Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 188 záznamů.  začátekpředchozí173 - 182další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sacharidy ve výživě
JURÁK, Ondřej
V teoretické části bakalářské práce byla formou literární rešerše zpracována základní charakteristika sacharidů. Dále byly popsány vlastnosti základních obilovin a výrobků cereálního charakteru, včetně kapitoly o trávení a vstřebávání sacharidů v lidském organizmu. Poslední část popisuje cereální výrobky, především snídaňové cereálie, jejich výskyt a význam ve výživě žáků a studentů. Cílem výzkumné části bakalářské práce bylo realizovat a analyzovat dotazníkovou akci v souboru - žáků vyššího stupně základních škol a studentů vysokých škol zaměřenou na ověření znalostí o sacharidech, cereáliích a jejich konzumaci. Prvním dílčím cílem bylo zjistit zájem o různé druhy cereálních výrobků u žáků vyššího stupně základních škol a studentů vysokých škol. Druhým dílčím cílem bylo vlastní porovnání stravovacích návyků žáků škol a studentů. Na základě vytýčených cílů byly zformulovány tři pracovní hypotézy, které byly výzkumem ověřeny. Platnost první hypotézy, která zní, že žáci druhého stupně základních škol mají nižší znalosti o sacharidech a výrobcích cereálního charakteru než studenti vysokých škol, byla analýzou odpovědí z dotazníkového šetření potvrzena. Druhá hypotéza - studenti vysokých škol preferují snídaňové cereálie více než žáci vyššího stupně základních škol, byla rovněž verifikována. Při analýze odpovědí na otázky související se třetí hypotézou - žáci vyššího stupně základních škol mají lepší dopolední stravovací návyky než studenti vysokých škol, bylo šetřením vyvráceno, neboť studenti vysokých škol mají lepší snídaňové stravovací návyky než žáci základních škol. Ti zase mají lepší stravovací návyky při svačinách.
Stravovací návyky a životní styl u metabolického syndromu
TOMANOVÁ, Gabriela
ABSTRAKT Stravovací návyky a životní styl u metabolického syndromu Bakalářská práce se zabývá problematikou stravovacích návyků a životního stylu u pacientů s metabolickým syndromem léčných v diabetologických poradnách. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. První (teoretická) se zabývá stávajícími a nově zjištěnými poznatky v oblasti této problematiky, stravovacími návyky a životním stylem. Na prvním místě jsem studovala problematiku a změny u MS. V počáteční kapitole zmiňuji hlavní složky a následně se zabývám nejdiskutovanějšími změnami v posledních letech. Poslední zmiňovanou částí jsou faktory ovlivňující MS, zde jsem se zabývala nejdůležitějšími kategoriemi, mezi které patří stravovací zvyklosti, pohybová aktivita, kouření, genetika a stres. Část druhá (empirická) má objasnit problémy s dodržováním správných stravovacích návyků a životního stylu. Má prokázat správnost a účinnost edukace u osob vykazujících příznaky MS. Práce byla řešena jako kvantitativní výzkum, ve kterém byl cílovým souborem zvolen vzorek 120 respondentů vykazující MS v diabetologických poradnách. Pro získání potřebných informací bylo použito dotazníkového šetření. Výzkumem byla potvrzena relativně správná edukace a stravovací návyky u pacientů s MS. Při dotazování bylo zjištěno, že 77 % respondentů tvrdí, že má dostatečné množství informací a správné stravovací návyky. Avšak při hlubším prozkoumání jejich stravovacích návyků bylo zjištěno, že pouze 67 % opravdu ví jak se správně stravovat. Na druhou stranu 23 % sledovaných nemá dostatek informací od lékaře, tudíž nemohou mít ani správné stravovací návyky. Pozitivním výsledkem je, že dvě třetiny pacientů edukovaných v diabetologických poradnách se opravdu dokáží správně stravovat a pracovat s informacemi, které dostávají. Bohužel zbylých 10 % má dostatek informací od svého lékaře, ale nedokáží s informace pracovat tak, aby došlo k úpravě stravovacích návyků. Součástí této bakalářské práce je zdravotně výchovný materiál, který je určen pro pacienty, kteří nemají dostatek informací nebo těm, kteří se orientují v problematice, ale mají zájem se dozvědět víc.
