National Repository of Grey Literature 391 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Koželouhová, Anna ; Vojtová, Lea (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
The topic of the bachelor thesis is the design of the revitalization of the foreground of the Květná garden in Kroměříž and of the service building for visitors. When solving the project, the first ideas were initiated by its strong social context. The garden art has always been a reflection of its own period. The founders of gardens – the aristocracy, monarchs or clergy – have used gardens as a means to represent their social status. They have tried to point out the things that have been conceived as artistically and technically (and later socially) progressive and correct. The main ideal concept of my project results from these facts and considerations. I seek to represent today’s era and society – within the meaning of the good, what they could and according to my opinion should bring to each other. And what they perhaps do… That is why I apply knowledge of today’s technique and ecology in my project – in terms of the use of local natural materials and renewable energy resources. At the same time I try to take advantage of and to give support to the frankness of today’s society and to create a project with a social and human overlap. I incorporate a function of a temporary sheltered housing into the area and support integration of people into the society through garden works and therapies. Last but not least – I would like to open the gardens to the broadest scope of the laic public and to create not only an esthetic function, but an educational as well. From the architectural point of view, I tried to bring contemporary components into the garden, which, however, respect the historical evolution and the temporary situation and connect to them. In the Holandská garden I placed the visitors centre into the ground plan – a path of the former “casino”. It closes up this lengthwise space, it creates a notion of continuance of the colonnade of the Květná garden (and transcription of the arcade on its façade), and it balances the dimension of the tropical glasshouse on the other side of the garden. Regarding the solution of the garden space, I respect the cross axes of the Květná garden as well as the main longitudinal axe of the foreground. I create a simple composition of larger sheets with two new “piazzas” – at the place of the renewed Neptune’s fountain and in front of the visitor’s center. By creating the elevated sheets I add the third dimension to the parcel. In the southern part of the foreground I compose functionally different spaces along the longitudinal axe. Hence, visitor’s attention is non-violently drawn to the aviary. Crosswise, the garden is divided into several parts – the representational one (by the cold glasshouse), the agricultural and educational one (but no less attractive) with the garden centre, and the leisure area of the aviary and the so called “rabbit hill”.
Modern Art Gallery Brno
Skořepová, Lucie ; Fišer, Jiří (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor) ; Štěpánek, Ladislav (advisor)
The new building of the Modern Art Gallery in Brno is situated at South side of the hill called Kraví hora, near the city center. The building site is relatively spacious and its location follows on park. Also the whole urban solution concept of the site follows the park idea. The gallery park should serve as an outdoor exhibition space as well as a communication point between two sides of the hill – Náměstí míru and Veveří street. So the main initial points of the design are freedom of movement, passage of nature and to be surrounded by the art. The Modern Art Gallery project consists of the main building and other small buildings used as studios. In the main building of the gallery there is an exhibition place, educational center, library and other services for the visitors. The small studios situated in the garden should be rent to the starting artists. They would have there their hinterland for work and exhibitions, so the public can have personal contact with them. The shape of the building is based on a slightly deformed cuboid. The middle part is taken away, so there is an opening in it. This opening forms a vista through the building and a covered public space as well. The building works with two main views of the city. The first one is through the middle opening in the building and the mass of the building frames it. The second one is from the roof terrace of the building on the Brno dominate – Špilberk castle.
The Rekonstruktion of Vyškov Rectory
Vaňurová, Tereza ; Hrabec,, Josef (referee) ; Vojtová, Lea (advisor) ; Kolář, Radim (advisor)
The basis of the thesis is the architectural study, prepared in the winter semester of the third year of bachelor study on the topic of rectory renewal in Vyškov. The task of the study was to find suitable urban, mass and functional solution of the existing building and adjacent land. The former rectory will be completely renovated and will mainly serve the original purpose for accommodation of dean and chaplain of the parish, meetings with believers, religious education, then there will be located a chapel, a workroom, studios and rooms for commercial rent. On neighboring land will be designed new city park with design stage. The new building will serve as a platform for the expression of art, which enrich the cultural life in Vyskov. Together with the park which serves as a multifunctional public space for relaxing. The work is divided into design studies, project documentation for construction and architectural detail.
The Restoration of the Former Zlín County Court
Gášek, Daniel ; Keith, Petr (referee) ; Vojtová, Lea (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The aim of the thesis was to create documentation for building permit and a part of building design documentation, based on architectural study prepared in subject named AG34 – Architectural Design Studio IV. Main content of the study was reconstruction of the former Zlín county court building and finding a new function for the object that is situated near Zlín castle, Míru square and Svobody park. Basic idea of the project was to utilize as large part of the prime building as is possible, avoid increasing of the built-up area and design a context-friendly object that will bring some new life in this part of the town. Important was also underlining of the most impressive parts of the building that are baroque vaults in the ground floor and frontage from 1922 in the “Czech Modernism” style. Worrisome extension from the 1990’s got a lighter “Czech Modernism” expression, its scale was humanized using brickwork and a new terrace with a clear shot at the Zlín castle was created. The parterre is now friendlier and invites passers-by to visit the new micro-brewery. A literary café with a small gallery provides some cultural activities and also a bicycle rental is here to provide some physical activities too. Upper floors consist a pension and a hostel.
