Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 47 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv konzumace minerálních vod na kardiovaskularní systém a sportovní výkon
Marek, Max ; Slámová, Alena (vedoucí práce) ; Kudlová, Eva (oponent)
Bakalářská práce pojednává o minerálních vodách z přírodního či léčivého zdroje. V první části se zabývá důležitostí tekutin pro lidský organismu s důrazem na význam pro sportovce. Věnuje se podstatným aspektům nejenom z hlediska kvantity ale především kvality přijímaných tekutin. Je zde zmíněna legislativa týkající se balených vod i léčivých minerálních vod. Následuje seznam přírodních minerálních vod a léčivých minerálních vod, které jsou na trhu v České republice. Práce pokračuje informacemi o spotřebitelském chování, součástí je i kapitola o možných benefitech pro pravidelného konzumenta v rámci zdraví. Podstatnou součástí práce je i zhodnocení významu jednotlivých minerálních látek, obsažených v těchto vodách (sodík, draslík, hořčík, vápník, chlor a fluor) a jejich působením v lidském těle, karenčními stavy u těchto iontů a obsahem těchto iontů v konkrétních minerálních vodách. Podrobněji se věnuje i významu mineralizace přijímané vody pro sportovce. Praktická část práce se formou krátkého dotazníku pokusila zjistit, jaké jsou znalosti sportovců o vlivu pitného režimu a kvalitě přijímaných nápojů na jejich zdraví a sportovní výkon. Cílem dotazníku bylo zmapovat preference ve volbě nápojů a důvod těchto preferencí. Výsledky ukázaly, že sportovci nejčastěji konzumovanou tekutinou byla voda...
Pitný režim seniorů
NOVOTNÁ, Nela
Bakalářská práce se zabývá tématem pitného režimu seniorů. Tato práce přináší ucelený pohled na danou problematiku pitného režimu s ohledem na stravování seniorů a má za úkol zvýšit povědomí o této problematice. Pitný režim je problematické téma, trápící mnoho seniorů. Voda je totiž nedílnou součástí každého organismu, o to více zásadní je pro tuto věkovou kategorii. Lidský organismus stárne a snižuje se tak procento tekutin v těle, proto je nezbytný pravidelný přísun tekutin nejen z nápojů, ale i pomocí stravy. Cílem bakalářské práce bylo porovnat a zhodnotit rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu seniorů s ohledem na odlišný typ bydlení. Dále přiblížit způsob stravování a pitný režim jednotlivých seniorů na základě vyhodnocení jejich jídelníčků a zmapovat vliv složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin. Posledním cílem bylo porovnat rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu žen a mužů. Pro dosažení cílů bylo zvoleno kvantitativní šetření. K naplnění prvního cíle byl použit mnou sestavený dotazník, na jehož základě, jsem mohla porovnat stravovací návyky a pitný režim seniorů s odlišným typem bydlení. Ke splnění druhého cíle byly vedeny týdenní záznamy jídelníčků a pitného režimu u celkem 10 respondentů z obou skupin, které mi pomohly ve zmapování vlivu složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin. Ke splnění třetího cíle byly použity týdenní záznamy jídelníčků a záznamy pitného režimu 4 respondentů, dvou mužů a dvou žen. Pomocí těchto údajů jsem porovnala stravování mužů a žen především na základě množství zkonzumovaných potravin s vysokým obsahem vody a jejich vliv na celkový příjem tekutin. S ohledem na výsledky výzkumné části by bylo vhodné zvýšit informovanost jednotlivých seniorů o důležitosti pitného režimu a poskytnout jim doporučení, týkající se volby vhodných potravin pro celkové zvýšení přísunu tekutin nejen z nápojů, ale i ze stravy.
Informovanost žáků SOŠ o rovnováze zdravého životního stylu
Kchýrová, Natálie
Bakalářská práce „Informovanost žáků SOŠ o rovnováze zdravého životního stylu“ je zaměřená na zdravý životní styl a jeho důležité složky, obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části je vymezen pojem zdravý životní styl a objasněny základní aspekty důležité k dodržení zdravého životního stylu. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření, které probíhalo na SOŠ za cílem zjistit informovanost žáků v oblasti zdravého životního stylu a jeho dodržování. Na konci práce je uvedeno doporučení pro pedagogickou praxi.