Možnosti prevence obezity dětí ve věku 12 - 15 let
STUDNIČKOVÁ, Marika
Obezita je v současné době jednou z nejčastěji multifaktoriálně podmíněné metabolickou chorobou. Podle epidemiologických průzkumů vzrůstá prevalence, zejména ve vyspělých zemích. Bohužel, dochází k nárůstů obezity i u dětí a dospívajících. Je také známo, že obezita v dětském věku předurčuje k obezitě v dospělosti se zvýšeným rizikem kardiometabolických komplikací. Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi prevence obezity dětí ve věku 12 - 15 let. V teoretické části jsme shrnula nejdůležitější poznatky, které se týkají tohoto problému. Praktická část byla věnována výzkumu problematiky obezity. Zaměřila jsem se na prevalenci obezity, stravovací návyky žáků, způsob trávení volného času a pohybovou aktivitu dětí. V rámci výzkumu byl aplikován kvantitativní výzkum. Technikou sběru dat byl dotazník určený pro žáky základních škol, ve věku 12 - 15 let, v rozmezí 7 až 9 tříd základních škol. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak obezita ovlivňuje život dítěte. Dílčím cílem bylo zmapování stravovacích návyků dětí staršího školního věku a zjištění jak ovlivňuje fyzická aktivita váhu dítěte. Tyto cíle se mi podařilo splnit. Ze zkoumaného vzorku respondentů byl vypočítán BMI a zanesen do percentilového grafu. Z výsledků bylo zřejmé, že 7,2% respondentů trpí obezitou a 16,8% dětí má nadváhu. Většina dětí ze zkoumaného vzorku má vytvořeno špatné stravovací návyky. Skoro jedna třetina respondentů nedochází na žádný sportovní kroužek a pohybovými aktivitami tráví méně než dvě hodiny týdně.
Sledování kvality školního stravování a posouzení stravovacích návyků a jejich změn žáků druhého stupně na vybrané základní škole
ŠVEC, Jiří
Diplomová práce byla zpracována na základě šetření, které probíhalo na ZŠ Blatenská v Horažďovicích ve školním roce 2010/2011 a zabývala se problematikou výživy žáků ve věkových kategoriích 10-13 let a 13-15 let. Cíl práce byl zaměřen na sledování jídelních lístků za účelem zjištění příjmu sledovaných nutrientů, minerálů a vitamínů v závislosti na doporučeních pro dané věkové skupiny. Výzkum byl doplněn nutričním testem pro hodnocení stravovacích návyků dětí ve starším školním věku. Nakonec byly ověřeny dvě testovací hypotézy. Získané výsledky analýzy jídelních lístků byly porovnány s normami potřeb a bylo zjištěno následující. Příjem energie byl adekvátní u dívek (v toleranci jednoho procenta DDD), u chlapců byly hodnoty příjmu energie z oběda řádově o 4-5 % nižší. Bílkoviny byly plněny nadlimitně a již v obědech dosahovaly prakticky celodenní potřeby v kategorii 10-13 let a v kategorii starších byla tato úroveň na 90 % DDD. Příjem lipidů, sacharidů a vlákniny byl adekvátní. Hodnoty příjmu vápníku byly zjištěny jako nedostatečné a v žádném z měsíců nepřesáhly hodnotu 21,4 % DDD. Celoroční nadbytek byl zjištěn u vitamínu B6, kde byly nejnižší hodnoty zjištěny v měsících září a lednu na úrovni 100 % DDD. Nadbytečný byl i celoroční příjem vitamínu B12, kde nejnižší hodnoty byly zjištěny v měsíci listopadu a to na úrovni 130 % DDD. Na základě statistických šetření hypotéz se neprokázalo, že pravidelná snídaně je účinnou prevencí vzniku nadváhy či obezity u dětí této věkové kategorie. Podíl pasivně stráveného času není závislý na věku. Dále byla nalezena 21 %-ní závislost mezi redukční dietou dítěte a redukční dietou libovolného člena rodiny při těsnosti této vazby 46 %. Je tedy patrné ovlivnění stravovacích návyků dítěte rodinou.
