Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 99 záznamů.  začátekpředchozí59 - 68dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Perception of individual variation in body odour in human adults
Fialová, Jitka ; Havlíček, Jan (vedoucí práce) ; Schaal, Benoist (oponent) ; Stopka, Pavel (oponent)
Předložená disertační práce se skládá ze dvou částí. První část představuje obecný úvod do problematiky a shrnuje současné poznatky týkající se variability lidské tělesné vůně a jejího vnímání. Tato část je představena z perspektivy pohlavního výběru. Práce se nejdříve zaměřuje na teorii evoluce komunikace a poté ukazuje specifické vlastnosti chemické komunikace. Dále popisuje vznik individuálně specifického pachového podpisu, který vzniká metabolizací sekretu kožních žláz kožní mikroflórou. Další kapitoly jsou věnované vybraným individuálním vodítkům obsaženým v lidské tělesné vůni jako například vodítka k rozpoznání pohlaví, příbuzných, genetické kompatibility v genech hlavního histokompatibilního komplexu, zdravotního stavu či výživy v kontextu pohlavního výběru. V následující kapitole jsou probírány interakce mezi parfémy a tělesným pachem a nakonec stručně představeny metody prezentaci pachových stimulů se zaměřením na prezentaci jednotlivých stimulů či kompozitních pachů. Druhou část práce tvoří šest odborných textů, přičemž tři z nich jsou přehledové a další tři empirické studie. Přehledové studie shrnují faktory ovlivňující kvalitu lidské tělesné vůně se zaměřením na výživu a emoční stavy. První přehledový článek ukazuje, že v tělesné vůni lze nalézt vodítka k emočním stavům ostatních lidí...
Životní styl mládeže středních škol na Teplicku
Fürst, Roman ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá životním stylem středoškolské mládeže v Teplicích, zejména jejich zdravým životním stylem. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o životním stylu, o zdraví. Jsou zde současně uvedeny informace na základě životního stylu, které se zabývají zdravou výživou, stravovacími návyky, pitným režimem, pohybovou aktivitou a spánkem. Zároveň jsou součástí teoretické části uvedené determinanty, které nejvíce škodí lidskému zdraví, jako je nadměrná konzumace alkoholických nápojů, kouření nebo nadměrná psychická zátěž. Praktická část má za cíl zmapovat základní faktory životního stylu středoškolské mládeže v Teplicích a zjistit, zda vyučovaný předmět zaměřený na zdraví, na zdraví životní styl, ovlivní středoškoláky v chování, které vede k zdravějšímu způsobu života. Dotazníkové šetření jsem vyhodnocoval pomocí vlastní metody pro hodnocení, na základě zásad zdravého životního stylu. Důvodem bylo, že jsem nenašel vhodnou metodu pro hodnocení otázek dotazníku a z nich vytvořených oblastí. Prokázalo se, že vyučovaný předmět týkající se zdraví, ovlivňuje zdravý životní styl u žáků středních škol pouze nepatrně. Výsledky jsou zpřehledněny v tabulkách a znázorněny v grafech. Přílohu tvoří ukázka mnou vytvořené metody pro hodnocení, dotazník použitý pro výzkum, tabulka zpracování...
Netradiční rostliny ve výživě
Mertová, Monika
Netradiční rostliny pro výživu se nachází všude v přírodě kolem nás. Mohou vylepšit příjem zdraví prospěšných látek v běžné stravě, ale mohou i nahradit klasické potraviny. Byl zpracován seznam 30. vybraných bylin, u kterých byl dohledán jejich původ, vypracován základní botanický popis. Pro pěstování v zahradách či domácích podmínkách byl zpracovaný návod, jaké nejvhodnější podmínky dodržet pro jednotlivé druhy rostlin. Rostliny využívané pro potravu je možné použít v čerstvém stavu, kdy obsahují spoustu minerálních látek a vitamínů. Některé druhy (Stachys affinis, Scorzonera hispanica, Arctium lappa, Helianthus tuberosus) po tepelné úpravě mohou nahradit brambory ve stravě lidí s nemocí diabetes. Velkou část rostlin je možné využít i jako léčivé byliny, které je možné využít v léčitelství, farmaceutickém či kosmetickém průmyslu.
Agricultural production and food security in Ghana
Sakyi, Emmanuel Kweku Appeagyei
Cílem práce je posoudit úroveň zemědělské produkce a zajišťování potravin v Ghaně. Při práci bylo využito metody kvalitativní analýzy od různých výzkumných pracovníků. Sekundární data byla výsledkem pečlivě uplatněných simulačních technik. Tato práce má popisný charakter. Zjištěné výsledky jsou četné, např. pokles zemědělské pracovní síly, která má nepříznivý dopad na celou zem z hlediska absolutní výše i relativního hlediska. Důležitost zemědělské výroby vzhledem k potravinové bezpečnosti země. Zavlažovací zařízení a jeho význam na zemědělskou produkci v daných podmínkách. Vláda musí vyvážit pracovní toky uvnitř země. Zemědělská výroba může být zlepšena díky vylepšení a rozšíření, poskytování širšího zemědělského vzdělávání; používání hnojiv je prozatím hlavním klíčem ke zvýšení zemědělských výnosů. V dlouhodobém horizontu je potřeba věnovat se na vládní úrovni agrární politice. Použití nebo přizpůsobení vhodným kombinacím protekcionistické a liberální obchodní politiky by mohlo být pro Ghanu výhodné.
