National Repository of Grey Literature 56 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Analysis of the Real Estate Market in the Selected Location
Meškanová, Tereza ; Krejza, Zdeněk (referee) ; Vítková, Eva (advisor)
This bachelor's thesis deals with the analysis of the real estate market with apartments in the city of Brno in the given period of time in 2022 and 2023. First of all, it defines the basic concepts terms related to this issue. Subsequently, it briefly presents the environment in the form of the basic characteristics of the city of Brno and a brief introduction to the market and its development. It establishes criteria and divides them into two basic groups – main and minor. Based on these criteria, it then evaluates their influence on the unit price of the apartment for individual years. In the last part, it compares the two evaluated years in terms of the influence of the criteria and in terms of price. And last but not least, it advises future apartment buyers on what parameters to focus on when choosing an apartment.
Flat Co-ownership
Janderová, Kateřina ; Elischer, David (advisor) ; Salač, Josef (referee) ; Dvořák, Tomáš (referee)
The thesis entitled Flat Co-ownership focuses primarily on the selected areas of flat co- ownership under Act No. 89/2012 Coll., The Civil Code. The first chapter of the thesis concerns the genesis and evolution of flat co-ownership in order to outline both the socio-political context of flat co-ownership and issues that occur throughout the whole thesis. The second chapter examines the issue of the principle of superficies solo credit, also known as the superficial principle, which is closely connected to flat co-ownership and its development. The issue of the principle of superficies solo credit is relevant primarily because it is newly introduced in Czech civil law with the entry into force of Act No. 89/2012 Coll., The Civil Code, although this principle dates back Roman law. In the context of flat co-ownership, an important exception to the principle of superficies solo credit is the right to build. Therefore, this chapter also deals with the right to build and with historical development of the right to build and its concept in France and Russia. The chapter concludes with a discussion of the issues arising in connection with the application of the principle of superficies solo credit to flat co-ownership under Act No. 89/2012 Coll., The Civil Code. In the third chapter, we focus on the...
Fire station, Salaš
Hráček, Tomáš ; Müllerová, Eva (referee) ; Müller, Jan (advisor)
The diploma thesis deals with the construction and layout solution of the new building of the fire station for volunteer firefighters in the village of Šalaš. The plot for the location of the building is located in the central part of the village of Salaš, cadastral territory of Salaš near Velehrad. The proposed building will be built from piece material, ceramic brick blocks. The roof is made as a slanted, purlin roof with over-rafter thermal insulation and a flat single-skin over part of the garage. Ceilings designed as reinforced concrete monolithic. Foundation on plain concrete footings. Constructions from the outside are equipped with facade thermal insulation boards from EPS, in the underground part XPS. The surface layer of the facade is made of thin-layer silicone plaster in light gray, anthracite and red colors with a scratched texture, the plinth is provided with mosaic plaster with colored pebbles in an anthracite color design. Window opening fillers with triple insulating glass in a plastic frame shade of anthracite gray on the outside, white color on the inside. Aluminum entrance door with triple insulating glass in anthracite color. The proposed construction is in accordance with the approved spatial plan and spatial development regulations of the city of Salaš. The access road is oriented from the south side of the property. The shape of the building does not disturb the surrounding buildings. Spatial regulations, requirements for building height, roof design and material solutions according to the current version of the Salaš spatial plan will be met. The building is designed as a two-story building, without a basement. It is a simple mass, L-shaped in plan. The design is based on the functional use and filling of the object. The main goal of this fire station proposal is to create a decent background for the local unit of volunteer firefighters. The building has all the necessary facilities for the members of the unit, namely a clean and unclean dressing room, hygienic facilities, social facilities, an office, social and meeting room, facilities for the maintenance of fire equipment and fire equipment, storage areas, a garage for two fire engines. Movement between individual floors is ensured by a double-arm staircase or an elevator. The social hall is designed for 54 guests. The material solution of the armory itself is structured into two prismatic blocks of different heights: a one-story block of the indoor garage with a tower for drying hoses, and a two-story building block.