Jak marketingové aktivity ovlivňují stravovací návyky u dětí
Černá, Kateřina ; Ryšavá, Monika (vedoucí práce) ; Zamazalová, Marcela (oponent)
Bakalářská práce si klade za cíl zhodnotit stravovací návyky vybraného dětského segmentu dle toho, jakým způsobem jsou ovlivňovány, co je jejich příčinou. Na základě teoretických podkladů klasifikace dětského segmentu jsou prostřednictvím dotazníkového šetření zkoumány vlivy marketingových aktivit, rodiny a okolí na dětské spotřební chování. Snahou je zároveň zjistit, jaké je mezi dětmi povědomí o značkách působících na potravinářském trhu, které konkrétně upoutávají dětskou pozornost a jakým způsobem. Analýza tohoto spotřebního chování a konkrétně stravovacích návyků je vyústěním průzkumem zjištěných dat a tvoří páteř celé práce. V závěru je snaha o zevšeobecnění a spojení souvislostí mezi vyhodnocenými konkrétními body a potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz týkajících se dětského stravování a vlivů na něj působících. Celá práce se tak snaží zhodnotit závažnost aktuálního tématu dětského stravování, na které se snaží působit řada cílených marketingových aktivit.
Jak marketingové aktivity ovlivňují stravovací návyky u dětí
Jirásková, Eliška ; Ryšavá, Monika (vedoucí práce) ; Zamazalová, Marcela (oponent)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit, zda Granko patří mezi snídaňové trendy v oblasti nápojů, a do jaké míry ovlivňují spotřebu Granka marketingové aktivity. V teoretické části se zabývám marketingem a marketingovou komunikací s jejími typickými nástroji. Dále se zabývám reklamou a jejími omezeními, které vyplývají pro osoby mladší 18 let. Následuje popsání cílové skupiny včetně metod používaných k oslovení dětí a vlivu reklamy na dětský segment. V další kapitole jsem rozebrala stravovací návyky dětí a trend ve spotřebě mléka. V praktické části jsem se zabývala marketingovým výzkumem. Primární data jsem získala dotazníkovým šetřením. Z vyhodnocených dat jsem odvodila závěr, že Granko patří mezi víkendové snídaňové trendy dnešní doby.
Stravovací návyky žáků osmých a devátých tříd základní školy
RYGLOVÁ, Petra
Tato diplomová práce se zabývá stravovacími návyky žáků základní školy se zaměřením na to, jaký dopad mohou mít nesprávné stravovací návyky. První dvě kapitoly práce se věnují stravovacím návykům a charakteristice sledované věkové skupiny 13 až 16 let. Další kapitoly jsou pak zaměřeny na poruchy příjmu potravy (obecně i konkrétně- na mentální anorexii a mentální bulimii), individuální faktory a sociální vlivy ovlivňující vznik poruch a jejich prevenci. Výzkumná část obsahuje výsledky dotazníkového šetření prováděného v osmých a devátých třídách dvou základních školách na Třebíčsku. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda jsou žáci spokojeni se svojí postavou a odkud se jim dostává největší množství informací o poruchách příjmu potravy.
