Název:
Hodnocení kvality mléka pro výrobu sýrů
Autoři:
Dospivová, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Mléko můžeme označit jako potravinu, která obsahuje skoro všechny živiny, potřebné pro život. Hlavní složkou mléka je voda a jako další komponenty mléka můžeme zařadit bílkoviny, tuky, sacharidy. V menším množství také vitamíny a minerální látky. S pokrokem moderní technologie se nám nabízí také nové možnosti pro stanovení jednotlivých parametrů. Tyto nové metody nabízí rychlejší a přesnější výsledky oproti referenčním metodám, kterými jsou například pro bílkovinou složku Kjeldahlova metoda, pro tuk stanovení podle Röse-Gottlieba a pro sacharidy polarimetrie. Kvůli zhoršení stravovacích návyků u větší části populace se přistupuje k fortifikaci potravin, která má napomoci udržení správného příjmu potřebných živin a tím i předcházení různých chorob. Zároveň se rozvíjí i nové způsoby uchovávání potravin, které budou ohleduplnější k přírodě ale i prospěšnější pro konzumenta. Jedná se například o jedlé obaly nebo jiné ošetření suroviny než tepelným ošetřením.Milk can be described as a food that contains almost all the nutrients needed for life. The main component of milk is water and other components of milk include proteins, fats, carbohydrates. In smaller quantities also vitamins and minerals. With the advancement of modern technology, we are also offered new possibilities for the determination of individual parameters. These new methods are offer faster and it have more accurate results compared to the reference methods, which are for example the Kjeldahl method for protein, the Röse-Gottlieb method for fat and polarimetry for carbohydrates. Due to the deterioration in the dietary habits of an increasing proportion of the population, food fortification is being used to help maintain proper intake of essential nutrients and thus prevent various diseases. At the same time, new ways of preserving food are being developed that are more respectful of nature but also more beneficial to the consumer. These include, for example, edible packaging or treatment of raw materials other than by heat treatment.
Klíčová slova:
analysis; analýza; composition; determination; fortification; fortifikace; složení; stanovení