Název:
Netradiční rostliny ve výživě
Autoři:
Mertová, Monika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Netradiční rostliny pro výživu se nachází všude v přírodě kolem nás. Mohou vylepšit příjem zdraví prospěšných látek v běžné stravě, ale mohou i nahradit klasické potraviny. Byl zpracován seznam 30. vybraných bylin, u kterých byl dohledán jejich původ, vypracován základní botanický popis. Pro pěstování v zahradách či domácích podmínkách byl zpracovaný návod, jaké nejvhodnější podmínky dodržet pro jednotlivé druhy rostlin. Rostliny využívané pro potravu je možné použít v čerstvém stavu, kdy obsahují spoustu minerálních látek a vitamínů. Některé druhy (Stachys affinis, Scorzonera hispanica, Arctium lappa, Helianthus tuberosus) po tepelné úpravě mohou nahradit brambory ve stravě lidí s nemocí diabetes. Velkou část rostlin je možné využít i jako léčivé byliny, které je možné využít v léčitelství, farmaceutickém či kosmetickém průmyslu.Nontraditional plants that can be used for food can be found in the nature everywhere around us. They can improve the absorption of healthy nutriens in a normal diet or replace traditional food. 30 herbs were selected and a list with information about their origin and their basic botanical description was prepared. Instructions were written on how to grow those herbs in the gardens or at home including the best conditions for each individual plant species. Fresh plants that are, used for food contain a lot of minerals and vitamins. Some species (Stachys affinis, Scorzonera hispanica, Arctium lappa, Helianthus tuberosus), when cooked, can replace potatoes in the nutrition of people with the diabetes disease. Many of those plants are medicinal herbs that can be used in natural healing as well as in the pharmaceutical and cosmetic industries.
Klíčová slova:
diabetes; netradiční rostliny; strava