Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 56 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Posouzení znalosti dietních a režimových opatření u pacientů s akutním koronárním syndromem
Eliášová, Marie ; Vrablík, Michal (vedoucí práce) ; Šatný, Martin (oponent)
Východiska: Akutní koronární syndromy (AKS) se jako součást kardiovaskulárních onemocnění významně podílí na mortalitě, morbiditě a invalidizaci osob ve vyspělých státech. Cílem současné terapie je tudíž snížení rizika následných komplikací včetně časného úmrtí a zvýšení kvality života pacientů. Pro úspěšnost léčby je nezbytné vedle farmakoterapie dodržovat i režimová a dietní opatření, která tvoří nedílnou součást terapie. Základním předpokladem pro úspěšnou léčbu je tudíž dostatečná znalost těchto opatření pacienty. Cíle práce: Cílem diplomové práce bylo posoudit, jaká je úroveň znalostí dietních a režimových opatření u pacientů s diagnózou AKS. Dílčími cíli bylo také zjistit, zda je úroveň znalostí ovlivněná pohlavím nebo předchozí edukací pacienta, dále popsat stravovací návyky pacientů a blíže specifikovat jejich znalosti výživových zásad a vytipovat konkrétní oblasti, v nichž mají pacienti největší nedostatky. Metodika: Výzkum znalostí u pacientů s AKS byl prováděn formou dotazníkového šetření. Dotazník sestavený přímo pro účely této práce byl schválen Etickou komisí VFN pro použití na lůžkových odděleních II. a III. interní kliniky a na Koronární jednotce II. interní kliniky VFN. Do šetření bylo zahrnuto celkem 80 pacientů s diagnózou AKS. Znalosti pacientů byly hodnoceny jak celkově, tak ve...
Moderní mýty ve výživě a alternativním stravování
Drábková, Tereza ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá nejčastějšími mediálně propagovanými "mýty ve výživě" a za cíl si klade zjistit, jaký na ně má názor laická veřejnost, zda se podle nich stravuje a na jakých argumentech staví své přesvědčení. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází ze zahraničních článků a studií. Je rozdělena dle základních makroživin a alternativních výživových směrů, ke kterým se pak jednotlivě vztahují konkrétní mýty. Každý mýtus je zde představen, jsou objasněny jeho historické prameny a argumenty, které ho podporují. Následně je mýtus vysvětlen a vyvrácen pomocí doložených studií a odborných článků. Praktická část se zaměřuje na laickou veřejnost. Proběhla formou kvantitativního dotazníkového šetření a jejím cílem bylo zjistit, zda mají vybrané mýty mezi respondenty své zástupce, na jakých informačních zdrojích stojí jejich povědomí o konkrétním tvrzení, zda se podle svých názorů i stravují a jaké argumenty používají pro jejich podporu. Vyhodnocené otázky jsou znázorněny v tabulkách a grafech a vyšlo v nich najevo, že dotazovaní čerpají své informace o výživě ze 73 % z internetu a sociálních sítí a dle svých přesvědčení se i stravují. Při bližším dotazování na argumenty, které by podpořili jejich postoj k vybraným mýtům ovšem nepodali dostatečně přesvědčivé...
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...
Informovanost zaměstnanců nemocnice v oblasti výživy se zaměřením na vzdělání
Boukalová, Michaela ; Nováková, Alena (vedoucí práce) ; Křížová, Jarmila (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na zaměstnance nemocnice, u nichž zjišťuje informovanost v oblasti výživy v souvislosti s jejich vzděláním. Cílem práce je zmapovat povědomí zaměstnanců nemocnice v oblasti výživy. Porovnat, jak se liší informovanost o dietním systému nemocnice u zaměstnanců nemocnice se základním, středoškolským a s vysokoškolským vzděláním. Porovnat, jak se liší informovanost o zásadách zdravého stravování u zaměstnanců nemocnice se základním, středoškolským a s vysokoškolským vzděláním. Zjistit od zaměstnanců, co si myslí, že ovlivňuje jejich stravovací návyky a dodržování zásad zdravého stravování. Teoretická část práce se zabývá obecným významem sacharidů, tuků, bílkovin a dalších důležitých látek pro organismus. Dále doporučeními pro zdravé a vyvážené stravování, pro přísun živin, tipy na sestavení vyváženého jídelníčku, dietní opatření při vybraných chorobách a důsledky špatné výživy na lidský organismus. V neposlední řadě je v práci zmíněn dietní systém a diety. K vypracování praktické části byla použita metoda dotazníkového šetření, které se zúčastnilo 168 zaměstnanců. Výzkumný soubor tvořili náhodně vybraní zaměstnanci nemocnice v různých věkových kategoriích s různým vzděláním. Výzkumný soubor byl rozdělen do 3 skupin podle vzdělání. Tyto 3 skupiny byly následně porovnávány....
