National Repository of Grey Literature 9 records found  Search took 0.00 seconds. 
Cultivation of Vital hop variety
Krofta, Karel ; Ježek, Josef ; Křivánek, Jindřich ; Pokorný, Jaroslav ; Vostřel, Josef
Předložená metodika shrnuje zásady pěstování odrůdy Vital ve dvou progresivních pěstitelských systémech, v systému integrované produkce a v ekologickém zemědělství. Pěstitelský proces je veden snahou o prevenci a potlačení výskytu škodlivých organismů podporou užitečné entomofauny pomo-cí výsevu vhodných plodin v okolí či na okraji chmelnic. Navrhovaná opatření směřují ke zvýšení půdní úrodnosti,schopnosti půdy vytvořit optimální prostředí pro kořenovou soustavu rostlin chmele a během celé jejich vegetační doby jim zajistit dostatečné množství živin, vzduchu a vody pro jejich růst a vývoj, směřující k maximální produkci chmelových hlávek. Při vyhnojování chmelnic se preferují organická hnojiva, jako jsou komposty, statková hnojiva aj. Velká pozornost je věnována možnostem uplatnění zeleného hnojení a trvalého zatravnění, které je aktuální zejména na svažitých pozemcích. Ochrana chmele vychází z monitorování výskytu škodlivých organismů, prognóz signalizace vybraných chorob a škůdců a systémů varování. Ošetření pesticidy se provádí jen v nezbytně nutném rozsahu až po dosažení prahu hospodářské škodlivosti. Doporučované přípravky jsou selektivní s co nejmenším vedlejším účinkem na necílové organismy a životní prostředí. Zásady integrované produkce a ekologického pěstování chmele jsou aplikovatelné v klasických vysokých konstrukcích i systému pěstování chmele v nízkých konstrukcích.
Fulltext: Download fulltextPDF
Evaluation of hop quality
Krofta, Karel
Kvalita chmele je posuzována v několika úrovních od sklizně přes zpracování až po dodávku zpracovaného chmele zákazníkům, kterými jsou ponejvíce domácí a zahraniční pivovary. V metodice jsou popsány nejdůležitější analytické metody, používané k hodnocení kvality chmele, uvedeny jejich přednosti, nedostatky a omezení. Důraz je kladen zejména na stanovení obsahu alfa kyselin, nejdůležitějšího kvalitativního parametru chmele, který lze stanovit několika způsoby s odlišným výsledkem. Důležitou součástí je pojednání o nežádoucích a cizorodých látkách ve chmelu, jejichž obsah je mnohdy limitujícím faktorem prodeje. Na základě výsledků chemických analýz lze s vysokou pravděpodobností určit identitu odrůdy a stupeň stárnutí chmele, ke kterému při skladování a zpracování zákonitě dochází.
Fulltext: Download fulltextPDF
Cultivation of hybrid hop varieties in Czech hop growing regions
Kopecký, Jiří ; Ciniburk, Václav ; Kořen, Jiří ; Krofta, Karel ; Vostřel, Josef ; Klapal, Ivo ; Brynda, Miroslav ; Nesvadba, Vladimír ; Kozlovský, Pavel ; Kudrna, Tomáš ; Ježek, Josef
Metodika pro praxi, která řeší podmínky pěstování hybridních odrůd chmele v podmínkách chmelařských oblastí ČR. Jedná se o hybridní odrůdy Bor, Premiant, Sládek, Agnus, Harmonie a Rubín.
Fulltext: Download fulltextPDF
Establishment of hop-yards by hybrids varieties
Kopecký, Jiří ; Ciniburk, Václav ; Kořen, Jiří ; Krofta, Karel ; Vostřel, Josef ; Klapal, Ivo ; Brynda, Miroslav ; Nesvadba, Vladimír ; Kozlovský, Pavel ; Kudrna, Tomáš ; Ježek, Josef
Metodika pro praxi, která řeší podmínky nutné pro zakládání chmelnic hybridními odrůdami. Jedná se o hybridní odrůdy Bor, Premiant, Sládek, Agnus, Harmonie a Rubín.
