Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zpracování nestandardních meziproduktů při výrobě potravinářských fosfátů
Hejsek, Michal ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Pilátová, Ivana (vedoucí práce)
V teoretické části je popsána technologie výroby a jsou definovány zdroje nestandardních materiálů včetně jejich předpokládaného složení. K jednotlivým složkám pak byly vyhledány chemické děje a pochody, ke kterým dochází v průběhu přepracování. Praktická část se zabývá simulací těchto dějů v laboratorním měřítku. Jejím cílem bylo prozkoumat vliv koncentrace peroxidu vodíku při přepracování na bělost výsledného produktu.
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek I.
Rohlíková, Martina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek Přídatné látky se běžně vyskytují kromě potravin také v doplňcích stravy. Bezpečnost těchto látek zůstává otázkou. Cílem práce bylo zhodnotit bezpečnost nejprodávanější doplňků stravy v České republice za rok 2011 z pohledu přídatných i obsahových látek. Vzhledem k rozsáhlosti zkoumaných produktů jsem se zaměřila na produkty posilující kardiovaskulární systém s obsahem omega 3 mastných kyselin, česneku, koenzymu Q 10 a lecitinu. Jako zdroj informací o obsahu a přítomnosti přídatných látek byly použity data z Ministerstva zdravotnictví a informačního systému rozhodnutí hlavního hygienika (IS RoHy). Hodnocení bezpečnosti přídatných látek bylo prováděno na základě dostupné metodiky pro spotřebitele. Informace o nežádoucích účincích přídatných látek byly vyhledávány za využití informačních databází Martindale , Reprotox, AltMedDex, Drugdex, National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), IPCS INCHEM, PubMed databáze nezávislé komise JECFA Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Byla použita deskriptivní statistika. Z celkového počtu 97 přípravků bylo 5 přípravků hodnoceno jako bezpečných a 92 přípravků jako zdraví škodlivých. U některých přípravků byly zjištěny stejné nežádoucí účinky, které...
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek II.
Jajtnerová, Renáta ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
BEZPEČNOST VYBRANÝCH DOPLŇKŮ STRAVY Z POHLEDU PŘÍTOMNOSTI PŘÍDATNÝCH LÁTEK Student: Renáta Jajtnerová Vedoucí DP: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Úvod: V dnešní době jsou přídatné látky naprosto běžnou součástí našeho života a setkáváme se s nimi prakticky denně. Vyskytují se nejen v potravinách, ale také v lécích či různých doplňcích stravy. O jejich bezpečnosti je často polemizováno a názory jednotlivých odborníků se mnohdy liší. Cíl práce: Cílem této práce je zhodnotit bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti potravinářských aditiv a jejich možné interakce s látkami obsahovými. Hodnocení se týká doplňků stravy, které se vyskytovaly se na českém trhu v roce 2011. Jelikož je doplňků stravy na našem trhu obrovské množství, zaměřila jsem se pouze na doplňky stravy určené pro podporu kloubů a pro léčbu osteoartrózy. Metodika: Seznam nejprodávanějších produktů nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem a kompletní seznam produktů jsme dostali od Ministerstva zdravotnictví. Složení těchto doplňků stravy jsem následně vyhledávala na Informačním systému rozhodnutí hlavního hygienika (Is RoHy) případně v lékárně či přímo u výrobce. Hodnocení bezpečnosti bylo provedeno dle systému...
