|
Návrh rozvoje rodinné vinotéky ve městě Prostějov
Obořilová, Tereza ; Procházková, Lenka (oponent) ; Bumberová, Veronika (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením současného stavu rodinného podniku Vinotéka Rek a vyúsťuje v návrh strategie jeho dalšího rozvoje. První, teoretická část se zabývá teoretickými východisky se zaměřením na rozvoj a růst podnikání zejména malých a rodinných firem, kontext strategického řízení v rámci rozvoje firem a dále na vybrané analyticko-výzkumné metody, které zkoumají vnitřní, vnější a tržní prostředí firmy. Druhá, analytická část práce obsahuje praktickou aplikaci metod na vybraný podnik, stanovení klíčových faktorů a dopadů na podnik a zhodnocení celkových výsledků pro následný výběr vhodné varianty rozvoje. Třetí, návrhová část staví na výsledcích analýz a zpracovává vybranou variantu strategie rozvoje včetně implementačních kroků a přínosů z návrhů.
|
| |
|
Generátor pravých náhodných čísel
Procházková, Lenka ; Burda, Karel (oponent) ; Člupek, Vlastimil (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce si klade za cíl seznámit čtenáře s generátory pravých náhodných čísel a jejich možnou realizací. Nejprve je věnována pozornost náhodným číslům a generátorům pravých náhodných čísel, u kterých jsou představeny jejich principy a vlastnosti. Dále je uvedena vhodnost použití generátorů na počítači a na zařízení využívaném v internetu věcí. Práce obsahuje popis možností testování výsledných náhodných sekvencí. Součástí práce je návrh a realizace generátoru pravých náhodných čísel, který jako zdroj entropie využívá pohyb kurzoru uživatelem a návrh generátoru pro mobilní telefony. K otestování výsledné sekvence byla použita sada testů NIST STS. Práce obsahuje porovnání výsledků s výsledky testů NIST STS u sekvencí z internetových zdrojů.
|
| |
| |
|
Extrémofilní mikroorganismy
Procházková, Lenka ; Vítová, Eva (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá zmapováním extrémofilních mikroorganismů. Je popsáno extrémní prostředí, ve kterém se tyto mikroorganismy vyskytují, a rovněž strukturní a chemická adaptace na toto prostředí. Adaptace nejčastěji vyžaduje změny ve složení membránových lipidů, nukleových kyselin a proteinů. Enzymy vykazující stabilitu v extrémním prostředí nacházejí uplatnění zejména v chemickém, potravinářském, farmaceutickém a textilním průmyslu. Zmíněno je také uplatnění extrémofilů při biodegradaci organických materiálů. Tato práce je nejvíce zaměřena na hypertermofilní mikroorganismy, které byly doposud nejlépe prozkoumány.
|
|
Kontrola kvasného procesu vinného moštu
Procházková, Lenka ; Nováková, Olga (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek izolovaných v průběhu kvašení vinného moštu. Pro analýzu byla vybrána odrůda révy vinné Rulandské modré pěstovaná v integrované vinici. V teoretické části jsou uvedeny základní informace o kvasinkách, jsou popsány rody nejčastěji se vyskytující v průběhu kvašení vinného moštu a metody identifikace kvasinek založené na PCR reakci. Pro identifikaci vinných kvasinek byla v experimentální části zvolena metoda PCR-RFLP. Amplifikace oblasti 5,8S-ITS rDNA byla provedena polymerázovou řetězovou reakcí za použití primerů ITS1 a ITS4. Získané amplikony byly podrobeny restrikční analýze, která byla provedena s pěti restrikčními endonukleázami: HaeIII, HinfI, Taq?, AluI, MseI. Pomocí restrikčních endonukleáz byly amplikony rozštěpeny na fragmenty, jejichž délka a počet je charakteristická pro daný druh. Separace fragmentů byla provedena elektroforeticky na agarózovém gelu a získané elektroforeogramy byly vyhodnoceny programem BioNumerics. Na základě UPGMA klastrové analýzy byly vytvořeny dendrogramy znázorňující genetickou podobnost izolovaných vinných kvasinek.
|
|
Enkapsulace aktivních látek do nanovláken a možnosti jejich aplikace
Procházková, Lucie ; Pernicová, Iva (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Diplomová práce byla založena na optimalizaci výroby nanovlákenných krytů a zisku produktu pro následné funkční využití. Výroba nanovlákenných krytů probíhala z vybraných materiálů metodou elektrospinning a forcespinning. Jako výchozí materiály byly použity polyhydroxybutyrát, želatina, chitosan a alginát. Tyto materiály byly po úspěšné optimalizaci obohaceny o aktivní složky ampicilin a ibuprofen pro funkcionalizované využití krytů pro účinnější hojení ran. Teoretická část byla zaměřena na problematiku kůže, procesy hojení, druhy ran a nanovlákny, dále byla zmíněna charakterizace vybraných výchozích materiálů pro formování nanovláken. Praktická část vycházela ze zdlouhavého procesu optimalizace přípravy vlákenných krytů a později i krytů obohacených o aktivní složky. Dále byly navrženy kombinované kryty z různých materiálů s obsahy obou aktivních složek. Následovala charakterizace veškerých připravených krytů z pohledu stability v krátkodobém i dlouhodobém měřítku. Stanoveno bylo postupné uvolňování aktivních složek spektrofotometricky i metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Důležité bylo také stanovení antimikrobiální aktivity vybraných aktivních složek enkapsulovaných do struktury krytů. Závěrem byly kombinované kryty s obsahem obou aktivních složek využity pro testování bezpečnosti s humánními buňkami typu keratinocytů (HaCaT). Testování bezpečnosti vycházelo ze stanovení viability humánních buněk pomocí MTT testu, pro ověření i LDH testu. Proveden byl také scratch test (test hojení ran) po aplikaci navržených kombinovaných krytů.
|
| |
|
Stanovení antimikrobiální aktivity extraktů z bobulového ovoce
Procházková, Lucie ; Veselá, Mária (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo stanovení antimikrobiálního účinku modelového vzorku extraktu z aronie (Aronia melanocarpa) vůči vybraným druhům mikroorganismů (bakterie Bacillus cereus a Escherichia coli a kvasinka Candida glabrata). Pro srovnání byly vybrány a též analyzovány dva komerčně dostupné vzorky přírodních extraktů z maliny a kakaa. V teoretické části je uvedena charakteristika, složení a vlastnosti zmíněných rostlinných materiálů, také jejich složení a využití ve farmacii, lékařství a kosmetice, dále jsou zmíněny možné metody stanovení antimikrobiální aktivity. Výsledky práce ukazují, že analyzované komerčně dostupné vzorky maliny i kakaa nevykazují žádnou antimikrobiální aktivitu vůči vybraným mikroorganismům až na 100% extrakt maliny proti Candida glabrata. Pro ostatní druhy mikroorganismů se jednalo spíše o podporu růstu kolonií v okolí dávky extraktu. Ethanolový extrakt z plodů aronie vykazoval rostoucí antimikrobiální aktivitu s jeho zvyšující se koncentrací, nejsilnější potenciál byl pozorován u kvasinky Candida glabrata, značný také pro Bacillus cereus, druh Escherichia coli byl zcela rezistentní.
|