National Repository of Grey Literature 101 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Apartment resort Velke Karlovice
Špačková, Adéla ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The subject of the bachelor’s thesis is a reconstruction of apartment house and change of its functional utilisation to apartment resort. It is located on the outskirts of Velké Karlovice in CHKO Beskydy. Current object is in the form of two mutually-shifted blocks with slightly inclinated saddle roof. It is created from 3 above-ground floors. In the ground floor are garages and cellars, in second and third are located the apartments, more precisely 8 of them. The main idea of the project was to keep the original object and simplify its fundamental shape. Add and remove something. Proposed changes finishes the fourth floor with four other apartments. Newly the object contains 12 apartments. On the ground floor is cafe, wellness with sauna and inner pool, utility room and cellars. Apartments contain an open plan, one bathroom and one bedroom, every residential room has access to the outside - balcony or loggia. Perimeter walls are combination of original bricks and new ceramic brickwork Porotherm and it is newly insulated with mineral wool. Monolitic reinforced concrete ceiling constructions are original, as well as staircase. New wooden roof truss has been created because of extension of attic floor.
Living on the outskirts of the city
Sedláčková, Jana ; Malečková, Kateřina (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Brzoň, Roman (advisor)
The goal of the bachelor's thesis is to design housing that will meet the requirements of modern urban housing and will draw the benefits of suburban housing in the outskirts at the same time. The design was based on the author's previous work in the architectural design studio, which focused mainly on the analytical and design part, with the conclusion of an architectural study. The subject of this bachelor thesis is the creation of design documentation of Housing in the outskirts of the city. The documentation for a building permission and the documentation for production design were simplified for the purposes of the bachelor's thesis. The aim of the work is to create a proposal and prove its feasibility in accordance with Czech laws and standards. The proposal shows the possibility of contemporary living, which uses the advantages of community living (common areas such as garage, cellar, utility room; lower energy consumption) and also excels in the possibilities of individual living, which is characterized by a separate entrance and a separate garden or terrace. The design combines both types of housing, which are typically named buildings such as apartment building and family house. However, the proposal goes beyond these titles and seeks its definition in words such as villahouse.
Embassy of the Czech Republic in Addis Ababa in Ethiopia for the Ministry of Health of the Czech Republic
Palata, Jiří ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Kolář, Radim (advisor)
The aim of the bachelor thesis is a proposal of the Embassy of the Czech Republic in Addis Ababa in Ethiopia for the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic. The theme of the Embassy is based on the assignment of the international student competition Inspireli from 2019, where the proposal was placed in the finals among the TOP 25 projects from around the world. The Embassy serves primarily for the diplomatic representation of the Czech Republic in this country. The mission of the Embassy is to represent the cultural level of the state and the traditions of Czech architecture. It will be a place where foreign countries can learn basic information about the history, culture and economy of the Czech Republic. The design took into account the local conditions and typology requirements of the Embassy. The protected area of the Embassy consists of three operationally separate buildings, namely the administrative building with the consular and visa department, the apartment building of the embassy staff and the ambassador's residence. In a separate part of the protected area, there are social flats of local forces, which are employees of the Embassy. This part is separated by a communication corridor, which serves as an entrance for local forces. The main entrance to the complex is located from the east and north from the public road. The entrance takes place through a double check-up at the gatehouse. The parking lot for diplomatic visitors and employees is located in the northern part of the complex or in the underground garage. Parking for regular visitors is located outside the complex. The large complex also provides space for rest, recreation and sports. The offices of the administrative building have east/west- facing orientation. The building has two floors and a basement with an underground garage. The habitable rooms of the apartment building and the ambassador's residence have south-facing orientation. The buildings have two floors and a bas
Embassy of the Czech Republic in Addis Ababa in Ethiopia for the Ministry of Health of the Czech Republic
Navrátil, Saša ; Hamerník, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Kolář, Radim (advisor)
The bachelor's thesis deals with the design of the embassy complex, focusing on the new main building, in Addis Ababa, the capital of Ethiopia. It is a three-storey building which includes an administrative part, a representative hall, residential part, underground garages and technical facilities. The main building has 3 floors, a glass facade, a pillar walkway, and a flat roof. The primary intention was to create a representative place for the embassy of the Czech Republic, which would meet all security and functional requirements for this type of facility, while maintaining an unusual aesthetic design, which symbolizes good relations and mutual cooperation between the two countries.