Reconstruction of the cultural center Ronov nad Doubravou
Venclík, Ondřej ; Špiller, Martin (referee) ; Guzdek, Adam (advisor) ; Struhala, Karel (advisor)
The aim of the thesis was to create documentation for building permit and a part of building design documentation, based on architectural study prepared insubject named AG34 – Architectural Design Studio IV. Main content of the study was reconstruction of the cultural house next to the main hall. Building contains dancing hall, restauration and high garret. Basic idea of the project was to deconstruct latest part of the buildings from courtyard. Today in year 2020 the spaces are small for new function and are not valuace. Thats why the latest parts will be break down. Building plot is located on Chittussi square. The original house is now standing between townhall and family house. At immediate proximity is located also resturations, school and church. Plot is quite flat and horizontal. Part of the project is also landfield inside courtyard, where also kids from school are playing.
Multifunctional House
Hetych, Martin ; Janík, Zdeněk (referee) ; Kalousek, Miloš (advisor)
This thesis focuses on the design of a multifunctional building in the village Nebovidy. The building will be used for sports, cultural events, entertainment and administrative activities. The building is located in close proximity to the municipal office. The building is divided into two buildings - rear hall with offices and a hall itself. Background has 3 floors and a partial basement. The structural system is a wall with a gable roof with dormers. Hall has a supporting structure made of steel and is partially sunk below ground level.
Olomouc Central European Forum
Jung, Adam ; Gürtler,, Ivan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
This thesis has been prepared as an architectural study. The subject of solved draft is expansion of Olomouc Museum of Art and the new building of the Central European Forum Olomouc SEFO. In the current building of the museum only street part and middle wing of first floor were significantly changed. In the space of a former cinema was placed the Music Theatre. The extension of street is part of the newly designed building SEFO. New public space is above the underground part of the building. This public space covers upper part of the building, which contain new exhibition spaces for museum. Open street part of new building is the main concept of the design.
The Students themselves - Student Center Poříčí
Bartoňová, Lucie ; Sochor, Jan (referee) ; Ponešová, Barbora (advisor)
Designed student housing and dining services is based on the concept of books, composing on the parcel a few blocks (one for a canteen and gallery, four for living). The houses are accesible through galleries between them. The divergence of views on student housing also requires a variety of room layouts. Accommodation is based on a cellular system made of one, two or three rooms that have single, double or triple bedroom.
WHITE CUBE2
Korbeličová, Klaudia ; Kowolowski, František (referee) ; Gabriel, Michal (advisor)
THE DIPLOMA THESIS WHITE CUBE2 DEALS WITH THE ISSUE OF THE INTERIOR OF THE GALLERY. THE AIM OD THE THESIS IS TO DEFINE THE ONTOLOGICAL STATUS OF THE ARCHITECTURAL SPACE OF THE GALLERY AND ITS EXHIBITIONS. THIS PART IS PRECEDED BY A DISCOVERY OF INSTALLATION DISCOURSE AND THE OVERALL CONCEPT OF WHITE CUBE2. THE WORK DEALS WITH THE RELATIONSHIP OF THE MODEL GALLERY IN THE GALLERY AND WITH THE CHANGE OF THE USED MODEL OF THE TRADITIONAL ROLE OF THE VIEWER AS THE RECIPIENT OF THE WORK. THE WORK PRESENTS THE SCI-FI IDEA OF THE FUTURE OF THE MALE ELEMENT.
Completion of the area Údolní 53 for the Faculty of Architecture and Faculty of Fine Arts
Vaňková, Kristýna ; Havlík, Darina (referee) ; Makovský, Zdeněk (advisor)
The aim of this work is to create arts campus for the Faculty of fine arts and Faculty of Architecture from the complex of buildings of BUT at Údolní street. Current buildings (formerly army barracks houses) don't have sufficient capacity and are not suitable for the arts departments. Inner part of the campus is nowadays without urbanistic concept and is formed of many buildings of differnt purposes. This work deals with the urbanistic solution of the campus, new use of the current buildings and creation of the new buildings, needed for teaching and exhibitions. I am adding annexes to the historical buildings that will be used by artists. There is main entrance and common gallery in the center of those buildings on the busy crossroad. In the inner part of the campus, between buildings of Faculty of Fine Arts and Faculty of Architecture, there will be the gipsoteca and drawing rooms that will be used by both faculties.

National Repository of Grey Literature : 391 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.