Stravovací návyky ve školní jídelně u žáků střední odborné školy
Mošaťová, Tereza
Tato bakalářská práce je zaměřena na stravovací návyky žáků středních odbor-ných škol. Práce se skládá ze dvou částí a to teoretické a praktické. Cílem teoretic-ké části je popsat stravování žáků ve školní jídelně a specifika stravování adol-escentů, dále definovat pojmy jako jsou spotřební koš, veganství, vegetariánství, potravinové alergie, potravinová pyramida, apod. Metodami použitými v teoretické části bylo studium odborných literárních zdrojů, tvorba výpisků a jejich následná analýza a syntéza. V praktické části je cílem zjistit míru spokojenosti žáků s nabídkou stravy ve školní jídelně. Dále se zajímáme o aspekty motivace žáků stravovat se ve školní jídelně, zda jsou spokojeni s výběrem jídel nebo jaká jídla by uvítali a jaká je nabídka jídel pro žáky se speciálními stravovacími návyky. Byla použita kvantitativní strategie a dotazníková metoda. Dotazník byl navržen pro účely našeho průzkumu. Respon-denty jsou žáci vybrané střední školy na jižní Moravě. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek. Závěr bakalářské práce obsahuje zjištěné výsledky, použitou lite-raturu a přílohy. Jsou stanoveny závěry a návrh doporučení pro pedagogickou praxi.
Analýza pitného režimu studentů TUKE v Košicích
JANDA, Petr
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku pitného režimu vybrané skupiny lidí, konkrétně studentů TUKE v Košicích. V teoretické části jsem provedl literární rešerši dostupných zdrojů vztahujících se k danému tématu. Tato část je rozdělena na dvě kapitoly. První kapitola se zabývá významem vody pro lidský organismus a obecnými zásadami pitného režimu. Dále obsahuje poznatky o vodě, balených minerálních vodách, slazených limonádách, džusech, mléce a řeší otázku alkoholických i nealkoholických nápojů v pitném režimu a jejich vliv na lidský organismus. V rámci druhé kapitoly rozebírám kvalitu balené i nebalené vody v oblasti Košic a na Slovensku, kde jsem prováděl výzkumné šetření. V praktické části je popsaná metodologie výzkumu. Ke sběru dat jsem si vybral dotazníkovou metodu. Dílčí výsledky jsou charakterizovány a diskutovány v závěru práce.
Vhodná a krátkodobá výživa pro optimální sportovní výkon sportovního aerobiku
Břízová, Tereza ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřená na vhodnou a krátkodobou výživu pro optimální sportovní výkon sportovního aerobiku. Zjišťuje individuální přístup k výživě na základě nutričních záznamů a dotazníkového šetření. Také porovnává odlišnosti ve stravě u dívek ve věku 15 let a 17-18 let. Teoretická část je nejprve věnována informacím týkajících se sportovního aerobiku, jeho historii, jednotlivým druhům a také zátěži na lidský organismus. Dále se zaměřuje na samotnou sportovní výživu, kde je blíže popsaný energetický metabolismus, jednotlivé makroživiny i mikroživiny, suplementy nebo pitný režim. V neposlední řadě se zmiňuje o správném nastavení jídelníčku. Praktická část se věnuje stravovacím návykům dívek sportovního aerobiku. Z nutričního záznamu, dotazníkového šetření a jejich osobních dat jsou vidět značné nedostatky v oblasti výživy. Sportovkyně zpracovávaly svoje nutriční záznamy spolu s dotazníkem v listopadu, to je období, kdy se připravují na nadcházející sezónu a secvičují choreografie. Z konečných výsledků práce můžeme usoudit, že všechny dívky jsou v dlouhodobém kalorickém deficitu. Mají ve své stravě nedostatečné množství především bílkovin a sacharidů. Některé dívky vynechávají dopolední nebo odpolední svačiny a tím pádem mají svůj denní kalorický příjem tak nízký, že nestačí pokrýt ani...
