Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Složení komunálních odpadů
Straka, David ; Musilová, Petra (oponent) ; Elbl, Patrik (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá složením komunálního a směsného komunálního odpadu. Úvod rešeršní části práce se věnuje rozboru složení a vlastnostem odpadu. V další části je odpad považován jako palivo a je porovnán s klasickými tuhými palivy. Závěr rešeršní části se věnuje výzkumům složení odpadu z vybraných spaloven a cizích zemí. Výpočtová část práce se zabývá stanovením energetických vlastností odpadu.
Analýza vína pomocí moderních analytických metod
Škařupa, Přemysl ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce je věnována problematice analýzy vína pomocí moderních analytických metod. Tematicky je rozdělena do dvou kapitol. V první části se zabývá chemickým složením vína od hlavních složek až po složky ve stopovém množství. Druhá část je věnována přehledu nejdůležitějších moderních analytických metod, které se používají pro analýzu jednotlivých sloučenin ve víně a hodnotí je z hlediska rozličných parametrů.
Korozní degradace hořčíkových slitin v SBF roztocích
Ročňáková, Ivana ; Horynová, Miroslava (oponent) ; Doležalová Weissmannová, Helena (vedoucí práce)
Hořčíkové slitiny jsou v současnosti, z důvodu kombinace dobrých mechanickým vlastností a nízké hustotě hořčíku, používány v mnoha odvětvích lidské činnosti, hlavně v leteckém a automobilovém průmyslu. V poslední době je ovšem věnována pozornost také možnosti použití hořčíkových slitin v oblasti medicíny, zejména díky chemickým vlastnostem hořčíku. Diplomová práce je zaměřena na hodnocení korozního chování slitiny AZ31 a slitiny AZ61 v SBF roztocích, což jsou roztoky simulující tělní tekutiny. Slitiny byly podrobeny imerzní zkoušce v Hankových roztocích pro časové rozpětí 24 až 1008 hodin. Proces koroze byl hodnocen v závislosti na několika faktorech: složení slitiny, čas a změny pH. V práci je také detailně popsána metodika stanovení hořčíku a zinku metodou plamenové absorpční spektrometrie (F AAS). Stanovení hliníku bylo provedeno metodou atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací (ET AAS).
Hodnocení kvality mléka pro výrobu sýrů
Dospivová, Kateřina
Mléko můžeme označit jako potravinu, která obsahuje skoro všechny živiny, potřebné pro život. Hlavní složkou mléka je voda a jako další komponenty mléka můžeme zařadit bílkoviny, tuky, sacharidy. V menším množství také vitamíny a minerální látky. S pokrokem moderní technologie se nám nabízí také nové možnosti pro stanovení jednotlivých parametrů. Tyto nové metody nabízí rychlejší a přesnější výsledky oproti referenčním metodám, kterými jsou například pro bílkovinou složku Kjeldahlova metoda, pro tuk stanovení podle Röse-Gottlieba a pro sacharidy polarimetrie. Kvůli zhoršení stravovacích návyků u větší části populace se přistupuje k fortifikaci potravin, která má napomoci udržení správného příjmu potřebných živin a tím i předcházení různých chorob. Zároveň se rozvíjí i nové způsoby uchovávání potravin, které budou ohleduplnější k přírodě ale i prospěšnější pro konzumenta. Jedná se například o jedlé obaly nebo jiné ošetření suroviny než tepelným ošetřením.
Význam konzumace jater ve výživě člověka
Hájková, Rozálie ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Jůzl, Miroslav (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou týkající se významu konzumace jater ve výživě člověka. Teoretická část popisuje nutriční složení, porovnává rozdíly mezi játry různých živočišných druhů a uvádí možné formy konzumace jater s jejich výživovými benefity a potenciálními zdravotními riziky. Samostatná kapitola je věnována možným důvodům pro nekonzumování jater. Ty kromě některých zdravotních kontraindikací zahrnují i časté mýty vztahující se k játrům a jejich nadměrnému obsahu škodlivých látek jako jsou těžké kovy či rezidua antibiotik. Prvním cílem práce bylo zjistit dostupnost jater a potravin s jejich obsahem v hypermarketu Albert. Zde bylo nalezeno 29 různých potravin, z čehož pouze dvě představovaly chlazená játra. Zbylé množství tvořily játrové knedlíčky a polévky s jejich obsahem, tresčí játra v konzervě a mražená směs drobů. Nejčastější potravinou s obsahem jater však byly paštiky, jejichž počet dosáhl 17 různých variant. Právě na tyto výrobky byl zaměřen další cíl, kterým bylo porovnat složení a výživové hodnoty paštik s obsahem jater. Zde byly zjištěny významné rozdíly především v obsahu tuku a bílkovin a z hlediska ingrediencí v procentuálním podílu jater, přídavku levnějších náhražek masa a počtu aditiv. Další cíle a hypotézy se týkaly dotazníkového šetření. Toho se celkem zúčastnilo...
Produkce, zpracování a nutriční vlastnosti ovčího masa
Ryvolová, Jana
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku produkce a technologie zpracování jehněčího a skopového masa. Produkce a spotřeba masa v současné době i v minulých letech je popsána v úvodní kapitole. Jednotlivá plemena jsou rozdělena podle užitkového zaměření. Následující kapitoly se zabývají teoretickým pohledem na chov, výživu a reprodukci ovcí Technologické opracování za účelem získání masa začíná již u chovatele přípravou k přepravě na jatka. Dalšími kroky jsou předporážkové operace, omráčení a samotná porážka. Zmíněny jsou také vlivy působící na výslednou kvalitu masa. Chemické a nutriční vlastnosti jsou popsány se zaměřením na nejvýznamnější obsahové složky ovčího masa, jejich využitelnost a přínos pro lidský organismus. Závěrečná část práce shrnuje senzorickou a mikrobiologickou jakost, kulinární zpracování včetně různých způsobů tepelného opracování a nejznámější ovčí pokrmy oblíbené napříč všemi kontinenty.
