Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 104 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Biochemické markery funkce půdního mikrobiálního společenstva a vliv antropogenního stresu
Kukla, Jaroslav ; Frouz, Jan (vedoucí práce) ; Hruška, Jakub (oponent) ; Novotný, Čeněk (oponent)
Půdní mikrobiální společenstvo zásadním způsobem ovlivňuje ekosystémové procesy v globálním měřítku. Antropogenní stres má na složení, biomasu i aktivitu mikrobiálního společenstva podstatný vliv. Tento vliv je navíc závislý nejen na povaze antropogenního působení, ale i na environmentálních podmínkách. Při sledování změn v mikrobiálním společenstvu lze s výhodou použít moderních analytických a molekulárních metod, mezi něž patří použití biochemických markerů. Tyto metody nesledují společenstvo přímo, ale pomocí detekce látek, které jsou jimi vylučované, přeměňované a v neposlední řadě i těch, jenž jsou jejich součástí. Množství těchto biochemických markerů odráží biomasu, kondici a taxonomické složení konkrétního mikrobiálního společenstva. V předkládané práci byly tyto markery použity pro sledování reakce mikroorganismů v různých ekosystémech ovlivněných přímo či nepřímo činností člověka. Výsledky disertační práce jsou prezentovány ve čtyřech článcích, z nichž tři byly publikovány v mezinárodních časopisech s IF a jeden je připraven ve formě rukopisu k publikování. První publikace prezentuje výsledky výzkumu vlivu tradičního zemědělství na Papui-Nové Guinei na mikrobiální společenstvo půdy, půdní organickou hmotu a půdní živiny. S výjimkou dostupného P nebyly nalezeny signifikantní rozdíly mezi...
Potraviny pro zvláštní výživu - výživa pro kojence a malé děti
Svobodová, Lucie
Tato práce se pojednává o potravinách pro zvláštní výživu se zaměřením na kojence a malé děti. Dle doporučení Světové zdravotnické organizace by dítě mělo být výhradně kojeno do šestého měsíce věku, poté se zavádí nemléčné příkrmy s pokračováním kojení do druhého roku života kojence. Problematikou potravin pro zvláštní výživu se zabývá vyhláška č. 54/2004 Sb., která kromě rozdělení potravin pro zvláštní výživu do příslušných kategorií stanovuje požadavky na jejich složení, přídatné látky, označování a uvádění na trh. U sušené kojenecké výživy je obzvlášť důležitá mikrobiologická jakost, kterou se práce zabývá v další části. Za nejnebezpečnější bakterie v počáteční a pokračovací kojenecké výživě jsou považovány salmonely a Cronobacter sakazakii. Jejich obsah musí být ze zákona průběžně sledován a při pozitivním nálezu je nutné vyvodit příslušná opatření k zajištění bezpečnosti těchto potravin. V závěru práce pojednává o preventivních opatřeních majících za cíl minimalizovat kontaminaci.
Antibakteriální vlastnosti povrchových úprav pracovních kuchyňských desek
Endlicherová, Veronika
Diplomová práce se zabývá antibakteriálními vlastnostmi povrchových úprav pracovních kuchyňských desek. V práci jsou porovnávány antibakteriální, fyzikálně-mechanické, užitné a vzhledové vlastnosti povrchových úprav masivního dřeva dubu, akátu a hrušně. Výzkum probíhal na alkyduretanovém a vodou ředitelném jednosložkovém laku. Pro zkoušky zjišťování antibakteriální aktivity byly použity bakterie Escherichia coli a Staphylococcus areus. V rámci práce byla popsána rizika související s mikroorganismy a kuchyňským prostředím. Dále byly analyzovány požadavky na povrchové úpravy pracovních kuchyňských desek.
Mikrobiologické parametre mliečno kvasených zelenín
Fialová, Tatiana
Diplomová práce se zabývá kvašenou zeleninou. Literární přehled zpracovává problematiku konzumace a složení zeleniny, dále se zaměřuje na mléčné kvašení, různé druhy kvašené zeleniny, její složení a mikrobiologické parametry. Práce dále pojednává o prospěšných i škodlivých mikroorganismech, které se v kvašené zelenině nacházejí. Jako poslední téma zpracovává boj proti nežádoucím mikroorganismům v těchto produktech. Praktická část je zaměřena na detekci vybraných skupin mikroorganismů ve vzorcích komerčně dostupného kysaného zelí, okurek a kimči a domácí kvašené zeleniny vyrobené ve školních podmínkách. Analýza byla provedena kultivací plotnovou metodou. Výsledky ukazují, že počty mikroorganismů včetně bakterií mléčneho kvašení dosáhly významně vyšších hodnot v domácí kvašené zelenině (10
Mikrobiologická kvalita masa
Collinsová, Ria
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mikrobiologické kvality masa. Z chemického hlediska má maso a masné výrobky vysoký obsah vody a dalších látek, které vytváří optimální prostředí pro růst a rozmnožování nežádoucích mikroorganismů. Při nedokonalém zacházení a zpracování masa dojde ke kontaminaci mikroorganismy a tím ke změně senzorických vlastností a postupnému kažení. Rozvoj mikroorganismů je nežádoucí i z hlediska alimentárních onemocnění, které můžou negativně ovlivnit lidský organismus a postihnout jej ve formě salmonelóz, kampylobakterióz apod.. Formou dotazníkového šetření bylo zjištěno, zda jsou lidé obeznámeni s pojmem alimentární onemocnění a možným rizikem, které může nastat s konzumací masa a masných výrobků. Z šetření vyplývá, že o tomto možném riziku jsou více obeznámeni děti základních škol v porovnání s lidmi staršího věku. Součástí práce je navržené doporučení sloužící k zvýšení obeznámenosti na toto téma.