Pitný režim jako součást zdravého životního stylu dětí a mládeže
Grassinger, Tomáš ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Předmětem bakalářské práce na téma "Pitný režim jako součást zdravého životního stylu dětí a mládeže" je pohled na zajišťování pitného režimu u žáků prvního i druhého stupně na základní škole v Chrasti jako příkladu středně velké základní školy. Hlavním záměrem této bakalářské práce je popis současného stavu a formulace doporučení pro školu, jak účinně spolupůsobit na vytváření zdravých návyků svých žáků. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení základních pojmů v oblasti, kterou práce pokrývá. Věnuje se vodě a jejímu významu pro lidské tělo, dále živinám obvykle zastoupeným v nápojích a dalším složkám, které se v nich vyskytují. Následuje charakteristika různých druhů nápojů, ovoce, zeleniny a polévek, kterými lze též pitný režim zajišťovat. Následují obecná výživová doporučení a faktory ovlivňující výběr nápoje dětmi. Praktická část zkoumá, jaké nápoje konzumují žáci na základní škole v Chrasti, co ovlivňuje výběr nápojů, a jak si děti nápoje zajišťují. Zjišťován je i jejich názor na to, jaké nápoje jsou zdravé a jejich názory na zajišťování pitného režimu ve škole. Podobné informace jsou zjišťovány také u jejich učitelů. V závěru jsou poznatky shrnuty a jsou z nich vyvozeny závěry. Jsou formulována doporučení pro vedení školy a školní jídelny. KLÍČOVÁ SLOVA pitný režim, zdravý životní styl, děti...
Jak sociologicky zkoumat pitný režim?
Bartůšková, Monika ; Remr, Jiří (vedoucí práce) ; Hrešanová, Ema (oponent)
Tématem této diplomové práce je srovnání dvou různých metod výzkumu. Jednou z těchto výzkumných metod je papírový deník, druhou online komunita. Tématem výzkumu, v rámci kterého jsou tyto metody vůči sobě srovnávány, je pitný režim vysokoškolských studentů, přesněji situace, v rámci kterých jsou různé nápoje vysokoškolskými studenty konzumovány. Do výzkumu, který je kvalitativního charakteru, bylo zapojeno celkem dvacet vysokoškolských studentů, vždy deset studentů v rámci jedné výzkumné metody. Studenti po dobu jednoho týdne zaznamenávali nejen všechny nápoje, které za týden vypili, ale i okolnosti konzumace těchto nápojů, jako je čas konzumace, místo, důvody konzumace aj. Diplomová práce nastiňuje rozdíly mezi danými metodami výzkumu a to z hlediska samotných výsledků výzkumu, frekvence a množství získaných informací, přípravy a provedení těchto daných metod, analýzy získaných dat, ale i z hlediska vnímání těchto metod samotnými respondenty. Výsledná analýza dat představuje výhody a limity každé ze zvolených metod v rámci situačního výzkumu pitného režimu a také navrhuje možné implikace pro další výzkum.
Specifika výživy při sportovní přípravě chodce na 50km
Schrom, Pavel ; Engelthalerová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Kašpar, Ladislav (oponent)
Diplomová práce nejprve přiblíží sportovní chůzí jako disciplínou, dozvíme se zajímavosti z historie, dále nás seznámí se svými specifiky a odlišnostmi. Posléze se práce věnuje struktuře výkonu a sportovní přípravě ve sportovní chůzi. V práci jsem se hlavně zaměřil na téma výživy, která má nezastupitelné místo v celkovém výkonu. Popisuji zde všechny nezbytné složky stravy, jež by neměly chybět ve správně nastavené a kvalitní předzávodní přípravě. Ústředním tématem je doplňování zásob glykogenu, který potřebujeme pro kvalitní svalovou práci a s tím spojeným využitím superkompenzační sacharidové diety. Popíši její formu, pravidla a způsob držení na konkrétních případech a v neposlední řadě přiblížím důležitost pitného režimu.
Porovnání výživy u plavců a triatlonistů v dětském věku
Schovalová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
1 Abstrakt Tato diplomová práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele u plavců a triatlonistů v dětském věku a vzájemně je porovnat. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy dětí. Dále jsou zde uvedeny stěžejní principy této výživy v různých fázích vývoje dítěte a také náležitosti správného načasování výživy a pitného režimu v rámci zátěže. Na základě údajů uvedených v teoretické části je vypracována praktická část. V praktické části jsou interpretovány výsledky, které byly získány rozborem jídelníčků 18 mladých plavců a 18 podobně starých dětí, které provozují triatlon. Věk respondentů byl mezi 10 a 15 lety. Výsledky ukazují na to, že se obě skupiny ve způsobu stravování liší a že mají problémy plnit výživová doporučení. Rozdíl byl nalezen v celkovém příjmu energie, v příjmu bílkovin a železa. Podobné znaky obě skupiny vykazovaly u příjmu vitaminu C. Klíčová slova: děti, plavání, triatlon, sportovní výživa, pitný režim

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 47 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.