Název:
Transformace odpadů pivovarského průmyslu karotenogenními kvasinkami
Překlad názvu:
Transformation of brewery industry waste by carotenogenic yeasts
Autoři:
Šnejdrlová, Kateřina ; Šimanský, Samuel (oponent) ; Holub, Jiří (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Karotenoidy jsou jedny z metabolitů, které produkují karotenogenní kvasinky. Jedná se o hodnotné látky, které se využívají v potravinářském i farmaceutickém průmyslu. Využití odpadů a vedlejších produktu jako substrátu pro kultivaci karotenogenních kvasinek může snížit celkové náklady na produkci karotenoidů. Vedlejší produkty pivovarského průmyslu se díky svému nutričnímu složení jeví jako materiály vhodné pro použití při kultivaci mikroorganismů. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na popis kvasinek, jejich metabolitů a jednotlivých substrátů. Praktická část je pak zaměřena na kultivaci karotenogenních kvasinek na hydrolyzátu pivovarského mláta a na kvasničných extraktech připravených ze sedimentovaných pivovarských kvasnic. V experimentální části byly použity tyto kmeny: Cystofilobasidium infirmominiatum CCY 17-18-4, Sporidiobolus salmonicolor CCY 19-4-25, Sporobolomyces shibatanus CCY 19-9-6, Rhodotorula kratochvilovae CCY 20-2-26, Rhodotorula mucilaginosa CCY 20-7-31, Rhodotorula toruloides CCY 62-2-4. Výsledky získané v rámci této práce pomocí pokročilých chromatografických metod naznačují, že upravené pivovarské mláto a kvasničný extrakt připravený z pivovarských kvasnic jsou vhodné substráty pro kultivaci karotenogenních kvasinek. Připravený kvasničný extrakt může také sloužit jako zdroj veškerého dusíku při kultivací, bez negativního vlivu na sledované parametry.
Carotenoids are one of the metabolites produced by carotenogenic yeasts. These are valuable substances that are used in the food and pharmaceutical industries. The use of waste and by-product as substrate for cultivation of carotenogenic yeasts can reduce the overall cost of carotenoid production. The by-products of the brewing industry, due to their nutritional composition, appear to be suitable materials for use in the cultivation of microorganisms. The work is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part focuses on the description of yeasts, their metabolites and individual substrates. The practical part focuses on the cultivation of carotenogenic yeasts on brewer's spent grain hydrolysate and on yeast extracts prepared from brewer's spent yeast. Following yeasts were used in the practical part: Cystofilobasidium infirmominiatum CCY 17-18-4, Sporidiobolus salmonicolor CCY 19-4-25, Sporobolomyces shibatanus CCY 19-9-6, Rhodotorula kratochvilovae CCY 20-2-26, Rhodotorula mucilaginosa CCY 20-7-31, Rhodotorula toruloides CCY 62-2-4. The results obtained in this work using advanced chromatographic methods suggest that treated brewer's spent grain and yeast extract prepared from brewer's spent yeast are suitable substrates for the cultivation of carotenogenic yeasts. The prepared yeast extract can also serve as a source of total nitrogen during cultivation, without negatively affecting the monitored parameters.
Klíčová slova:
karotenogenní kvasinky; karotenoidy; pivovarnictví; pivovarské kvasnice; pivovarské mláto; brewers' spent grain; brewers' spent yeasts; brewing; carotenoids; red yeast
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/248185