Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Odlišnosti ve stravování u fitness cvičenců a lidí, kteří se fitness cvičení nevěnují
HRNČÍŘOVÁ, Iveta
Fitness centra jsou v současné době často navštěvovaná a nabývají na oblibě. S pravidelným pohybem je potřeba řešit také otázku stravy, přičemž bychom mohli předpokládat, že ti, kteří se fitness věnují budou mít dobré znalosti výživy, budou klást důraz na stravu apod. Velmi často je diskutován příjem bílkovin. Ve své bakalářské práci jsem se snažila zmapovat, jaké jsou rozdíly mezi lidmi, kteří navštěvují aktivně fitness centra a kteří nikoli. Cílem bylo zjistit odlišnosti ve stravování u těchto dvou skupin, frekvence jídel a výběr potravin. Zajímalo mě, zda v dnešní době, kdy se hodně lidí věnuje fitness také dbají na kvalitu jídel a volbu potravin. Zda se jejich běžná strava odlišuje od stravy běžné populace, která do fitness center nechodí či zda dbají více i na celkové složení jednotlivých jídel. Pro naplnění cílů jsem zvolila kvantitativní výzkumné šetření. Sběr dat byl uskutečněný dotazníkem vlastní tvorby, který obsahoval 48 otázek. Celkem bylo vyhodnoceno 236 dotazníků a analyzováno 10 zápisů týdenních jídelníčků pomocí programu Nutriservis. Výzkumný soubor tvořili dospělé osoby ve věku 20-35 let. Fitness cvičenci dle výsledků více dbají na dostatečný příjem bílkovin a častěji suplementují protein. V jejich jídelníčcích se také méně objevují potraviny, které jsou méně plnohodnotné. Na dostačený příjem ovoce a zeleniny více dbají fitness cvičenci než lidé, kteří fitness centra nenavštěvují. Vyšší příjem sacharidů byl zpozorován u lidí, kteří se fitness cvičení nevěnují. Fitness cvičenci dbají více na složení jejich jídel a stravují se v průměru víckrát za den. Pravidelnost ve stravování se u obou skupin výrazně neliší. .
Pitný režim seniorů
NOVOTNÁ, Nela
Bakalářská práce se zabývá tématem pitného režimu seniorů. Tato práce přináší ucelený pohled na danou problematiku pitného režimu s ohledem na stravování seniorů a má za úkol zvýšit povědomí o této problematice. Pitný režim je problematické téma, trápící mnoho seniorů. Voda je totiž nedílnou součástí každého organismu, o to více zásadní je pro tuto věkovou kategorii. Lidský organismus stárne a snižuje se tak procento tekutin v těle, proto je nezbytný pravidelný přísun tekutin nejen z nápojů, ale i pomocí stravy. Cílem bakalářské práce bylo porovnat a zhodnotit rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu seniorů s ohledem na odlišný typ bydlení. Dále přiblížit způsob stravování a pitný režim jednotlivých seniorů na základě vyhodnocení jejich jídelníčků a zmapovat vliv složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin. Posledním cílem bylo porovnat rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu žen a mužů. Pro dosažení cílů bylo zvoleno kvantitativní šetření. K naplnění prvního cíle byl použit mnou sestavený dotazník, na jehož základě, jsem mohla porovnat stravovací návyky a pitný režim seniorů s odlišným typem bydlení. Ke splnění druhého cíle byly vedeny týdenní záznamy jídelníčků a pitného režimu u celkem 10 respondentů z obou skupin, které mi pomohly ve zmapování vlivu složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin. Ke splnění třetího cíle byly použity týdenní záznamy jídelníčků a záznamy pitného režimu 4 respondentů, dvou mužů a dvou žen. Pomocí těchto údajů jsem porovnala stravování mužů a žen především na základě množství zkonzumovaných potravin s vysokým obsahem vody a jejich vliv na celkový příjem tekutin. S ohledem na výsledky výzkumné části by bylo vhodné zvýšit informovanost jednotlivých seniorů o důležitosti pitného režimu a poskytnout jim doporučení, týkající se volby vhodných potravin pro celkové zvýšení přísunu tekutin nejen z nápojů, ale i ze stravy.
Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní ženy a muže středního věku.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název: Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní muže a ženy středního věku. Cíl práce: Cílem práce je zhodnocení významu stravy z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů u konkrétní věkové skupiny lidí. Metody: Bakalářská práce teoretického stylu je zaměřena na vyhledávání dostupných studijních pramenů a jejich rešerší, shromáždění publikací, článků, koncepčních materiálů a dalších písemných i elektronických podkladů, týkajících se základních složek potravy, výživy z energetického hlediska, základních stravovacích doporučení, časových aspektů příjmu potravy i o doplňcích výživy. Výsledky: Výsledkem této bakalářské práce je základní přehled z oblasti výživy a stravovacích návyků. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus.
