|
Studium technologie výroby vín typu "ryšák"
Štefanov, Martin
Předložená diplomová práce byla zaměřena na studium vín typu růžák/ryšák. V provedeném experimentu byly vytvořeny vína typu ryšák, a to užitím technologie mísení moštu i mísení rmutu. U obou variant byly vytvořeny vína s různým poměrem bílé a modré odrůdy. Jednalo se o variantu 75 % bílé odrůdy ku 25 % modré odrůdy, 50 % u obou odrůd a třetí variantou bylo 25 % bílé odrůdy ku 75 % odrůdy modré. K pokusu byly použity odrůdy Rulandské bílé za bílou variantu révy vinné a Zweigeltrebe za variantu modrou. Bylo vyrobeno také klasické víno bílé a červené z daných odrůd. U vín byla provedena senzorická analýza. Také byly měřeny základní analytické parametry (alkohol, titrovatelné kyseliny, redukující cukry, pH a glycerol), antiradikálová aktivita a fenolické látky (antokyany, flavanoly, flavonoly, hydroxyskořicové kyseliny). Z výsledků vyplývá zásadní dopad macerace pevných částí bobule na výsledná vína, následovaný vlivem použité odrůdy. Vína vyrobené macerací rmutů obsahovala vyšší hodnoty fenolických látek než vína vyrobená fermentací moštů.
|
| |
|
Homogenization of powder blends using a high-speed mixer
Perďochová, Kristína ; Šklubalová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Mužíková, Jitka (oponent)
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technológie Školiteľ: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Konzultant: PharmDr. Karel Palát, CSc. Poslucháč: Kristína Perďochová Názov diplomovej práce: Homogenizácia práškových zmesí s využitím vysokorýchlostného miesiča Táto práca je zameraná na použitie vysokorýchlostného miesiča pre proces miešania práškov vo farmaceutickej technológií. Pomocou skráteného experimentálneho plánu 33 bol študovaný vplyv troch faktorov: rýchlosť miešania, čas miešania a hmotnosť zmesi na dosiahnutie celkovej homogenity zmesi, zloženej z kyseliny acetylsalicylovej a mikrokryštalickej celulózy. Jednotlivé vzorky boli po odbere lisované do tabliet. Homogenita zmesi bola hodnotená pomocou spektroskopie v blízkej infračervenej oblasti (NIR). Sledované boli smerodajné odchýlky získané z nameraných spektier. Najlepšie výsledky pre študované zmesi poskytla kombinácia miešania o hmotnosti 150 g zmesi, rýchlosti otáčania 900 rpm a čase miešania 30 s.
|
|
Přínos Denisovanů a neandertálců pro variabilitu recentních populací člověka
Vytlačil, Zdeněk ; Brůžek, Jaroslav (vedoucí práce) ; Černý, Viktor (oponent)
Mísili se anatomicky moderní lidé s dalšími homininy během svého rozšíření z Afriky? Až donedávna zůstávala odpověď na tuto otázku skrytá. Studie archaické mitochondriální DNA nedokázala podat důkazy, které by tento problém dokázaly podpořit anebo vyvrátit. Naštěstí nedávné objevy dobře zachovalé jaderné DNA neandertálců, jakož i nově popsaných denisovanů, ukázaly, že současní obyvatelé Eurasie nesou ve svém genomu stopy archaické DNA. Tato práce shrnuje známá paleogenetická data zabývající se tímto problémem a dává příklady genů ovlivněných mísením. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
|
| |
| |