Srovnání stravovacích návyků u studentů Zdravotně sociální fakulty
FILIPOVÁ, Petra
Teoretická část je zaměřena na základní pojmy stravování, na vlivy, které působí na výživu a na jednotlivé složky stravy a jejich význam. Mimo jiné je v této části kladen důraz i na správný příjem živin a výživová doporučení. V praktické části byly stanoveny tři cíle. Hlavním cílem bylo zjistit stravování u vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty, zda splňují správný denní příjem kalorií a živin. Zjistit, co vede studenty k nesprávnému způsobu stravování a na základě zjištěných hodnot navrhnout zdravější způsob stravování. K dosažení cílů byl vybrán kvalitativní výzkum. Byla zvolena metoda dotazování ? technika polořízeného rozhovoru s 10 studentkami. Rozhovory jsem provedla v druhé polovině února roku 2011. U všech respondentek byly zaznamenány čtyři dny počínaje nedělí. Po zpracování a vyhodnocení rozhovorů bylo zjištěno, že 9 z 10 respondentek má znatelné výkyvy v denním příjmu kalorií. U 10 respondentek byla zaznamenaná nepravidelnost stravy a nedostatek příjmu zeleniny a ovoce, tím nedostatek vitamínu C. Na základě polořízených rozhovorů bylo zjištěno u 8 z 10 studentek nadbytečný příjem bílkovin, který může mít až negativní dopady na tělo. 9 z 10 studentek determinuje ve výběru potravin cena. 10 studentek nemá žádné zdravotní omezení v příjmu potravy. Výzkum ukázal, že stravovací zvyklosti se během studia na vysoké škole u 1 z 10 studentek změnily pozitivním směrem, dále u 2 studentek nedošlo k žádné změně a u 7 studentek se stravovací zvyklosti zhoršily. Bakalářskou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, která poukáže na chyby ve stravování a nabídne rozšíření informovanosti u laické i odborné veřejnosti.
Vliv reklamy na formování stravovacích návyků u dětí
Vašíčková, Jana ; Pešek, Ondřej (vedoucí práce) ; Procházková, Markéta (oponent)
Tato diplomová práce si klade za cíl zjistit, zda má reklama vliv na formování stravovacích návyků u dětí. Teoretická část této práce se zaměřuje na pojem reklamy jako takové, na její druhy, typy a nejúčinnější reklamní média. Popisuje efekty reklamy zaměřené na děti, tj. na pozitiva takové reklamy, ale zároveň i na možná rizika reklamy zaměřené na děti. Dále teoretická část práce obsahuje etické a právní aspekty marketingu cíleného na děti. V neposlední řadě se tato část práce zabývá zdravým životním stylem včetně stravování, které se vztahuje k reklamě cílené na děti. V praktické části následuje sekundární výzkum v oblasti vlivu reklamy na formování stravovacích návyků u dětí. Dále se v rámci praktické části zabývám vlastní výzkumnou činností. Na základě dotazníkového šetření jsem získala data od žáků základních škol, na základě těchto dat analyzuji vliv reklamy na formování jejich stravovacích návyků.
How marketing activities influence children's eating habits
Lipková, Jela ; Ryšavá, Monika (vedoucí práce) ; Štědroň, Bohumír (oponent)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit, jaký vliv na děti mají marketingové aktivity, a to hlavně reklama, při tvorbě stravovacích návyků. Teoretická část této práce se zabývá marketingovou komunikací a jednotlivými typy komunikačních nástrojů. Dále se zaměřuje na nejznámější komunikační nástroj, a to reklamu, a její vlivem na děti. V teoretické části se také zabývá spotřebitelským chováním a faktory, které na jednotlivé spotřebitele působí při jejich nákupním chování, kde se tato část soustředí na děti jako spotřebitelé a zákazníci. Poslední část se zabývá stravovacími návyky dětí a faktory, které působí při jejich tvorbě. Praktická část obsahuje vlastní výzkum, kde na základě dotazníkového průzkumu byly od dětí základní školy získané a vyhodnocené informace a nakonec i vyvozené závěry.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 188 záznamů.   začátekpředchozí173 - 182další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.