Vliv oxidu dusnatého na zdraví a výkonnost člověka
Beránková, Aneta ; Chrástková, Martina (vedoucí práce) ; Polášková, Marcela (oponent)
Název: Vliv oxidu dusnatého na zdraví a výkonnost člověka Cíl práce: Vytvoření přehledu informací o zdrojích oxidu dusnatého a jeho účincích na zdraví a výkonnost lidského organismu. Metoda: Rešeršní studie bez výzkumné činnosti. Jedná se tedy o narativní (kvalitativní) přehled relevantních informací, ze kterých jsou vyvozeny závěry bez jakékoli kvantitativní manipulace či analýzy. Výsledky: Nitrátové suplementace opravdu lze sportovcům doporučit jako vhodný, povolený způsob pro zvýšení výkonnosti. V souvislosti s tím, je však zapotřebí dodržovat bezpečné dávkování nebo používat prostředky čistě na přírodní bázi, aby se zamezilo nežádoucím zdravotním rizikům. Klíčová slova: Oxid dusnatý, suplementace, sportovní výkonnost, zdraví, výživa
Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda Cíl práce: Cílem této práce je ovlivnit změny v tělesném složení u žen různého věku, tělesné hmotnosti, zaměstnání a pohybového režimu. Úpravou stravovacích návyků redukovat množství tělesného tuku při zachování svalové hmoty. Metody: Základní stravovací doporučení upravující vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy dle obecného doporučení pro redukci tělesné hmotnosti. Pro hodnocení tělesného složení je využita bioimpedanční metoda a současně jsou hodnoceny vybrané obvody. Na základě těchto údajů byl vypracován individuální stravovací plán pro každou ženu a byl průběžně vyhodnocován efekt diety. Studie se účastnilo šest žen. Čtyři s nadváhou a obezitou s hmotností 92 ± 17 kg a BMI 35 ± 4 kg/ . Dvě s normální hmotností 60 ± 2 kg a BMI 22,5 ± 0,5 kg/ . Průměrný věk žen 40 ± 15 let. Výsledky: Po aplikaci individuální diety v době trvání tří měsíců jsme našli významné změny u žen s vyšší tělesnou hmotností. Zredukovaly tělesnou hmotnost o 6 ± 1kg a tělesný tuk o 5 ± 1kg. Dále došlo u těchto osob k snížení obvodu pasu o 5 ± 2cm a boků o 4 ± 2cm. U zbylých dvou osob s normální tělesnou hmotností jsme nenašli významné změny sledovaných parametrů. Klíčová slova:...
Vliv stravovacích návyků na redukci tělesného tuku
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Vliv stravovacích návyků na redukci tělesného tuku Cíl práce: Cílem této práce je dosáhnout redukci tělesného tuku prostřednictvím vhodných stravovacích návyků. Získané teoretické vědomosti aplikovat do praxe na šest žen různého věku a pohybového režimu. Informovat o postupech této intervence. Ověřit platnost teoretických poznatků v praxi. Dosáhnout požadovaných výsledků. Metody Základní stravovací doporučení, vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy. Dále bioimpedanční měření na přístroji In Body 230 a měření tělesných obvodů páskovou metodou pro zjištění výchozího stavu zkoumaných žen a pro následné kontroly jejich průběžného stavu po stanovených intervalech. Vypracování jídelníčku pro každou z těchto žen a vyhodnocování průběžného stavu. Výsledky: Výsledkem této diplomové práce je uskutečnění změn ve stravovacích návycích, které povedou k dosažení redukce tělesného tuku. Dílčími výsledky jsou protokoly z průběžného měření na přístroji In Body 230 ve sportovně zdravotním centru Lunacor s.r.o. v Kroměříži a fitcentru Fit2b s.r.o. v Praze 8 - Bohnicích. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus, poměr živin, stravovací návyky, redukce, tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota, tělesná voda, energetický příjem,...
Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní ženy a muže středního věku.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název: Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní muže a ženy středního věku. Cíl práce: Cílem práce je zhodnocení významu stravy z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů u konkrétní věkové skupiny lidí. Metody: Bakalářská práce teoretického stylu je zaměřena na vyhledávání dostupných studijních pramenů a jejich rešerší, shromáždění publikací, článků, koncepčních materiálů a dalších písemných i elektronických podkladů, týkajících se základních složek potravy, výživy z energetického hlediska, základních stravovacích doporučení, časových aspektů příjmu potravy i o doplňcích výživy. Výsledky: Výsledkem této bakalářské práce je základní přehled z oblasti výživy a stravovacích návyků. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.