Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  předchozí5 - 14další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Srovnání antimikrobiálního účinku čistících a dezinfekčních emulzí.
Chrápavá, Edita ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
V současné době jsou dezinfekční gely na ruce a jiné dezinfekční přípravky velice žádaným zbožím. Z důvodu pandemie a šíření nemoci Covid-19 jsou denně využívané celou společností. Důvodem jejich používání je nejen zamezení šíření bakterií a jiných mikroorganismů z rukou na jiné části těla či předměty, ale také prevence šíření nákazy. Předmětem bakalářské práce je ověření antimikrobiálních účinků několika běžně dostupných dezinfekčních přípravků za použití bujónové diluční metody a agarové metody.
Studium sterilizačního účinku diafragmového výboje v kapalinách
Holíková, Lenka ; Slámová, Jitka (oponent) ; Kozáková, Zdenka (vedoucí práce)
Hlavním cílem této bakalářské práce je studium sterilizačního účinku diafragmového výboje v kapalinách. Sterilizace je proces, při kterém dochází k eliminaci všech forem života. Obecně se sterilizace dělí na fyzikální a chemické. Plazmová sterilizace je řazena do fyzikálních metod, ačkoliv se v ní uplatňuje i působení chemických procesů. Využívá se při ní vlivů UV záření, volných radikálů a teploty. Jako modelové mikroorganismy jsou v této práci využívány spóry plísně Aspergillus niger F8189 a spóry bakterie Bacillus subtilis. Aspergillus niger je vhodný mikroorganismus pro jeho odolnost vůči změnám pH, je životaschopný v širokém rozmezí hodnot pH. Bacillus subtilis je vybrán kvůli dobré teplotní rezistenci. Diafragmový výboj je jedním z možných typů elektrických výbojů buzených v kapalinách. Jedná se o nízkoteplotní plazma, které je generováno pomocí vysokého stejnosměrného napětí. V plazmových kanálcích („streamerech“) vznikají různé fyzikální a chemické procesy. Mezi chemické procesy patří hlavně generace aktivních látek a částic, které iniciují chemické reakce a atakují spóry plísní a bakterií obsažených v kapalinách. Do fyzikálních procesů se řadí rázové vlny, silné elektrické pole a ultrafialové záření. Pokusy byly prováděny v reaktoru s odděleným katodovým a anodovým prostorem. V nevodivé přepážce byla uchycena PET diafragma s otvorem velikosti špendlíkové dírky (počáteční průměr 0,4 mm). Bylo pozorováno zvětšení otvoru v důsledku degradace materiálu na hraně dírky vlivem výboje. Odbourávání spór bylo pozorováno v závislosti na čase a na výkonu. Dalšími měřenými veličinami byly pH, vodivost a teplota. Nebylo prokázáno odlišné působení v katodovém a anodovém prostoru. Hlavním činitelem odstranění spór plísně Aspergillus niger byla pravděpodobně teplota, protože u teplotně odolnějšího mikroorganismu Bacillus subtilis nebyl pozorován prokazatelný sterilizační účinek působení diafragmového výboje. Byl také proveden pokus, při kterém byl zkoumán pouze vliv teploty na spóry plísně Aspergillus niger. Vzorky byly umístěny v termostatu, kde byl simulován stejný teplotní nárůst jako ve výboji. Experiment měl podobný průběh jako pokus ve výboji.
Zpracování a analýza lidského plicního mikrobiomu z nanopórových sekvenačních dat
Molíková, Anna ; Bartoň, Vojtěch (oponent) ; Nykrýnová, Markéta (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje zpracování a analýze plicního mikrobiomu z nanopórových sekvenačních dat. V úvodu čtenáře seznamuje s plicním mikrobiomem a jeho složením při zdraví i nemoci. Dále se pak věnuje jednotlivým sekvenačním technologiím se zaměřením na nanopórovou sekvenaci. Na závěr se práce zaměřuje na několik metod analýzy plicního mikrobiomu. V praktické části bakalářské práce je provedeno základní zpracování sekvenačních dat a následně jejich taxonomická analýza a nalezení genů antibiotické rezistence. Ze získaných výsledků je pak vyhodnoceno složení plicního mikrobiomu v každém ze zpracovávaných vzorků.
Mikroorganismy kontaminující nápoje z čerstvého ovoce a zeleniny (smoothie)
Keresztesová, Nela
Diplomová práce je zaměřena na mikroorganismy kontaminující nápoje z čerstvého ovoce a zeleniny určené k přímé spotřebě. Teoretická část se zaměřuje na technologie výroby ovocných a zeleninových šťáv a nejčastější způsoby konzervace. Další část práce je zaměřena na mikrobiální kontaminaci (bakterie, plísně, kvasinky a mykotoxiny). V experimentální části se tato práce zabývá mikrobiologickou analýzou, kterou byla stanovena přítomnost kontaminujících mikroorganismů. Mikrobiologická kvalita byla porovnávána u čerstvých šťáv nezpracovaných určené k přímé spotřebě se šťávami ošetřenými vysokým tlakem nebo šetrnou pasterací. Bylo potvrzeno, že vyšší počty mikroorganismů se nacházely v čerstvých šťávách, ale také, že byl patrný nárůst mikroorganismů po uplynutí doby minimální trvanlivosti.
Technologicky významné mikroorganismy v nápojovém průmyslu
Prokopová, Linda
Tato bakalářská práce byla vypracována v letech 2019 a 2020 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Práce pojednává o rozdělení mikroorganismů, popisu jejich výživy a rozmnožování, významných druzích jak z hlediska pozitivního, tak i z hlediska negativního. Je popsán vliv mikroorganismů pro potravinářský průmysl a důležité fermentační děje pro průmysl nápojový. Jsou zde zahrnuty všechny důležité mikroorganismy pro výrobu vína, piva, lihovin a mléčných kvašených nápojů. Práce dále pojednává o mikroorganismech, které způsobují různé vady v daném nápoji.
