|
Financování MSP ve fázi Startupů rizikovým kapitálem
Brtník, Adam ; Svobodová, Ivana (vedoucí práce) ; Srpová, Jitka (oponent)
Podnikání je velice rizikovou záležitostí a jeho začátky jsou možná vůbec nejtěžší fází v životním cyklu podnikatelského subjektu, která v mnoha případech potenciální podnikatele od založení podniku odradí. Začínající podnikatelé se přitom musí potýkat nejen s nedostatkem startovního kapitálu, ale také s nedostatkem znalostí, zkušeností a kontaktů, které by úspěšný rozvoj podnikání podpořily. Jednou z možností, jak tyto překážky překonat, je využití některého z programů startup akcelerátorů, které začínajícím podnikatelům poskytují nejen startovní kapitál, ale právě také zmíněné zkušenosti, znalosti a kontakty na subjekty, které mohou být pro úspěšný rozvoj podnikání naprosto klíčové. Tato diplomová práce má za cíl zjistit spokojenost účastníků českého startup akcelerátoru StartupYard a posoudit tak efektivitu fungování tohoto akcelerátoru.
|
|
Účetní, daňové, právní a jiné náležitosti projektu taneční školy
Šubrtová, Lenka ; Svitlík, Jan (vedoucí práce) ; Procházka, David (oponent)
Bakalářská práce seznamuje s povinnostmi a náležitostmi začínajícího podnikatele v uměleckém odvětví. Přináší informace o tom, co všechno podnikání obnáší, o výběru právní formy podnikání, o registraci k příslušným daním, o tom, jak správně vést účetnictví a v neposlední řadě zmiňuje další povinnosti, se kterými se může začínající podnikatel v tomto odvětví setkat (uzavírání pracovního poměru, autorské poplatky). Dále se zabývá Novým občanských zákoníkem a Zákonem o obchodních korporacích, které jsou účinné od 1. 1. 2014 a plně nahrazují občanský a obchodní zákoník, v souvislosti se změnami v podnikání. Tato práce je primárně zaměřena na podnikání v tanci, ale zabývá se obecnou problematikou, se kterou se setkává většina začínajících podnikatelů.
|
|
Podnikatelský plán
Poláková, Jaroslava ; Krause, Josef (vedoucí práce) ; Habrnal, Marek (oponent)
Cílem práce je zpracování podnikatelského plánu café baru v centru Prahy. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části jsou vymezeny struktura, obsah a zásady sestavení podnikatelského plánu. Praktická část se zabývá popisem samotného podniku, analýzou jeho okolí, podmínkami podnikání v této oblasti a tvorbou finančního plánu. Finanční plán je sestaven pro tři scénáře na období tří let a obsahuje vybrané ukazatele rentability a metody hodnocení investice.
|
|
Podnikatelský plán časové kavárny
Nikolaeva, Karina ; Klečka, Jiří (vedoucí práce) ; Boukal, Petr (oponent)
Cílem této bakalářské práce je zhotovení podnikatelského plánu pro časovou kavárnu a vyhodnocení možnosti jejího založení a provozování v Praze. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část zahrnuje informace, které jsou nezbytné pro začínajícího podnikatele k vytvoření náležitého podnikatelského plánu. Praktická část je tvořena s ohledem na znalosti získané v části teoretické a obsahuje samotný podnikatelský plán kavárny "Časoprostor". Autor se zabývá zpracováním analýzy trhu a konkurence, marketingové strategie, finančního plánu a hodnocením efektivnosti projektu. Na závěr je provedeno posouzení plánu z hlediska proveditelnosti.
|
|
Podnikatelský plán nové pražské kavárny
Hartmanová, Kateřina ; Hartman, Ladislav (vedoucí práce) ; Svobodová, Ivana (oponent)
Cílem této diplomové práce je dokázat, že koncept popsané kavárny bude v praxi zajímavý a výdělečný. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou uvedeny nutné informace, které by měl začínající podnikatel vědět. Následně je zde popsána struktura podnikatelského plánu. Praktická část využívá informací získaných z teoretické části a obsahuje samotný podnikatelský plán kavárny "SIESTA café e vino". Je zde zpracována analýza trhu, konkurence, zákazníků, finančního plánu a nakonec SWOT analýza a analýza rizik. Praktická část je zakončena celkovým posouzením a zhodnocením plánu z hlediska proveditelnosti.