Apartment resort Velke Karlovice
Kiowský, Filip ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The subject of this bachelor’s thesis is a reconstrucion and conversion of two apartment buildings from the second half of the 20th century. The work is based on an achitectural study in the subject AG035 – Architectural Studio 5. The proposed conversion is located in a popular town Velké Karlovice, local part Leskové, in Beskydy mountains. Objects stand in a steep valley of river Vsetínská Bečva, which is followed by a road from Vsetín to Žilina in Slovakia. Both objects share a common gable wall. They have three floors – 1st includes technical utilities, such as cellars, storages and garages. Above this are another two floors, both with two flats, which makes eight flats together. The current low roof truss doesn’t allow full-fledged use. The subject of this work is a design of new use as apartments for short-/long-term living. Therefore is proposed reconstruction of flats and realization of new ones in the attic. On the ground floor will be created a small café. Two new lifts provide easy access. Inner partitions will be built from aerated concrete. Steel sections in building’s envelope will be used to carry loads above new windows. Reconstructed buildings must respect local landscape character. Facades will be white and supplemented by anthracite grey components, including sheet metal roof. There are another two objects intended on the property. Their detailed design isn’t part of this project.
Apartments resort Velke Karlovice
Hašlíková, Adriana ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the preparation of project documentation for building permits and parts of documentation for the implementation of the building on the basis of an architectural study, which was prepared in the course AG035 - Architectural Design Studio 5 in the summer semester of the 3rd year on the topic of residential buildings. The subject of this study was the renovation of existing buildings and the construction of new buildings to create an apartment resort. The land in question is located in the municipality of Velké Karlovice in the Zlín Region. The concept of the architectural solution was to preserve as much of the existing buildings as possible, simplify their appearance, adapt the existing layout to the investor's requirements. The supporting system of the existing buildings and their shape is therefore preserved. In the design of the 1st floor of the building current cellars will be rebuilt into 4 garages with access from the west side, behind which there will be 4 smaller cellars, a larger common cellar (ski room), a lift and a technical room. On each residential floor (2nd floor and 3rd floor) there will be two apartments with 2+kk layout (entrance hall, bathroom with toilet, bedroom, living room with kitchen and dining room) and two apartments with 3+kk layout (entrance hall, bathroom, toilet, bedroom, children's room, living room with kitchen and dining room). All apartments have a balcony from the living room with kitchen and dining room facing west. The facades of the existing buildings will be in a shade of vanilla white. A steel trellis will be attached to the north side and will grow through the greenery to create a green façade. Suitable plants for this purpose are hydrangea petiole, big-leafed understory, climbing ivy and trifoliate ivy. On the south side of the building there will be a front facade made of solar panels. The roofs will be covered with black roof tiles.
New synagogue Česká Lípa
Prachař, Jakub ; Velek, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
This diploma thesis deals with the design of a new synagogue in Česká Lípa. The subject of the solution is also the design of a Jewish community center, a kosher restaurant and a museum of Jewish culture. An architectural study of A2 format and a reduced copy of A3 format were prepared. A presentation poster in B1 format and an architectural design model in 1: 200 scale were made. When designing the complex, I emphasized the main visual axes from the street to the building. The synagogue is designed as the dominant feature of the whole complex - it is elevated above the other masses of the building. The complex is designed as a single-story mass with a square floor plan. The individual corners are elevated above the other mass. Each of the corners responds with its mass to the internal traffic. In the middle of the complex is a square outdoor courtyard. The expression of the object is to express purity and simplicity - that is why light shades have been designed. The surfaces are covered with white plaster and the concrete surfaces are designed with exposed white concrete. Gold brass elements are designed here as a reference to Jewish wealth.