Mikrobiologické parametry vody ze soukromých studní
Hanáková, Dorota
Bakalářská práce je zaměřena na mikrobiologické parametry pitné vody ze soukromých studní. Teoretická část je zaměřena na vlastnosti a legislativní požadavky pitné vody především z mikrobiologického hlediska. V experimentální části práce byl proveden mikrobiologický rozbor 7 vzorků vody ze soukromých studní. Rozbory byly provedeny v měsících říjnu, listopadu a lednu. Výsledné hodnoty byly porovnány s legislativními požadavky a s dalšími doposud provedenými studiemi. Šest ze sedmi vzorků, tedy 85,7 % nevyhovělo parametrům stanoveným legislativou. Konzumace této vody může představovat zdravotní riziko. Bylo provedeno srovnání výsledných hodnot daných vzorků v jednotlivých měsících. Většina vzorků vykazovala trend snižujícího se počtu mikroorganismů se snižující se venkovní teplotou.
Mikrobiologická analýza a identifikace organismů v produktech z mladého kokosu
Palyzová, Andrea ; Marešová, Helena
Spolupráce byla zaměřena na izolaci a identifikaci bakteriálních kmenů v produktech z mladých kokosů, porovnání jejich mikrobiálních profilů a sledování stability v průběhu doby spotřeby. Výrobky z řady Yoguardů a Keefirů obsahují vysoce funkční probiotické bakterie a probiotické kvasinky. Mezi hlavní v jogurtech a keefirech obsažené mikroorganismy patří Lactobacillus, Streptococcus, Enterococcus, Lactococcus, Leuconococcus, Saccharomyces
Diverzita a funkce vzorů v mikrosvětě
Hirnerová, Anna ; Škaloud, Pavel (vedoucí práce) ; Němcová, Yvonne (oponent)
Tato práce shrnuje dosavadní poznatky o vzorech a strukturách v různých měřítcích s důrazem na využití daných vzorů v mikrosvětě a materiálů, z kterých jsou tvořeny. Vzory se uplatňují ve všech oblastech přírodních dějů i lidské činnosti a existuje velmi mnoho analogických modelů v různých měřítcích, nevíme ale, zda mají stejné sebeorganizační mechanismy vzniku. Mnoho vzorů tvořených mikroorganismy umíme připravit bez jejich přítomnosti na základě čistě fyzikálních a chemických metod, vznikají tedy pravděpodobně za určitých parametrů ovlivnitelných daným protistem. Tyto vzory jsou pro mikroorganismy evolučně výhodné, protože jim poskytují řadu funkčních adaptací, hlavně v souvislosti s obranou proti predátorovi a pohybem ve vodním sloupci, který se odvíjí od životní strategie organismu. Matematický popis vzoru je nesmírně důležitý pro jeho další zkoumání a určování zákonitostí, které organismu umožnily těžit z jeho parametrů. Klíčová slova: vzor, struktura, konvekce, reakčně - difuzní model, geometrie, protista, mikroorganismy, kostry, schránky, šupiny
Srovnání antimikrobiálního účinku čistících a dezinfekčních emulzí.
Chrápavá, Edita ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
V současné době jsou dezinfekční gely na ruce a jiné dezinfekční přípravky velice žádaným zbožím. Z důvodu pandemie a šíření nemoci Covid-19 jsou denně využívané celou společností. Důvodem jejich používání je nejen zamezení šíření bakterií a jiných mikroorganismů z rukou na jiné části těla či předměty, ale také prevence šíření nákazy. Předmětem bakalářské práce je ověření antimikrobiálních účinků několika běžně dostupných dezinfekčních přípravků za použití bujónové diluční metody a agarové metody.
Biochemické markery funkce půdního mikrobiálního společenstva a vliv antropogenního stresu
Kukla, Jaroslav ; Frouz, Jan (vedoucí práce) ; Hruška, Jakub (oponent) ; Novotný, Čeněk (oponent)
Půdní mikrobiální společenstvo zásadním způsobem ovlivňuje ekosystémové procesy v globálním měřítku. Antropogenní stres má na složení, biomasu i aktivitu mikrobiálního společenstva podstatný vliv. Tento vliv je navíc závislý nejen na povaze antropogenního působení, ale i na environmentálních podmínkách. Při sledování změn v mikrobiálním společenstvu lze s výhodou použít moderních analytických a molekulárních metod, mezi něž patří použití biochemických markerů. Tyto metody nesledují společenstvo přímo, ale pomocí detekce látek, které jsou jimi vylučované, přeměňované a v neposlední řadě i těch, jenž jsou jejich součástí. Množství těchto biochemických markerů odráží biomasu, kondici a taxonomické složení konkrétního mikrobiálního společenstva. V předkládané práci byly tyto markery použity pro sledování reakce mikroorganismů v různých ekosystémech ovlivněných přímo či nepřímo činností člověka. Výsledky disertační práce jsou prezentovány ve čtyřech článcích, z nichž tři byly publikovány v mezinárodních časopisech s IF a jeden je připraven ve formě rukopisu k publikování. První publikace prezentuje výsledky výzkumu vlivu tradičního zemědělství na Papui-Nové Guinei na mikrobiální společenstvo půdy, půdní organickou hmotu a půdní živiny. S výjimkou dostupného P nebyly nalezeny signifikantní rozdíly mezi...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   předchozí5 - 14další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.