Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vybrané směry alternativního stravování
Bittnerová, Lenka ; Pavlasová, Lenka (vedoucí práce) ; Ehler, Edvard (oponent)
Bakalářská práce "Vybrané směry alternativního stravování" se zabývá nekonvenčními směry stravování. Jejím cílem je vymezit jednotlivé nekonvenční směry výživy a shromáždit a utřídit dostupné informace. Je zde popsán původ a princip makrobiotické, syrové, vegetariánské a organické stravy. Pojednává o jejich filozofii, cílech, motivacích a složení jídelníčku. Mapuje pozitiva i negativa alternativního způsobu stravování, včetně nejčastějších důvodů, které vedou k rozhodnutí pro takovýto způsob stravování. Jsou v ní uvedena rizika a výhody jednotlivých typů stravování z hlediska jejich působení na zdravotní stav člověka. Klíčová slova alternativní výživa, makrobiotická strava, syrová strava, vegetariánství, organická strava
Vliv stravy na ztrátu a nápravu menstruačního cyklu
MARTINÁSKOVÁ, Markéta
Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, jaký vliv má strava na ztrátu menstruačního cyklu a jaký vliv má strava na nápravu menstruačního cyklu. Negativní dopad na menstruační systém mohou mít poruchy příjmu potravy, malnutrice, alternativní stravování, nízké množství tělesného tuku, hormonální antikoncepce, stres, snížený energetický příjem a nadmíra fyzické aktivity. Jednou z nejčastějších forem sekundární amenorey je funkční hypotalamická amenorea. Dochází k nízké hladině estrogenů, což má negativní vliv nejen na reprodukční systém žen, ale také na jejich celkové zdraví. Sekundární amenorea, která trvá 6 a více měsíců má za následek v postmenopauzálním věku řídnutí kostí (osteoporózu). Včasná terapie je potřebná pro správnou funkci ženského reprodukčního systému. V praktické části jsem vyhodnotila dotazník vlastní konstrukce a zanalyzovala záznamy jídelníčků od respondentek, které se se ztrátou menstruačního cyklu potýkaly či potýkají. Výsledky mého dotazníkového šetření potvrzují negativní vliv výše zmíněných faktorů na menstruaci. Více než polovina dotazovaných žen má zkušenosti s poruchami příjmu potravy. Téměř 1/3 žen drží redukční dietu. Denní energetický příjem se u části dotazovaných pohybuje pod 1500 kcal. Naprostá většina žen se věnuje pravidelně sportu. Více než 1/2 žen se potýká s častou únavou, stresem a v době ztráty menstruace se potýkaly s těžkou životní situací. Pouze necelá 1/4 dotazovaných užívá hormonální antikoncepci nebo má zavedené nitroděložní hormonální tělísko. Podle dotazníkového šetření více než polovina gynekologů neřeší ztrátu menstruačního cyklu. Po vyhodnocení jednotlivých jídelníčků je zřejmé, že při nízkém energetickém příjmu nastává ztráta menstruace. Zvýšením energetického příjmu dochází k návratu menstruace.
Zkušenosti a znalosti žáků vybraných základních škol s alternativními způsoby stravování
Lovett, Lenka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kočí, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku alternativní stravy a ověřuje zkušenosti a znalosti žáků z 9. ročníků základních škol a 2. ročníku šestiletého gymnázia v alternativní stravy a výživy. V rvní části teoretické části práce jsou vysvětleny základní pojmy oblasti výživy a stručně popsány nejběžnější druhy alternativních směrů stravování a léčebných diet. Následují podrobnější informace o vybraných druzích alternativní stravy: vegetariánství, veganství a makrobiotice. Poslední část teoretické části práce obsahuje informace o dnešních výživových doporučeních od odborníků na výživu a jak se s vegetariánství, veganství a makrobiotika shoduje. V praktické části práce jsou popsány hlavní cíl a dílčí cíle práce, metodologie výzkumného šetření a jeho výsledky. Hlavním cílem práce bylo pomocí dotazníků ověřit znalosti a zkušenosti respondentů z vybraných škol v alternativního stravování. Dílčí cíle měly za úkol zjistit některé rozdíly v povědích, jiné mezi školami nebo pohlavími. Výsledky šetření ukázaly, že většina žáků zná pojmy jako vegetariánství nebo veganství, ale spíše málo z nimi má nějakou zkušenost. Pojem makrobiotika žákům moc neříká a pouze 2 žáci s ní mají nějakou zkušenost. Pozitivním zjištěním bylo, že velká většina žáků si uvědomuje rizika spojená s některými alternativními směr ve...
Vybrané směry alternativního stravování
Bittnerová, Lenka ; Pavlasová, Lenka (vedoucí práce) ; Ehler, Edvard (oponent)
Bakalářská práce "Vybrané směry alternativního stravování" se zabývá nekonvenčními směry stravování. Jejím cílem je vymezit jednotlivé nekonvenční směry výživy a shromáždit a utřídit dostupné informace. Je zde popsán původ a princip makrobiotické, syrové, vegetariánské a organické stravy. Pojednává o jejich filozofii, cílech, motivacích a složení jídelníčku. Mapuje pozitiva i negativa alternativního způsobu stravování, včetně nejčastějších důvodů, které vedou k rozhodnutí pro takovýto způsob stravování. Jsou v ní uvedena rizika a výhody jednotlivých typů stravování z hlediska jejich působení na zdravotní stav člověka. Klíčová slova alternativní výživa, makrobiotická strava, syrová strava, vegetariánství, organická strava

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.