Original title:
Hodnocení kvality chmele
Translated title:
Evaluation of hop quality
Authors:
Krofta, Karel Document type: Methods ISBN: 978-80-86836-84-3
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Chmelařský institut s.r.o., Žatec Abstract:
Kvalita chmele je posuzována v několika úrovních od sklizně přes zpracování až po dodávku zpracovaného chmele zákazníkům, kterými jsou ponejvíce domácí a zahraniční pivovary. V metodice jsou popsány nejdůležitější analytické metody, používané k hodnocení kvality chmele, uvedeny jejich přednosti, nedostatky a omezení. Důraz je kladen zejména na stanovení obsahu alfa kyselin, nejdůležitějšího kvalitativního parametru chmele, který lze stanovit několika způsoby s odlišným výsledkem. Důležitou součástí je pojednání o nežádoucích a cizorodých látkách ve chmelu, jejichž obsah je mnohdy limitujícím faktorem prodeje. Na základě výsledků chemických analýz lze s vysokou pravděpodobností určit identitu odrůdy a stupeň stárnutí chmele, ke kterému při skladování a zpracování zákonitě dochází.
Keywords:
bitter substances; hop; hop growing; quantitative chemical analysis; chemická analýza kvantitativní; chmel; chmelařství; hořké látky Project no.: MSM1486434701 (CEP) Funding provider: MŠMT ČR Citation: Krofta, K.: Hodnocení kvality chmele. Metodika pro praxi 4/08 Žatec, Chmelařský institut, 2008, 52 s. ISBN 978-80-86836-84-3
Rights: This work is protected under the Copyright Act No. 121/2000 Coll.