Účinnost a bezpečnost vybraných doplňků stravy
Smolíková, Kateřina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Účinnost a bezpečnost vybraných doplňků stravy Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Student: Kateřina Smolíková Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Úvod: Trh s doplňky stravy zaznamenal v posledních letech znatelný rozmach a doplňky stravy se u některých lidí stávají součástí jejich každodenního života, což s sebou může přinášet i možná rizika. Cíl práce: Zjistit účinnost a rizika vybraných doplňků stravy s obsahem Vaccinium macrocarpon, Serenoa repens, Cimicifuga racemosa, Glycine max a Silybum marianum. Současně bylo cílem práce zhodnotit bezpečnost vybraných doplňků stravy z hlediska obsahu přídatných látek, zjistit možné nežádoucí účinky u zdraví škodlivých přídatných látek a porovnat je se zjištěnými nežádoucími účinky léčivých rostlin. Metodika: Účinnost a bezpečnost byla hodnocena na základě vědeckých studií. Bylo hodnoceno 5 skupin nejprodávanějších doplňků stravy v roce 2011. Seznam 100 nejprodávanějších doplňků stravy v České republice nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem. Z nejprodávanějších doplňků stravy byl vypracován seznam nejčastěji se vyskytujících obsahových látek, který byl zaslán Ministerstvu zdravotnictví se žádostí o doplnění produktů se stejnou obsahovou látkou z aktuální...
Zásady zdravého životního stylu a jejich uplatnění v pedagogické praxi
Prknová, Monika ; Čevela, Rostislav (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce "Zásady zdravého životního stylu a jejich uplatnění v pedagogické praxi" zahrnuje teoretické základy zdravého životního stylu dnešní středoškolské mládeže a jejich uplatňování v životě. Autorka porovnává rozdíly ve zdravém životním stylu středoškoláků, jak jej pojímají odborníci a srovnává je s výsledky dotazníkového šetření žáků a jejich rodičů ve školním roce 2015/2016 na SŠ-COPTH Poděbradská 12, Praha 9, v oborech chemik operátor a automechanik Závěry, ke kterým autorka dospěla, ukazují nakolik dnešní středoškolská mládež ať už maturitních, či učňovských oborů uplatňuje zdravý životní styl a úroveň její motivace starat se o své zdraví. Zpracování daného tématu vedlo autorku k zamyšlení, jak i nadále působit na mládež při jejím vedení k dodržování zásad zdravého životního stylu. KLÍČOVÁ SLOVA: zdraví, zdravý životní styl, motivace žáků, výchova ke zdraví, potravinářská aditiva
Food Additives – Yes or No?
Morávková, Lenka ; Matějková, Martina ; Petrusová, Zuzana ; Šolcová, Olga
The aim of this contribution is to show the advantages or disadvantages of the food additives.
Plný tet: SKMBT_C22017112810170 - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF
Přídatné látky ve vybraných masných výrobcích v ČR
Vondrášek, Pavel ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky DIPLOMOVÁ PRÁCE Přídatné látky ve vybraných masných výrobcích v ČR Food additives in selected meat products of the Czech Republic Pavel Vondrášek Vedoucí práce: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. Studijní program: Učitelství pro střední školy Studijní obor: Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy pedagogika - výchova ke zdraví 2016 1 ABSTRAKT Problematika potravinových aditiv je v současné společnosti velmi aktuálním tématem. Svědčí o tom nejen v poslední době značné množství zákonných regulací tohoto dnes již průmyslového odvětví, ale i téměř hysterické reklamní kampaně různých potravinových řetězců, které se křečovitým způsobem snaží veřejnost přesvědčit o tom, že zrovna jejich produkty nemají s potravinovými aditivy nic společného. Zároveň ale každý z nás může dnes i bez vynaložení většího úsilí získat zcela opačné informace, které potravinovým aditivům jejich auru bezpečnosti značně poškozují. Je tedy zřejmé, že běžný člověk v tomto chaosu protichůdných zpráv, v mnohých případech zaujímá ryze subjektivní postoj, který je moderován různými fabulacemi či "zaručenými informacemi". Cílem této práce je ozřejmění problematiky potravinových aditiv a jejich použití ve vybraných masných výrobcích, které tvoří jeden...
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek II.