Zjištění úrovně vědomostí o správné výživě u studentů bakalářského oboru tělesná výchova a sport
JANEČEK, Marek
Cílem bakalářské práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentů oboru tělesné výchovy a sportu a zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia oboru tělesné výchovy a sportu. Teoretická část obsahuje informace o zdraví, zdravém životním stylu, výživě a výživě ve sportu. Podrobněji jsou zde popsány složky výživy jako bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny. Dále jsou zde uvedeny nejčastější poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie, a nejčastější alternativní směry ve výživě. Praktická část se zabývá samotným zjišťováním znalostí u studentů oboru Tělesné výchovy a sportu. Úroveň znalostí jsme zjišťovali výzkumnou dotazníkovou metodou. Dotazníky byly předány studentům v rámci hodin. Šetření se účastnilo 73 studentů, jejichž vyplněné dotazníky byly vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek. Na základě zjištěných výsledků byl vytvořen přehled o úrovni znalostí o správném stravování. Z výsledků vyplynulo, že skupina otázek, týkající se základních vědomostí o zdravé výživě, je na velmi dobré úrovni. Dále vyplynulo, že skupina otázek, týkající se pokročilejších vědomostí o zdravé výživě, je na dostačující úrovni. Bakalářská práce by dále mohla být přínosem pro vytvoření obsahu předmětu výživa ve sportu.
Vlivy působící na mléčnou užitkovost koz
LEDREROVÁ, Jindřiška
Cílem této práce bylo vyhodnotit mléčnou užitkovost koz u vybraného chovu. Byla hodnocena rodinná kozí farma Výrov, která je zaměřena na chov kozy bílé krátkosrsté. Vyhodnocování probíhalo v letech 2014 2016. Byla provedena analýza vybraných vlivů působících na užitkovost se zaměřením zejména na působení věku zvířat, velikosti dojených koz na množství nadojeného mléka a obsahu bílkovin a tuku v mléce. Při zpracovávání práce byla využita data s chovatelské evidence, která byla poté porovnávána s celorepublikovými daty. Soubory a výsledky byly charakterizovány pomocí základních statistických veličin. Mléčná užitkovost byla v roce 2014 989 kg, v roce 2015 byla na úrovni 1015 kg. V roce 2016 se užitkovost zvýšila na 1130 kg mléka za laktaci. Průměrný obsah tuku se během roků 2014-2016 snížil z 5,42 % na 5,06 %. Průměrný obsah bílkovin se také snížil z 2,75% v roce 2014 na 2,71%v roce 2016. Jeho obsah stoupá ke konci laktace v měsících srpen, září a říjen. V chovu je dlouhodobě vysoká plodnost až 238,1 %.
Nemocnost dětí předškolního věku související s hladinou vitamínu D v krvi
KAISEROVÁ, Klára
Literatura i jednotliví autoři například v České republice Tláskal (2013) a Broulík (2013) se shodují a upozorňují na negativní vliv nedostatku D vitaminu na celou řadu onemocnění. Cílem výzkumu této bakalářské práce je zjistit, jak ovlivňuje nízká hladina vitaminu D výskyt onemocnění dýchacích cest u předškolních a školních dětí. Doplňujícím předmětem zkoumání je zjistit, v jakém poměru se při přípravě stravy dětí v domácím prostředí používají rostlinné oleje nebo živočišné tuky. V souvislosti se slunečním zářením a tvorbou vitaminu D se budu zabývat i tím, jestli rodiče aplikují dětem krémy s ochranným faktorem, popřípadě kdy. V teoretické části jsou popsány základní informace o vitaminech i konkrétněji ke skupinám rozpustných v tucích a ve vodě. Další část teoretické práce je věnována vitaminu D, a zabývá se jak základními informacemi, tak i detailní problematikou vlivu nedostatku vitaminu D na imunitní systém dětí. Dále je v teoretické části práce zmíněna optimální saturace kalcidiolem v plazmě, která úzce souvisí s výzkumnou částí práce. V praktické části práce jsem spolupracovala se souborem sedmnácti respondentů v předškolním a školním věku, přičemž byli rozděleni na dvě zkoumané skupiny. První skupinou bylo dvanáct respondentů s opakujícími se záněty dýchacích cest, druhou skupinu tvořilo pět dětí "zdravých", u kterých nedocházelo k opakujícím se zánětům dýchacích cest. Pomocí odběru žilní krve byla u všech respondentů laboratorně stanovena a následně porovnávána hladina vitaminu D v krvi s fyziologickou normou dané věkové skupiny. Otázka poměru tuků ve stravě a užívání opalovacích krémů byla u všech respondentů vyhodnocena pomocí dotazníku. Ze zpracovaných výsledků u našeho výzkumného souboru respondentů se prokázalo, že hladina vitaminu D v krvi u dětí s onemocněním dýchacích cest je nízká. Dále se prokázalo, že při přípravě stravy u obou skupin respondentů převažují rostlinné oleje nad živočišnými tuky. Výsledky ukázaly, že rodiče aplikují ve většině případů krémy s ochranným opalovacím faktorem při přímém slunečním záření, pokud nenavštěvují moře nejčastěji v tuzemsku. K hlavním faktorům, které mohly nejvýrazněji ovlivnit výsledek celé praktické části práce, je celkově malý počet souboru, tedy respondentů.
