Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5,118 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zabezpečování kvality při sériové výrobě
Pecl, Matěj ; Maradová, Karla (oponent) ; Blecha, Petr (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zabezpečování kvality při sériové výrobě. Hlavním cílem práce je rešerše vhodných nástrojů pro zabezpečování kvality a dále aplikace vybraných nástrojů na reálnou výrobu. V práci je popsána vybraná sériová výroba a požadavky na kvalitu takové výroby. Dále jsou popsány ukazatele kvality sledované ve firmě, kde se vybraná výroba nachází. Byla provedena rešerše nástrojů kvality a roztřídění ve firmě používaných nástrojů z hlediska jejich využití. Závěrem jsou v práci analýzy reálných dat z výroby, které byly provedeny pomocí Paretova diagramu a histogramu. Z těchto analýz byla zjištěna hlavní příčina neshodných kusů, kterou je proces šroubování. Byly doporučeny nápravné akce a sledování vývoje situace. Protože je proces šroubování nestabilní i na dalších výrobních linkách, bylo rozhodnuto o změně designu produktů a procesu.
Využití běžeckého wattmetru STRYD při stanovení dynamických parametrů běžecké obuvi a jejich vlivu na výkon vytrvalostního běžce
Shánělová, Štěpánka ; Kundera, Václav (oponent) ; Pavelka, Jan (vedoucí práce)
Práce se věnuje zjištěním běžeckého výkonu ve dvou různých typech běžeckých bot. Sledovány jsou rozdíly ve výkonu, které běžec generuje v jednotlivých typech obuvi. V teoretické části je rozebrána metodika tréninku běhu, vývoj běžecké obuvi, sledované parametry běhu se zaměřením na běžecký výkon. Druhá část práce je praktická, kde je vysvětlena metodika sběru dat a jejich zpracování. Dále jsou interpretovány výsledky.
Měření a hodnocení výkonnosti podniku
Pallová, Terezie ; Hornungová, Jana (oponent) ; Kocmanová, Alena (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na měření a hodnocení výkonnosti společnosti GIENGER spol. s r.o. za roky 2019-2022. Práce se skládá ze tří částí. První částí je teoretické východisko ke sledované problematice, kde je vysvětlena výkonnost, finanční analýza a metody hodnocení výkonnosti. Druhá část práce je zaměřena na aplikaci finanční analýzy na zvolený podnik a zhodnocení výsledků. Poslední část obsahuje návrhy na zlepšení výkonu společnosti, které vychází z finanční analýzy.
Systém inteligentních květináčů pro pěstování pokojových rostlin
Kinc, Michael ; Mrázek, Vojtěch (oponent) ; Šimek, Václav (vedoucí práce)
V současné době, kdy technologie ze světa internetu věcí nabývají na popularitě, se otevírají nové možnosti pro automatizaci běžných denních úkolů pomocí inteligentních zařízení. Takovým zařízením je i inteligentní květináč, díky kterému lze zamezit předčasnému uhynutí rostliny, protože může být schopný pěstitele včas upozornit na zhoršující se hodnoty naměřené z půdy nebo okolí sledované rostliny. Cílem této práce je vytvořit systém inteligentních květináčů pro pěstování pokojových rostlin, který lze ovládat skrze informační systém a webovou aplikaci, ve které má uživatel přehled o svých květináčích, stavu rostliny a naměřených hodnotách.
