Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení kvality mléka pro výrobu sýrů
Dospivová, Kateřina
Mléko můžeme označit jako potravinu, která obsahuje skoro všechny živiny, potřebné pro život. Hlavní složkou mléka je voda a jako další komponenty mléka můžeme zařadit bílkoviny, tuky, sacharidy. V menším množství také vitamíny a minerální látky. S pokrokem moderní technologie se nám nabízí také nové možnosti pro stanovení jednotlivých parametrů. Tyto nové metody nabízí rychlejší a přesnější výsledky oproti referenčním metodám, kterými jsou například pro bílkovinou složku Kjeldahlova metoda, pro tuk stanovení podle Röse-Gottlieba a pro sacharidy polarimetrie. Kvůli zhoršení stravovacích návyků u větší části populace se přistupuje k fortifikaci potravin, která má napomoci udržení správného příjmu potřebných živin a tím i předcházení různých chorob. Zároveň se rozvíjí i nové způsoby uchovávání potravin, které budou ohleduplnější k přírodě ale i prospěšnější pro konzumenta. Jedná se například o jedlé obaly nebo jiné ošetření suroviny než tepelným ošetřením.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.