Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Význam konzumace jater ve výživě člověka
Hájková, Rozálie ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Jůzl, Miroslav (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou týkající se významu konzumace jater ve výživě člověka. Teoretická část popisuje nutriční složení, porovnává rozdíly mezi játry různých živočišných druhů a uvádí možné formy konzumace jater s jejich výživovými benefity a potenciálními zdravotními riziky. Samostatná kapitola je věnována možným důvodům pro nekonzumování jater. Ty kromě některých zdravotních kontraindikací zahrnují i časté mýty vztahující se k játrům a jejich nadměrnému obsahu škodlivých látek jako jsou těžké kovy či rezidua antibiotik. Prvním cílem práce bylo zjistit dostupnost jater a potravin s jejich obsahem v hypermarketu Albert. Zde bylo nalezeno 29 různých potravin, z čehož pouze dvě představovaly chlazená játra. Zbylé množství tvořily játrové knedlíčky a polévky s jejich obsahem, tresčí játra v konzervě a mražená směs drobů. Nejčastější potravinou s obsahem jater však byly paštiky, jejichž počet dosáhl 17 různých variant. Právě na tyto výrobky byl zaměřen další cíl, kterým bylo porovnat složení a výživové hodnoty paštik s obsahem jater. Zde byly zjištěny významné rozdíly především v obsahu tuku a bílkovin a z hlediska ingrediencí v procentuálním podílu jater, přídavku levnějších náhražek masa a počtu aditiv. Další cíle a hypotézy se týkaly dotazníkového šetření. Toho se celkem zúčastnilo...

Viz též: podobná jména autorů
4 HÁJKOVÁ, Radka
4 Hájková, Radka
2 Hájková, Renata
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.