Fulltext: Download fulltextPDF
Regionalisation of Czech hop varieties
Krofta, Karel ; Brynda, Miroslav ; Nesvadba, Vladimír
Odrůdová skladba chmelů pěstovaných v ČR prošla v uplynulých 20 letech radikální změnou. Kromě tradiční české odrůdy, Žateckého poloraného červeňáku, se v polovině 90. let minulého století začínají pěstovat původní české hybridní odrůdy Bor, Sládek a Premiant, ke kterým po roce 2000 přibyly postupně další – Agnus, Harmonie, Rubín, Vital a Kazbek. Rajonizace je zpracována pro obsah alfa kyselin, který je determinován především přírodními podmínkami stanoviště a průběhem počasí v době vegetace. Dostatek analytických údajů pro Žatecký červeňák umožnil zpracování obsahů alfa kyselin do ročníkových rajonizačních map, ve kterých jsou v izoliniích vyznačeny mikroregiony se stejnou hladinou alfa kyselin.
Fulltext: Download fulltextPDF
Characterization and identification of Vital variety
Nesvadba, Vladimír ; Polončíková, Zdeňka ; Henychová, Alena ; Krofta, Karel ; Patzak, Josef
Vital je nová a první česká odrůda, která má význam jak pro pivovarnictví, tak i pro farmacii. Je výsledkem šlechtění chmele pro farmaceutické a biomedicinální účely. Charakterizace a identifikace byly provedeny jak v čerstvém stavu v průběhu růstu chmele, tak i po usušení chmelových hlávek. Na základě morfologických popisů je stanovena identifikace na podrobných rozborech révy, listů, pazochů a hlávek. DNA analýzy byly provedeny z mladých listů, a to metodami STS a SSR. Pro identifikaci suchých hlávek byly použity podrobné mechanické rozbory a chemické analýzy. Z chemických analýz byly získány chmelové pryskyřice, polyfenoly a silice. Získaná statistická data a jejich variabilita charakterizují odrůdu Vital.
Fulltext: Download fulltextPDF
Integrated system of hop cultivation
Krofta, Karel ; Ježek, Josef ; Klapal, Ivo ; Křivánek, Jindřich ; Pokorný, Jaroslav ; Pulkrábek, Josef ; Vostřel, Josef
Certifikovaná metodika shrnuje zásady integrovaného způsobu pěstování chmele. Pěstitelský proces je veden snahou o prevenci a potlačení výskytu škodlivých organismů podporou užitečné entomofauny. Navrhovaná opatření směřuji ke zvýšení půdní úrodnosti, schopnosti půdy vytvořit optimální prostředí pro kořenovou soustavu rostlin chmele a během celé jejich vegetační doby jim zajistit dostatečné množství živin, vzduchu a vody pro jejich růst a vývoj, směřující k maximální produkci chmelových hlávek. Ošetřeni pesticidy se provádí jen v nezbytně nutném rozsahu až po dosažení prahu hospodářské škodlivosti. Zásady integrované produkce chmele jsou aplikovatelné v klasických vysokých konstrukcích i systému pěstovaní chmele v nízkých konstrukcích.
Fulltext: Download fulltextPDF
Czech hop varieties
Nesvadba, Vladimír ; Polončíková, Zdeňka ; Henychová, Alena ; Krofta, Karel ; Patzak, Josef
České chmelařství bylo až do 90. let 20. století zaměřeno výhradně na pěstování jemných aromatických chmelů. Díky šlechtitelské práci se podařilo zušlechtit Žatecký poloraný červeňák, který je pěstován v devíti klonech. Později byly získány nové hybridní odrůdy z křížení vhodných rodičovských komponentů, které vykazují vyšší výkonnost při zachování pivovarské kvality. V současné době tak české chmelařství disponuje všemi typy chmelových odrůd, a to od jemně aromatických až po vysokoobsažné chmele. Jejich přehled společně s jejich popisy, vlastnostmi a charakteristikami je přehledně uveden v této publikaci.
Fulltext: Download fulltextPDF
Evapotranspiration of selected agricultural and forest species
Kučera, J. ; Urban, J. ; Trnka, Miroslav ; Fischer, Milan ; Krofta, K. ; Duffková, R.
The aim of this article is a comparison of evapotranspiration (ET) of different covers (turf grass, clover (Trifolium pratense), winter wheat (Triticum aestivum), hops (Humulus lupulus) and the high density poplar stand (J-105, Populus nigra x Populus Maximowiczii)) with the potential evapotranspiration (PET) and the general description the ET rates dynamic during the season. The second goal is to quantify the ratio of the transpiration and the whole evapotranspiration for the two contrasting cultures – the hops and poplars stand. The daily maximal sum of the grass ET reached, similarly like for the other species, up to 5–6 mm per day, which comprises 85–93 % of PET. Significantly higher ET was showed by the culture of clover. On the other hand, the lowest values were performed by the poplar stand in the first year after coppicing. The transpiration to evapotranspiration ratio resulted in 40–70 % by the hops and 80–90 % in case of the poplars.

Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.