Jajtnerová, Renáta ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
BEZPEČNOST VYBRANÝCH DOPLŇKŮ STRAVY Z POHLEDU PŘÍTOMNOSTI PŘÍDATNÝCH LÁTEK Student: Renáta Jajtnerová Vedoucí DP: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Úvod: V dnešní době jsou přídatné látky naprosto běžnou součástí našeho života a setkáváme se s nimi prakticky denně. Vyskytují se nejen v potravinách, ale také v lécích či různých doplňcích stravy. O jejich bezpečnosti je často polemizováno a názory jednotlivých odborníků se mnohdy liší. Cíl práce: Cílem této práce je zhodnotit bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti potravinářských aditiv a jejich možné interakce s látkami obsahovými. Hodnocení se týká doplňků stravy, které se vyskytovaly se na českém trhu v roce 2011. Jelikož je doplňků stravy na našem trhu obrovské množství, zaměřila jsem se pouze na doplňky stravy určené pro podporu kloubů a pro léčbu osteoartrózy. Metodika: Seznam nejprodávanějších produktů nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem a kompletní seznam produktů jsme dostali od Ministerstva zdravotnictví. Složení těchto doplňků stravy jsem následně vyhledávala na Informačním systému rozhodnutí hlavního hygienika (Is RoHy) případně v lékárně či přímo u výrobce. Hodnocení bezpečnosti bylo provedeno dle systému...
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek I.
Rohlíková, Martina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek Přídatné látky se běžně vyskytují kromě potravin také v doplňcích stravy. Bezpečnost těchto látek zůstává otázkou. Cílem práce bylo zhodnotit bezpečnost nejprodávanější doplňků stravy v České republice za rok 2011 z pohledu přídatných i obsahových látek. Vzhledem k rozsáhlosti zkoumaných produktů jsem se zaměřila na produkty posilující kardiovaskulární systém s obsahem omega 3 mastných kyselin, česneku, koenzymu Q 10 a lecitinu. Jako zdroj informací o obsahu a přítomnosti přídatných látek byly použity data z Ministerstva zdravotnictví a informačního systému rozhodnutí hlavního hygienika (IS RoHy). Hodnocení bezpečnosti přídatných látek bylo prováděno na základě dostupné metodiky pro spotřebitele. Informace o nežádoucích účincích přídatných látek byly vyhledávány za využití informačních databází Martindale , Reprotox, AltMedDex, Drugdex, National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), IPCS INCHEM, PubMed databáze nezávislé komise JECFA Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Byla použita deskriptivní statistika. Z celkového počtu 97 přípravků bylo 5 přípravků hodnoceno jako bezpečných a 92 přípravků jako zdraví škodlivých. U některých přípravků byly zjištěny stejné nežádoucí účinky, které...
Účinnost a bezpečnost vybraných doplňků stravy
Smolíková, Kateřina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Účinnost a bezpečnost vybraných doplňků stravy Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Student: Kateřina Smolíková Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Úvod: Trh s doplňky stravy zaznamenal v posledních letech znatelný rozmach a doplňky stravy se u některých lidí stávají součástí jejich každodenního života, což s sebou může přinášet i možná rizika. Cíl práce: Zjistit účinnost a rizika vybraných doplňků stravy s obsahem Vaccinium macrocarpon, Serenoa repens, Cimicifuga racemosa, Glycine max a Silybum marianum. Současně bylo cílem práce zhodnotit bezpečnost vybraných doplňků stravy z hlediska obsahu přídatných látek, zjistit možné nežádoucí účinky u zdraví škodlivých přídatných látek a porovnat je se zjištěnými nežádoucími účinky léčivých rostlin. Metodika: Účinnost a bezpečnost byla hodnocena na základě vědeckých studií. Bylo hodnoceno 5 skupin nejprodávanějších doplňků stravy v roce 2011. Seznam 100 nejprodávanějších doplňků stravy v České republice nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem. Z nejprodávanějších doplňků stravy byl vypracován seznam nejčastěji se vyskytujících obsahových látek, který byl zaslán Ministerstvu zdravotnictví se žádostí o doplnění produktů se stejnou obsahovou látkou z aktuální...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.