotazníků bylo zajištěno přímým kontaktem a elektronickou poštou. Výzkumný soubor tvořili občané starší dvaceti let žijící v městské části Černá za Bory v Pardubicích. Z výsledků práce je patrné, že převážná většina dotázaných nemá přehled o rizikových faktorech, které aterosklerózu způsobují. Více informací mají lidé starší padesáti let a především ti, kteří žijí v rodinách s výskytem této choroby. Z tohoto důvodu je nezbytné neustále informovat širokou veřejnost o této problematice. Využití bakalářské práce je především k dalším studijním účelům.
Srovnávací potravní studie vybraných druhů drápkatých opic v ZOO Plzeň
BROŽOVÁ, Alena
Hlavním předmětem této práce bylo podávání krmiva v přesně vážených dávkách a dále pozorování potravních preferencí vybraných druhů ovoce. Práce probíhala v ZOO Plzeň v pravidelných intervalech od března do listopadu 2010 a byla zaměřena na následující druhy: lvíček zlatohlavý (Leontopithecus chrysomelas), tamarín vousatý (Saguinus imperator), tamarín pinčí (Saguinus oedipus), kosman bělovousý (Callithrix jacchus), tamarín žlutoruký (Saguinus midas) a tamarín sedlový (Saguinus fuscicollis). Cílem práce bylo zjištění nutričních hodnot a dále zjištění potravních preferencí u vybraných druhů ovoce. Dalším cílem bylo porovnání výsledků s doposud známými údaji. Výsledkem první části výzkumu množství tuků, bílkovin, vlákniny, vápníku a fosforu obsažené v krmné dávce kosmanovitých. Zjištěné hodnoty byly porovnány s doporučenými hodnotami. V některých případech byly zjištěny mírné odchylky od doporučeného množství nutričních hodnot, které však zjevně nemají zásadní vliv na zdravotní stav. Druhá část výzkumu byla zaměřena na sledování potravních preferencí mezi pěti druhy ovoce. Bylo zjištěno, že z nabízeného ovoce kosmanovití preferují hroznové víno a banán.
Antioxidanty v potravinách a možnosti aplikace antioxidantů ve výživě
DUBNOVÁ, Martina
Práce se zabývá výskytem antioxidantů v potravinách, možnostmi jejich aplikace ve výživě a povědomostí populace o tématu antioxidanty. Teoretická část charakterizuje antioxidanty, jejich dělení, vlastnosti, vliv na lidské zdraví, výskyt v potravinách a jejich doporučené denní dávkování. Dále charakterizuje volné radikály a jejich negativní působení na organismus. Praktická část obsahuje výzkum znalostí populace o antioxidantech formou dotazníku. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Pojem antioxidanty zná 82% respondentů. K čemu antioxidanty slouží, správně uvádí 54% dotázaných. Ve kterých potravinách se antioxidanty nachází, ví 58% respondentů. Největší povědomost o antioxidantech má skupina pracujících, dále pak studujících a skupina respondentů v důchodu má o antioxidantech povědomost nejmenší. Z výzkumu vyplývá, že povědomost o antioxidantech, které hrají dnes velkou roli v prevenci a léčbě civilizačních onemocnění, je u více jak poloviny dotázaných nedostatečná.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ v Praze
JÍROVÁ, Lucie
Stručný přehled o výživě mládeže, důležitých živinách, vitamínech a minerálech. Text je členěn tak, aby čtenář získal přehlednou orientaci o výživě mládeže a jejich doporučených dávkách. Účelem této práce je podat čtenáři stávající doporučení týkající se výživy a současně uspořádat všechny moderní vědecké poznatky o potravinách a správné výživě do jednoho celku tak, aby bylo možné je co nejjednodušeji převzít do běžného života. Hlavní část práce se soustřeďuje na výzkum výživových zvyklostí mládeže včetně jeho závěrečného hodnocení. Na závěr práce porovnává poznatky o výživě a výsledky výzkumu.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Třeboňsku
PLOC, Milan
V bakalářské práci se zabývám tématem - Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Třeboňsku. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy týkající se výživy. Jednotlivé kapitoly rozebírají základní složky výživy a jejich význam pro lidský organismus. Dále se zmiňuji o nadváze, obezitě a poruchách příjmu potravy, které mohou ovlivnit zdraví dětí. Výzkum je zaměřen na stravovací návyky dětí. Jedná se o 3 denní monitorování stravy formou stravovacích záznamů. Cílem bakalářské práce je zjištění nutričních hodnot jednotlivých potravin a energetického příjmu během dne u dětí.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Hodonínsku.
VAŠÍČKOVÁ, Barbora
Bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky žáků druhého stupně základních škol. Charakterizuje období staršího školního věku. Popisuje základní složky potravy a jejich doporučené dávky v období dospívání. Zkoumá reálný příjem základních složek potravy a energetický příjem u pubescentů. Výsledky jsou zpracovány a prezentovány v praktické části práce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 852 záznamů.   začátekpředchozí793 - 802dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.