|
| |
|
Podnikatelský plán
Prchalová, Jana ; Boukal, Petr (vedoucí práce) ; Špička, Jindřich (oponent)
Podnikatelský plán je zásadním dokumentem pro každého podnikatele. Cílem této bakalářské práce je nejprve vyhledat a utřídit teoretické informace o tvorbě podnikatelského plánu a poté takto načerpané znalosti podnikového plánování využít k vytvoření detailního podnikatelského plánu, zaměřeného na konkrétní podnikatelský nápad. Součástí této práce je také marketingový výzkum a zakladatelský rozpočet. Tento podnikatelský plán by poté mohl sloužit jako podklad k případné realizaci projektu a jeho možnému rozvoji, což je shrnuto v závěru práce.
|
|
Podnikatelský plán
Grytsylo, Lidiya ; Krause, Josef (vedoucí práce) ; Herynk, František (oponent)
Cílem této diplomové práce je ověřit reálnost založení úklidové firmy v Praze, která bude působit nejen v Praze ale také v okolí Prahy a zároveň se ujistit, že takový podnik může být úspěšný. Dalším cílem je zjištění doby návratnosti investic finančních prostředků pomocí dynamických a statistických metod hodnocení investic. Celkovou strukturu práce lze charakterizovat dvěma body. První teoretická část práce popisuje teoretické metody a postupy při zpracování podnikatelského plánu, které jsou následně použity v praktické části.
|
|
Time management (Případová studie podnikatele)
Linhart, Tomáš ; Králová, Tereza (vedoucí práce) ; Bedrnová, Eva (oponent)
Cíl práce je zkoumat časovou situaci konkrétního podnikatele v jednotlivých etapách vývoje jeho firmy. Na začátku práce pojednává o time managementu a souvisejících tématech, které mohou pomoct rozvinout organizační schopnosti člověka. Teoretická část představuje téma time management a uvádí nástroje, které se používají pro zvýšení časové efektivity. Zároveň je v práci uvedena související tematika time managementu -- určování si cílů a priorit, zvládání stresu, motivace a leadership. Jako výzkumná metoda byl zvolen hloubkový, kvalitativní rozhovor s podnikatelem. Zkoumaná data jsou doplněna o podklady, které podnikatel o firmě poskytl, a které jsou dostupné na internetu. Výsledné poznatky a údaje jsou porovnány s teoretickými i praktickými informacemi v této práci. Studie shledala podnikatele jako úspěšný případ používání time managementu. Oceněn je kladný podnikatelův přístup k moderní technologii, a některé podnikatelovy zásady (např. neodkládat problémy). Jako doporučení pro zlepšení práce zmiňuje pevné určení cílů a priorit a jejich zaznamenání v písemné podobě a více delegování na spolehlivé lidi (což již pomalu ve firmě nastává).
|
|
Podnikatelský plán - zdravý fast food
Dědková, Lenka ; Špička, Jindřich (vedoucí práce) ; Machek, Ondřej (oponent)
Diplomová práce se zabývá zpracováním podnikatelského plánu v oblasti veřejného stravování. Přesněji se jedná o podnik rychlého občerstvení nabízející produkty zdravé výživy. Podnikatelský nápad vznikl na základě trendů dnešní doby, kterými jsou stále větší orientace spotřebitelů na nákup potravin s ověřitelným původem a orientace na zdravý životní styl. Samotná práce je rozdělená do čtyř částí. První část úvod vysvětluje motivy pro zvolení tématu diplomové práce. V druhé části jsou pak shrnuty teoretické poznatky vycházející z odborné literatury o tom, jak tvořit podnikatelský plán, jak volit právní formu podnikání a legislativní požadavky v tomto odvětví. Třetí částí je část praktická, kde je popsán samotný podnikatelský záměr. Jsou zde uvedeny dílčí analýzy trhu, jako analýza konkurence, dodavatelů a zákazníků. Dále je zde uveden finanční plán doplňující analýzy čísly. V poslední části diplomové práce, závěru, je pak vyhodnocen celý podnikatelský záměr a jeho realizovatelnost a jsou zde uvedeny možná využití do budoucna.
|