Komentovaný překlad: Michael Pollan, Food Rules. Penguin Books 2009, s. 15-67
Zouzalíková, Šárka ; Šťastná, Zuzana (vedoucí práce) ; Jettmarová, Zuzana (oponent)
Cílem této bakalářské práce je napsat komentovaný překlad vybraných kapitol knihy Food Rules: An Eater's Manual of Michaela Pollana, která se zabývá zdravým stravováním. Komentář k překladu obsahuje popis metody překladu, překladatelskou analýzu výchozího textu, typologii překladatelských problémů a typologii překladatelských posunů. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Vliv vysokotučné diety na parametry složení těla
Jelínek, Ondřej ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Vliv vysokotučné diety na parametry složení těla Cíle: Zhodnocení vlivů vysokotučné diety na tělesnou hmotnost, tělesné složení a intervenující proměnné u diabetických i nediabetických pacientů, srovnání těchto vlivů s efekty diet s nižším obsahem tuku, a zhodnocení těchto zjištění v souvislosti s nejposlednějšími výživovými doporučeními WHO, FAO a ministerstva zdravotnictví ČR. Metody: Design této práce je přehled randomizovaných kontrolovaných studií a randomizovaných překřížených studií. Bylo zahrnuto celkem 17 studií, bez ohledu na jejich zaslepení a jejich omezení příjmu energie a příjmu nasycených mastných kyselin. Nebyla stanovena žádná specifická kritéria pro minimální velikost souboru či minimální délku studie. Výsledky: Studie ukázaly, že vysokotučná dieta v průměru měla v krátkém časovém úseku za následek větší váhový úbytek, avšak po roce už nebyly rozdíly významné. U žádné ze zahrnutých studií nebyly pozorovány rozdíly ve vlivu jednotlivých diet na tukovou a tukuprostou hmotu. Studie porovnávající vliv diet na apetit ukázaly, že tuky mají větší zasycující efekt, než sacharidy, avšak menší zasycující efekt, než bílkoviny. Zjištění nebyla zcela v souladu s oficiálními doporučeními, nicméně je zapotřebí provést více studií, aby bylo možné podat definitivní odpověď. Klíčová slova:...
Informovanost středoškoláků o nutriční hodnotě tuků
Hlaváčková, Zuzana ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá tuky z pohledu výživy, kde jsou tuky chápány jako jedna ze základních živin ve výživě člověka. Konkrétně se zabývá charakteristikou tuků, jejich technologickým zpracováním a významem ve stravování člověka. Podrobněji se zaměřuje na zjištění konkrétních znalostí o tucích mezi vybranými dospělými osobami. Cílem této práce je objasnit, do jaké míry mají vybrané dospělé osoby přehled o tucích a jaké mají znalosti, které následně mohou využít ve svém běžném životě při výběru pokrmů a přípravě stravy. Současně je také cílem získat podklady o znalostech o tucích, které budou následně využity v další práci, kde se zaměřím na jinou cílovou skupinu a to na studenty ze středních škol a gymnázií. Klíčová slova Tuky, výživa, margariny, mastné kyseliny, cholesterol

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 56 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.