Multifunctional building
Teichmannová, Michaela ; Spáčil, Miroslav (referee) ; Brukner, Bohuslav (advisor)
The diploma thesis deals with the project of the new construction of a multi-functional house on a plot of land in Husova street near CAN in the wider center of the city Pilsen. The house is designed as an object for commercial use and housing with social apartments and as part of the newly proposed block on Emil Škoda Square, for which an urban planning study was prepared. With regard to the existing building, which will be preserved, the house is designed to have 4 above ground floors and 1 underground floor. In total, the house has 5 non-residential units for commercial use and 18 residential units. The building's technical facilities, collective garage and cellars for apartment owners are designed on the first underground floor of the building. The non-residential units will be used as commercial spaces for health care and catering with a specific use, i.e. Fit bar, pharmacy, optometry, dental surgery and medical rehabilitation and are designed in a 1st floor building. All residential units are designed in 2 to 4 floors.
Ownership of flats and non-residential premises - Contract of Construction
Glacner, Iva ; Salač, Josef (advisor) ; Pohl, Tomáš (referee)
8 RESUMÉ An ownership of flats and non-residential premises means in the Czech legal system a specific form of a joint ownership (it consists of the ownership of a flat or a non-residential premise together with accessorily attached joint ownership of common spaces of a house, in some cases also the joint ownership of a land) with an extra regime of execution of rights and duties which results from this kind of the joint ownership of a house with its housing units. The valid legal regulation of the ownership of flats and non-residential premises is contained in Act no. 72/1994 Collection of laws, which co-ordinates some joint ownership regulations to houses and some ownership regulations to flats and non-residential premises and additing some other laws (later on just "the Flat Ownership Act") . The Civil Law Code, Act no. 40/1964 Collection of laws, is the starting point for legal regulation of flats and non-residential premises. In accordance with the Civil Law Code, the flat and the non-residential premise can be an object of especially obligation relationships. The Civil Law Code statements respect the fact that the flat and the non-residential premise are not separable parts of a house and therefore their ownership formation as an individual and separate thing (as a real object of the owner's right...
Veterinary
Šeps, Daniel ; Machová, Petra (referee) ; Vajkay, František (advisor)
The subject of the diploma thesis is the design of a free-standing veterinary clinic building in Nová Paka, in the form of project documentation for the construction. The building of the veterinary clinic consists of 3 rectangles forming a Z-shape, where the entrance to the building of the veterinary clinic, its operational and administrative part is located in the eastern part. In the western rectangle there is a separate and operationally separate entrance to the apartment unit, which is located on the second floor. The entrance to the veterinary clinic building and the housing unit is barrier-free. The building will be located in a slightly sloping terrain (3.49%). The main facade of the building with the entrance to the building is oriented to the southwest. The separate entrance to the apartment unit is from the northeast side. The perimeter masonry consists of the Porotherm system with the ETICS contact thermal insulation system in a thickness of 300 mm and 200 mm ETICS masonry. The internal load-bearing masonry also consists of a Porotoherm masonry system in a thickness of 250 mm. Internal non-load-bearing masonry consisting of the Porotherm system in thicknesses of 115 and 140 mm. The ceiling structure consists of a reinforced concrete slab th. 200 mm. Above the veterinary clinic, the roof area forming the terrace of the housing unit is considered, divided into two parts 1) with a vegetation layer and 2) with a tread layer of concrete paving on the targets. The main waterproofing layer of the flat roof consists of strips of SBS modified asphalt. Above the 2nd floor, a sloping hip roof made of glued wooden trusses is considered, and a sheet metal roofing is considered as the roof covering of the truss roof. The windows are designed with insulating triple glazing. The attic on the flat roof is equipped with an aluminum railing with a vertical bar infill. The building is heated by a gas condensing boiler, the building is also designed forced ventilation
Rope center service building
Julíček, Jan ; Rabl, Tomáš (referee) ; Hradil, Dušan (advisor)
A topic of this Bachelor thesis is developing a design documentation for a building of the Rope center service building, which is situated in a village of Vážany nad Litavou, near the town of Slavkov u Brna. The building is designed as a free-standing single-storey building, with basement. In the basement is a housing unit 4 + kk. On the first floor there is the background of the rope center. The housing unit includes a garage for two cars. In front of the building there are six parking spaces, one of them is for a people with reduced mobility. The dominant element of the building is a steel spiral staircase, located in the southeastern part of the building. This staircase allows descent to the area of the rope center. The exterior walls are designed from a 300 mm thick porotherm ceramic block and are insulated with 160 mm thick thermal insulation. The ceilings are reinforced cast-in-place concrete.
