Název:
Molekulární adaptace v lidském tukovém tkanivu při dietní léčbě obezity
Překlad názvu:
Molecular adaptations of adipose tissue in relation to dietary treatment of obesity in human
Autoři:
Tencerová, Michaela ; Štich, Vladimír (vedoucí práce) ; Flachs, Pavel (oponent) ; Kazdová, Ludmila (oponent) ; Kunešová, Marie (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2010
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] The general goal of this work was to investigate the molecular adaptations of human AT in relation to DIs with respect to its secretory activity as well as cellular composition focused on macrophages population. Specifically, we studied the role of novel adipokines, such as visfatin and RBP4, related to insulin resistance and AT metabolism. Furthermore, we wanted to characterize the effect of the dietary-induced changes on the content of ATM together with metabolic amelioration. In our studies, we found that lifestyle modifications had a beneficial effect on metabolic and biochemical parameters depending on the duration and type of DI. Regarding both of the investigated adipokines, visfatin and RBP4, we revealed modifications at the transcriptional and cirulating levels during DI. However, we did not find any association with the pattern of evolution of insulin resistance. Our findings do not support a clear hypothesis on the role of these adipokines in the diet-induced improvement of insulin sensitivity and other obesity-related metabolic disturbances. In respect to the changes of ATM content during long-term DI, we demonstrated using flow cytometry that the AT composition was changed at the end of the whole dietary intervention (i.e. after WM phase). This diet-induced AT remodelling was expressed by a...Hlavním cílem této práce bylo sledování molekulární adaptace lidské tukové tkáně během dietní intervence se zaměřením na jeho sekreční aktivitu i buněčné složení, hlavně na populaci makrofágů. Konkrétně jsme studovali roli nově objevených adipokinu visfatinu a RBP4 vůči inzulinové rezistenci a metabolizmu tukové tkáně. Dále jsme chtěli charakterizovat vliv změn navozených dietou na zastoupení tkáňových makrofágů s návazností na metabolické zlepšení organismu. Z našich studií jsme zjistili, že změna životního stylu měla pozitivní efekt na metabolické a biochemické parametry v závislosti na délce a typu dietní intervence. U obou vyšetřovaných adipokinů jsme zjistili modifikaci na úrovni mRNA a plazmatických hladin během diety. Avšak nenašli jsme žádnou asociaci s inzulínovou rezistencí. Naše výsledky nepodporují hypotézu o úloze těchto adipokinů při zlepšení inzulínové senzitivity a jiných metabolických komplikací vlivem dietní intervence. Co se týče počtu tkáňových makrofágů během dietní intervence, zjistili jsme pomocí průtokové cytometrie, že buněčné složení tukové tkáně se změnilo v důsledku úbytku váhy (na konci celé dietní intervence, ve fázi udržení váhy). Tato dietou navozená remodelace tukové tkáně byla vyjádřena snížením počtu makrofágů bez vlivu na jejich fenotyp. Na rozdíl od tohoto, většina...