Konstrukce a aplikace kolaborativních robotů v kontextu Průmyslu 4.0
Salaj, Jakub ; Szabari, Mikuláš (oponent) ; Knoflíček, Radek (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce se zabývá kolaborativními roboty a jejich uplatněním v rámci výrobních technologií se zaměřením na potenciál v implementaci principů Průmyslu 4.0. V teoretické části práce byl proveden systémový rozbor problematiky robotizace výrobních procesů kolaborativními roboty a také systémový rozbor kobotů jako technologické soustavy a požadavků, které jsou kladeny příslušnými normami na jejich bezpečný provoz. V rešeršní části byla demonstrována nabídka konstrukčních řešení trojice nejvýznamnějších výrobců kobotů a koncových efektorů. Hlavním rešeršním cílem bylo vyhledání a popis úspěšných implementací v praktických výrobních aplikacích. Dílčím cílem této práce bylo vyhodnocení pracoviště kobotu v kontextu Průmyslu 4.0. Vyhodnocovaným pracovištěm byla stanice měření elektrického odporu palivového filtru při jeho výrobě, jejíž fungování bylo v práci popsáno a vyhodnoceno pomocí SWOT analýzy. V závěru práce bylo na základě získaných poznatků formulováno celkové vyhodnocení sledované problematiky a doporučení pro její další rozvoj.
Využití controllingu v podniku
Dobšíček, Vít ; Maják, Matej (oponent) ; Žižlavský, Ondřej (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá využitím controllingu ve sledované společnosti Kiwi.com s.r.o. Teoretická část vymezuje základní poznatky o controllingu včetně jeho vývoje a členění. Analytická část se zabývá analýzou současného stavu controllingu v podniku. Poslední část vychází z dvou předchozích částí a navrhuje řešení v oblasti již zavedených controllingových aktivit s důrazem na jejich zefektivnění.
Testování a optimalizace postupů pro odstraňování kontaminujících látek během izolace DNA z květů ibišku
Brabcová, Martina ; Kubalová, Michaela (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) je hojně využívaná rostlina v potravinářském průmyslu, zejména při výrobě čajů. Květ ibišku je bohatý na polyfenolické látky, které jsou velkým problémem při izolaci DNA. Práce se zabývá úpravou izolačního CTAB protokolu k zajištění dostatečné koncentrace a čistoty pro amplifikaci. DNA izolovaná dle CTAB protokolu neposkytla dostatečnou koncentraci a čistotu pro amplifikaci kvůli vysoké kontaminaci polyfenolickými látkami. K odstranění byl navrhnut postup s dvojitou inkubací rostlinné tkáně v CTAB pufru s 3% obsahem polyvinylpyrrolidonu (PVP). Tyto izoláty byly úspěšně amplifikovány. Dále byl sledován vliv koncentrace PVP (1-5 %) v CTAB pufru na koncentraci a čistotu izolované DNA. Výsledky PCR ukázaly, že dvojitá inkubace s CTAB pufrem měla větší vliv na odstranění polyfenolických látek, než změna koncentrace PVP. Modifikovaný izolační protokol byl následně úspěšně využit i k izolaci amplifikovatelné DNA z komerčních čajových směsí.
Modely pro predikci finančního výkonu podniku
Vakhrushev, Dmitrii ; Oulehla, Jiří (oponent) ; Luňáček, Jiří (vedoucí práce)
Práce se zaměřuje na modely pro predikci finanční výkonnost společnosti ALZA, kde se zaměřila na zdůraznění silné finanční výkonnosti a stability společnosti. Budou zmíněny klíčové faktory přispívající k úspěchu ALZA, jako jsou stálé výnosy, zisky, efektivní řízení nákladů a investice do inovací. Kromě toho by se práce zaměří i na potenciální strategii dalšího růstu, jako je prozkoumávání nových trhů, posilování online prodeje, diverzifikace nabídky produktů a posilování vztahů se zákazníky a dodavateli. Zdůraznění důležitosti neustálých inovací, monitorování trhu a strategických investic předvede připravenost společnosti ALZA na budoucí úspěch a expanzi na trhu. Využitím finančních dat za sledované období 2017 až 2022, tržních trendů a oborových benchmarků lze provést přesné předpovědi ohledně budoucích finančních výsledků společnosti ALZA. Implementace pokročilých technik modelování a začlenění různých scénářů může poskytnout cenné poznatky pro strategické rozhodování.