Studies on Antimicrobial Resistance in Pathogenic Bacteria
Jelínková, Pavlína
Bakteriální infekce způsobené patogenními mikroorganismy jsou řazeny mezi jednu ze závažných světových zdravotních problémů. V posledních desetiletích je rezistence bakterií vůči antimikrobiálním látkám považována za hlavní problém v humánní i veterinární oblasti. Disertační práce se zabývá vývojem a hodnocením biologické aktivity antimikrobiálních látek s následným popsáním mechanismu rezistence na antibiotika z molekulárně mikrobiologického hlediska. V experimentální části práce byly pro vývoj nových antimikrobiálních látek a testování jejich inhibičního efektu na bakteriální růst použity nanomateriály, antimikrobiální peptidy, antibiotika a v neposlední řadě kompozity těchto materiálů. Syntetizované antimikrobiální látky byly fyzikálně a chemicky charakterizovány a jejich biologická aktivita byla testována základními mikrobiologickými a molekulárními metodami. Z výsledků je vidět, že vytvořené kompozity mohou překonat stávající mechanismy rezistence vůči léčivým přípravkům, vykazují výbornou biokompatibilitu a v budoucnosti by mohly být uplatněny v klinické praxi.
Scanning Electron Microscopy and its Applications for Sensitive Samples
Hrubanová, Kamila ; Nováček, Jiří (oponent) ; Schröfel,, Adam (oponent) ; Krzyžánek, Vladislav (vedoucí práce)
The presented dissertation thesis titled “Scanning electron microscopy and its applications for sensitive samples” describes an instrumental and methodological development in the field of scanning electron microscopy leading to an innovative solution that could be particularly applicable in microbiological research. A summary of the history and current state of electron microscopy (EM) as a scientific imaging and analytical technique is provided in the introductory chapters. The undeniable contribution of EM in the biological and medical sciences is evidenced by many cited scientific publications. This dissertation thesis contains innovations and improvements in specimen preparation and cryogenic scanning electron microscopy (cryo-SEM) produced at the Institute of Scientific Instruments of the CAS in Brno. In particular, the new constructions of special sample holders together with methodological development in the field of microbiological sample preparation resulted in finding optimal parameters for individual processes. In the experimental part there is showed a verification of methodological procedures in the study of hydrated and electron beam sensitive specimens. Subsequent comparison of different methodological approaches on a defined microbiological system contributes to extending the interpretation of the hitherto known results. Among the microbiological strains investigated were the biofilm positive bacteria Staphylococcus epidermidis and yeasts such as Candida albicans and Candida parapsilosis, which are considered to be clinically significant because they are often involved in serious infections and especially threaten immunocompromised patients. Furthermore, the effect of the biofilm formation of Bacillus subtilis on the biodeterioration and biodegradation of poly--caprolactone films was studied. The new development in low temperature cryo-SEM was employed in the research of microbes with biotechnological potential such as Cupriavidus necator and Sporobolomyces shibatanus.
Ročenka VÚPP 2014
VÚPP
Publikace popisuje činnost instituce - Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i. v roce 2014. Tato činnost je orientována především na zlepšení úrovně stravování populace a na ozdravění nabídky potravin, dále na zdokonalování postupů při zpracování potravin, na vývoj speciálních potravin pro skupiny obyvatel s mimořádnými zdravotními potravními nároky, na vyhledávání a vývoj souvisejících kontrolních a hodnotitelských metod, analytiku včetně provádění specifických rozborů, a na vývoj a výrobu speciálních měřících zařízení a techniky. Jsou uvedeny údaje o struktuře a orgánech instituce, základní statistické údaje, výsledky hlavní (výzkumné) činnosti ústavu a dalších činností (pedagogické, vzdělávací, poradenské činnosti, zastoupení v národních orgánech, radách a komisích, mezinárodní aktivity). Publikace je dvojjazyčná (cz + en).
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Ročenka VÚPP 2013
VÚPP
Publikace popisuje činnost instituce - Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i. v roce 2010. Tato činnost je orientována především na zlepšení úrovně stravování populace a na ozdravění nabídky potravin, dále na zdokonalování postupů při zpracování potravin, na vývoj speciálních potravin pro skupiny obyvatel s mimořádnými zdravotními potravními nároky, na vyhledávání a vývoj souvisejících kontrolních a hodnotitelských metod, analytiku včetně provádění specifických rozborů, a na vývoj a výrobu speciálních měřících zařízení a techniky. Jsou uvedeny údaje o struktuře a orgánech instituce, základní statistické údaje, výsledky hlavní (výzkumné) činnosti ústavu a dalších činností (pedagogické, vzdělávací, poradenské činnosti, zastoupení v národních orgánech, radách a komisích, mezinárodní aktivity). Publikace je dvojjazyčná (cz + en).
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Ročenka VÚPP 2012
VÚPP
Publikace popisuje činnost instituce - Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i. v roce 2012. Tato činnost je orientována především na zlepšení úrovně stravování populace a na ozdravění nabídky potravin, dále na zdokonalování postupů při zpracování potravin, na vývoj speciálních potravin pro skupiny obyvatel s mimořádnými zdravotními potravními nároky, na vyhledávání a vývoj souvisejících kontrolních a hodnotitelských metod, analytiku včetně provádění specifických rozborů, a na vývoj a výrobu speciálních měřících zařízení a techniky. Jsou uvedeny údaje o struktuře a orgánech instituce, základní statistické údaje, výsledky hlavní (výzkumné) činnosti ústavu a dalších činností (pedagogické, vzdělávací, poradenské činnosti, zastoupení v národních orgánech, radách a komisích, mezinárodní aktivity). Publikace je dvojjazyčná (cz + en).
Prezentace: Stáhnout plný textPDF

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 104 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.