Apartment building
Fric, Marek ; Navrátil, Michal (referee) ; Kacálek, Petr (advisor)
This bachelor thesis processes documentation in the stage for the implementation of the construction for a new apartment building. The designed object is located near Prague, in the village of Dolní Lomnice u Kunic. The project adresses modernization and construction of the village center, which is planed in several stages. The building contains of five apartments and one underground floor in which storage, technological and common rooms are located. There are also cellars used for storage for each housing unit. The apartments are designed in very variable layouts ranging from 1+kk to 5+kk. In the first floor are located apartments with categories 1+kk, 2+kk and 3+kk. In the second floor are located apartmetnts with categories 5+kk (duplex apartment) and 1+kk. Each apartment is provided with a large terrace or balcony. Apartments in the first floor oriented to the northwest (east) also have a front garden. Apartment building is based on flat foundations of reinforced concrete monolithic slabs. The core of the object (stairwell and lift shaft) are also made of monolithic reinforced concrete walls. The load-bearing structures are designed as masonry from classic and sound-insulating brick blocks. Non-load-bearing are made either of brick blocks of thickness 140 mm or 80 mm, or as a lightweight SDK constructions. Object is insulated according to need by ventilated facade cladding and a system of green walls. The ceilling is made of reinforced concrete monolithic equipped with SDK soffit either directly anchored or suspended. The flat roof is vegetated, and partly made as a terrace. The windows and the outer door are made of aluminum and glazed with insulating triple glazing.
Townhouses on the outskirts of Brno
Kopačka, Daniel ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The bachelor's thesis follows up on a studio project, that i made in my second year of the bachelor's study, Townhouses on the outskirt of Brno. Labor contains Plans for the building permit and Structural documentation. Area of interest is located in Brno - Li´šeň, on the right side, there's Ondráčkova's street, and an abandoned slaughterhouse on the other side. The main idea of my project is, to create two identical buildings, that will perfectly fit into the land and surroundings. By placing these two, into opposite corners of the land, there will be created a fine corner of Ondra´čkova's street and Zla´manky. At the same time, buildings will create direct and let's say "natural" way to the underground parking lot. People, who will visit park, will also have very usefull noise barrier from both sides. Designed buildings contain three above-ground floors and one underground floor, which connects both townhouses by tunnel. Each townhouse contains a total of five housing units, each one with different size. Designed buildings are installed in a way, to keep balance between modern industry and pure nature. First building is more dominant, so it can define the corner of both streets and the second one is less expressive, so it will fit with buildings next to her. Structurally, the townhouses are designed of the Porotherm system and reinforced concrete structures. The main goal of the work is to create modern housing on the suburbs, which will not disturb close neighborhood.
Smart District Špitalka
Juchelka, Tomáš ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
This thesis deals with an architectural case study of the city block in the Svitava industrial zone bordered by the Svitava river in the east, Ring road in the west, Milady Horákové street in the north and Zvonařka street in the south. Špitálka Smart City is located right in the centre of this area. The thesis is modeled on the Špitálka Smart City urban study, that was the outcome of the pre-thesis seminar in the winter term 2020/21. The urban study objective was the urban renewal of the Brno teplárny (heating plant) area and its surroundings as well as a design of a new urban boulevard. To effectively use the place a residential building with commercial spaces on the groundfloor has been designed. The building consists of four sections, which share two underground storeys providing parking space and space for building services. The case study further develops only the section that is labeled A in the study. Section A offers 23 housing units and a café. The design aims at high quality housing with a view of the city replacing the former industrial zone.

National Repository of Grey Literature : 56 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.