Porovnání zastoupení mastných kyselin u přírodních a bio jedlých rostlinných olejů
Pevná, Markéta
Ve své bakalářské práci se zabývám zejména složením olejů. Věnuji se jejich významu v lidském těle a procesu jejich výroby. Popisuji také strukturu mastných kyselin a roli lipidů v metabolismu. Pro analýzu v experimentální části jsem si vybrala pět různých BIO a nebio olejů, které porovnávám z hlediska složení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie. Z výsledků celkového obsahu mastných kyselin lze konstatovat, že mandlový olej obsahoval v bio i nebio variantě 0,97g/g, olej z hroznových jader v bio i nebio variantě 0,99 g/g, kokosový olej v bio variantě 0,33 g/g a v nebio variantě 0,64 g/g, pupalkový olej v bio variantě 0,92 g/g a v nebio variantě 0,96 g/g a arganový olej v bio variantě 0,91 g/g a v nebio variantě 0,98 g/g.
Distribuce izotopů Pb ve vybraných profilech podzolů
Václavková, Anna ; Mihaljevič, Martin (vedoucí práce) ; Strnad, Ladislav (oponent)
Olovo (Pb) jakožto jeden z toxických prvků se v přírodě vyskytuje přirozeně, ale jeho využíváním během metalurgických procesů, těžby a spalování uhlí, spalováním odpadu a v minulosti i používáním jako aditiva do benzínu, ohrožujeme životní prostředí a zdraví organismů. Jeho izotopové složení jsme pomocí ICP MS zjišťovali ve dvou profilech podzolů, lesním a v blízkosti silnice. Na základě poměrů 206 Pb/207 Pb vs 208 Pb/206 Pb byl v horizontech O, Ah, Bhf a Bf obou půdních profilů a horizontu Ep z profilu P2 za hlavní zdroj olova určeno spalování uhlí. Olovo v eluviálním horizontu Ep z profilu P1 a v horizontech C s hodnotami 206 Pb/207 Pb 1,216; 1,198 a 1,193 bylo litogenního původu. Z izotopového složení Pb vyplývá, že během podzolizace se antropogenní olovo pohybuje do spodních částí půdních profilů.
Stopové prvky a izotopy Pb ve vybraných vzorcích kostí
Bartoš, Jan ; Mihaljevič, Martin (vedoucí práce) ; Strnad, Ladislav (oponent)
Cílem této práce je formou rešerše stručně shrnout dosavadní teoretické poznatky o stopových prvcích a jejich vstupech do kalcifikovaných tělních tkání. Jsou zde popsány mechanismy jejich vstupů i ukládání do lidského organismu i principy, díky nimž je v těle udržována jejich optimální hladina. V práci jsou také popsány vlastnosti kostí a zubů i jednoduše vysvětleny pojmy jako esenciální či toxické stopové prvky. Dále se práce zabývá hlavně stopovými prvky, jež mají největší potenciál pro využití v archeologických, konkrétněji v paleodietárních výzkumech. Těmito prvky jsou hlavně Sr, Ba a Zn. Olovo a jeho izotopy jsou popsány spíše v souvislosti s působením Pb na Římany v minulých dobách a s určováním zdrojů kontaminace tímto prvkem. Ve stejné kapitole jsou též popsány principy posmrtných alteračních procesů, kterým jsou kosti po pohřbení vystaveny a kterým se musí čelit při analýzách a interpretacích dat, jež se týkají obsahů stopových prvků v původních kostech.
Vliv mineralogického složení suroviny na vznik fází při výpalu hydraulického vápna a přírodního cementu
Kozlovcev, Petr ; Přikryl, Richard (vedoucí práce) ; Hladil, Jindřich (oponent) ; Škvára, František (oponent)
Přírodní hydraulické vápno a přírodní cement jsou anorganická hydraulická pojiva využívaná ve stavebnictví již po řadu staletí. Z tohoto důvodu bývají často označována jako "tradiční" či "alternativní", neboť představují možnou variantu k dnes běžně používanému portlandskému cementu. Přírodní hydraulické vápno a přírodní cement ale nejsou příliš často využívány v moderním stavitelství, významnější využití nalézají při opravách historických památek a v restaurátorství. Navíc, environmentální dopad jejich výroby je nižší, než při produkci klasických typů cementů. V Čechách a na Moravě se v minulosti na řadě míst vyráběly různé typy těchto hydraulických pojiv. Bohužel se dodnes nedochovalo příliš mnoho informací o tehdejších surovinách i technologickém postupu jejich zpracování. Stejně tak nejsou zcela přesně známy a popsány mnohé specifické vlastnosti a fázové složení vypáleného materiálu. Z těchto důvodů se tématem přírodního hydraulického vápna a přírodního cementu zabývala předkládaná studie. Cílem této disertační práce bylo studovat různé typy vápenických surovin (vápenců obsahujících nekarbonátové příměsi) a vlastnosti z nich experimentálně vypálených hydraulických pojiv. Konkrétně pak objasnit spojitost mezi mineralogickým a chemickým složením primární suroviny (především obsahem a distribucí...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.