New synagogue Česká Lípa
Pitis, Dimitrios ; Baranyai, René (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
The topic of the diploma thesis is an architectural study of the new synagogue in Česká Lípa. The proposed solution aims to create a complex which serves the local Jewish community and other visitors. The building contains the temple itself, including a mikveh, community administration, workshop space, lecture hall, library, kosher restaurant, and underground parking. The original synagogue was located in the defined area. The design consists of a clear geometry, which creates an open courtyard, in which the almond tree associated with the Tu Tu-shvat holiday is symbolically planted. The courtyard creates a quiet and welcoming space, which is isolated from the negative effects of the surrounding environment. The building is divided into three parts - the synagogue itself, the administrative background of the Jewish community and a kosher restaurant. The shape of the synagogue differs from the rest of the complex. It consists of a rectangular shape that ends in a semicircle. Its entire volume is oriented to the east and is rotated against to the rest of the building and its mass partially encloses the courtyard. The temple space is illuminated by a window that runs around the entire temple. The semicircular shape is further copied into the interior, where it flows smoothly into the gallery. The overall geometry of the space is supported by a circular bima, above which is hung a chandelier made of gilded steel construction and crystal glass. The tract of the restaurant has a concrete slab, which creates a lee for the entrance and at the same time covers the outdoor terrace. The windows are placed at regular intervals to promote the overall dignity of the designed building. The design also includes a fountain and a memorial to the burnt-out synagogue. The monument is in the northern part next to the synagogue and its mass defines the imaginary boundary of public and semi-public space.
New synagogue Česká Lípa
Marečková, Andrea ; Baranyai, René (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
The diploma thesis is focused on the design of a new synagogue in Česká Lípa. The solved area is located close to the city center on the site where the original synagogue was burned down during Crystal Night. The boundary of the area is U Synagogy Street, on the north and south sides there are terraced buildings and on the east side there is an embankment with a first-class road. The area used to be behind the city walls, which no longer exist. The design of the synagogue in the Z-V axis and the connection to the U Synagogy road are also important in the design. The negative factor that affects the area, is the busy and dusty road located on the embankment, which creates a visual barrier and divides the city into several parts. For these reasons, the synagogue was located at the intersection of the adjacent streets and as far away from the busy road as possible. The other objects in the design are positioned so that they create a noise barrier and their windows are not turned to communicate. Thanks to the location of individual functions, an inner block was created in the middle of the solved area, intended for rest and meeting of people. The location of the kosher restaurant attracts its location from the adjacent U Synagogy street and at the same time it is turned into a quiet courtyard, where there is a small outdoor seating area. The office building and community center line the embankment on the east side, separating the busy road from the quiet courtyard. These buildings are also facing the courtyard and only the windows of the stairs or background are located on the facade to the road. In the southern part of the area, a ramp leading to an underground car park is proposed, which connects the administrative building with the community center. An important element of the design are the perforated panels located on the facade of the synagogue. The perforation is based on a Jewish star, these are equilateral triangles. Thanks to the perforated panels, privacy
New synagogue Česká Lípa
Knichal, Filip ; Gürtler,, Ivan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
The subject of the diploma thesis is the design of the New Synagogue in Česká Lípa on U Synagogy Street. In the past, there was a large Jewish community with a school, mikvehs and a synagogue in the area, which was burned down during the Crystal Night in November 1938. Today, there is a public parking area and dilapidated buildings from the 1990s. The aim of the design is to create a new facility for the Jewish community, including administration with a rabbinate, community center, archive of Jewish literature with study, multipurpose lecture hall, workshop rooms for the Jewish community with the possibility of renting the public, kosher restaurant for members and the general public. kosher products, a synagogue with a ritual bath mikveh and a memorial to the victims of the holocaust in the courtyard. The building should also serve to educate the general and professional public and the Jewish Sunday class for education and leisure activities. The dominant element of the whole building are the erected masts running to the lost in regular lines, like the reminiscence of the burned synagogue. This monument forms the center line of the entire building. The resulting volume is at a similar height of the original building according to the preserved drawing documentation. The masts themselves symbolize the victims of the Holocaust in Česká Lípa. At their tops are spotlights that symbolize the souls of the victims. The monument is complemented by two fountains with running water. The newly designed synagogue respects the position of the floor plan of the burned synagogue. The prayer house is deliberately situated below ground level in the spirit of the fulfillment of Psalm 130: 1 "From the depths of the bottomless I call to you, Lord."

National Repository of Grey Literature : 101 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.