Vývoj aktivních doplňků s probiotickou složkou
Cveček, Jan ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předmětem této bakalářské práce bylo prozkoumat antimikrobiální aktivitu probiotických bakterií a zjistit, jaký vliv na ni mají prebiotika a izoláty z rostlin. Probiotika jsou bakterie, které mají zdravotní benefity pro člověka. Jejich hlavní použití je v potravinářském průmyslu, jako startovacích kultur fermentace, kdy při tomto procesu produkují antimikrobiální látky, které podporují odolnost vůči patogenním bakteriím a prodlužují dobu trvanlivosti fermentovaných potravin. Díky jejich antimikrobiálním vlastnostem je vyvíjena snaha najít další využití těchto metabolických produktů v potravinářském průmyslu. Nicméně další uplatnění probiotik je velice limitující, protože se jedná o živé organismy. Postup, který by mohl napomoci využití živých probiotik, je jejich enkapsulace s prebiotiky. V experimentální části bakalářské práce byl sledován nárůst probiotik v komerčním médiu a v minimálním médiu. Minimální médium je vhodné pro izolaci, metabolických produktů, jako jsou kyselina mléčná a bakteriociny. Dále byl sledován vliv obohaceného média o kombinace prebiotika-inulinu a esenciálních olejů z oregana a tymiánu na produkci biomasy. V druhé části byla analyzována kyselina mléčná a antimikrobiální aktivita kultur v jednotlivých médiích a kultur v komerčním médiu s aditivy. Pomocí antimikrobiálních testů bylo prokázáno, že esenciální olej z tymiánu a inulin mají pozitivní vliv na antimikrobiální působení probiotik. Pomocí výsledků z první a druhé části měření bylo minimální médium prokázáno jako nevhodné pro kultivaci vybraných probiotik, protože nárůst a antimikrobiální aktivita izolátů z tohoto média byla velice nízká. V třetí části byly zhotoveny částice pomocí enkapsulace probiotik s prebiotiky a esenciálními oleji a byl sledován nárůst probiotické kultury z daných částic. Výsledkem bylo, že probiotika z částic se během 15 dní postupně uvolňovaly do média a narůstaly. Následně bylo navrženo využití těchto částic v potravinářském průmyslu a jejich další zkoumání.
Transformace odpadů pivovarského průmyslu karotenogenními kvasinkami
Šnejdrlová, Kateřina ; Šimanský, Samuel (oponent) ; Holub, Jiří (vedoucí práce)
Karotenoidy jsou jedny z metabolitů, které produkují karotenogenní kvasinky. Jedná se o hodnotné látky, které se využívají v potravinářském i farmaceutickém průmyslu. Využití odpadů a vedlejších produktu jako substrátu pro kultivaci karotenogenních kvasinek může snížit celkové náklady na produkci karotenoidů. Vedlejší produkty pivovarského průmyslu se díky svému nutričnímu složení jeví jako materiály vhodné pro použití při kultivaci mikroorganismů. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na popis kvasinek, jejich metabolitů a jednotlivých substrátů. Praktická část je pak zaměřena na kultivaci karotenogenních kvasinek na hydrolyzátu pivovarského mláta a na kvasničných extraktech připravených ze sedimentovaných pivovarských kvasnic. V experimentální části byly použity tyto kmeny: Cystofilobasidium infirmominiatum CCY 17-18-4, Sporidiobolus salmonicolor CCY 19-4-25, Sporobolomyces shibatanus CCY 19-9-6, Rhodotorula kratochvilovae CCY 20-2-26, Rhodotorula mucilaginosa CCY 20-7-31, Rhodotorula toruloides CCY 62-2-4. Výsledky získané v rámci této práce pomocí pokročilých chromatografických metod naznačují, že upravené pivovarské mláto a kvasničný extrakt připravený z pivovarských kvasnic jsou vhodné substráty pro kultivaci karotenogenních kvasinek. Připravený kvasničný extrakt může také sloužit jako zdroj veškerého dusíku při kultivací, bez negativního vlivu na sledované parametry.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 5,118 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.