Moderní směry ve výživě člověka
Bednaříková, Lucie
Práce se zabývá alternativními výživovými směry se zaměřením na aktuální trendy ve výživě v České republice. Část práce je věnována také vývoji výživy lidstva až k současnému stavu. Výživa v současné době představuje důležitý aspekt života, pro výběr alternativních typů stravy je proto nutností znalost racionální stravy. Jednotlivé výživové směry jsou definovány a porovnány se zásadami racionální výživy. Zhodnoceny byly také pozitivní a negativní dopady na výživu člověka.
Příčiny v současné době zvýšeného výskytu karcinomů štítné žlázy
Škarková, Barbora ; Brynychová, Iva (vedoucí práce) ; Dvořáková, Šárka (oponent)
V současné době dochází k několikanásobnému nárůstu incidence karcinomů štítné žlázy, přičemž největší nárůst zaznamenává papilární karcinom štítné žlázy. Cílem práce je diskutovat faktory, které zvyšují riziko vzniku karcinomů štítné žlázy. Jediným potvrzeným rizikem je ionizující záření, které způsobilo největší incidenci v souvislosti s jadernými útoky a haváriemi jaderných elektráren. Mezi další faktory patří příjem jódu a vliv dusičnanů, které oba působí jakožto samostatné rizikové faktory a taktéž zesilují rizikový potenciál ionizujícího záření. Karcinomy štítné žlázy se vyskytují 3× častěji u žen, proto jsou také diskutovány rizikové faktory související s ženským pohlavím jako je estrogen, metody asistované reprodukce, těhotenství a hysterektomie. Hypotyreóza a Hashimotova tyreoitida vykazují značnou souvislost s karcinomy štítné žlázy, naopak rozporuplnými faktory jsou rizikové složky životního stylu a výživy (např. kouření, brukvovitá zelenina, vysoký glykemický index a index tělesné hmotnosti). Vysoký výskyt karcinomů štítné žlázy byl nalezen v sopečných oblastech v souvislosti s účinky těžkých kovů obsažených v lávě. Vysoká incidence byla dále evidována v oblastech s nízkou průměrnou roční teplotou. Jednou z diskutovaných příčin nárůstu incidence karcinomů štítné žlázy je také zlepšená...
Využití stabilních isotopů v potravní ekologii ptáků
Rusnáková, Michaela ; Hořák, David (vedoucí práce) ; Procházka, Petr (oponent)
V posledních letech se stává používání analýz stabilních isotopů v ekologických studiích živočichů stále běžnější metodou. Tato zajímavá technika je založena na předpokladu, že isotopové složení tkání konzumentů silně souvisí s isotopovým složením konzumované potravy. Díky tomu nám umožňuje sledovat přínos různých potravních zdrojů do stravy jednotlivých druhů, populací či jedinců, a zároveň sledovat jejich postavení v trofických řetězcích. Pomocí této techniky můžeme zkoumat i omnivorní jedince konzumující variabilní potravu, která se liší živinami a isotopovým složením. Nicméně, isotopové hodnoty se mohou lišit v závislosti na rozdílech v potravních preferencích, fyziologii druhů a typech tkání použitých pro analýzy. V této rešerši shrnuji výsledky a dosavadní znalosti pomocí tohoto přístupu zejména v průlomových ornitologických studiích, které použily stabilní isotopy ke zkoumání potravy a trofického postavení. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Léčebné a zhoubné aspekty jídla v tradiční Koreji
Smetanová, Elizabeth ; Löwensteinová, Miriam (vedoucí práce) ; Zemánek, Marek (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem lékařství na Korejském poloostrově od starověku do moderní doby a jeho spojitostí s léčebnými a zhoubnými aspekty stravy. Na teoretickou část navazuje část praktická zabývající se konkrétními rostlinami a pokrmy spojenými s léčebnými praktikami. Další část se zabývá mužskou potencí a těhotenstvím, kde strava hraje opět důležitou roli. Okrajově je zde zmíněna také léčba otrav a různé nákazy způsobené špatně upravenou stravou. Předposlední úsek je věnovaný fermentaci a fermentovaným produktům. Poslední tematický okruh se týká knižních zdrojů a přísloví, které autenticky zachycují dobu a roli stravy ve společnosti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 99 záznamů.   začátekpředchozí59 - 68dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.