| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Resveratrol
Šmidrkal, J. ; Filip, V. ; Prekop, J. ; Kolouchová, I. ; Melzoch, K. ; Harmatha, Juraj
Resveratrol je polyfenol (3,4',5-trihydroxystilben), který je obsažen v hroznech révy vinné a rovněž ve víně jako nápoji. Uvádí se, že úzce souvisí s tzv. francouzským paradoxem. Předpokládá se rovněž, že kromě resveratrolu jsou též účinné další látky, a to zejména pterostilben a pinosylvin.
|
|
Teorie a kvantitativní vyhodnocení substitučních efektů
Exner, Otto
Některé klasické problémy teorie substitučních efektů byly rozřešeny pomocí isodesmických rovnic, když byly založeny na vlastnostech izolovaných molekul namísto na reaktivitě v roztoku. Tímto způsobem byl vyhodnocen induktivní efekt, resonance a sterický efekt ortho substituentů.
|
| |