Název:
Přídatné látky ve vybraných masných výrobcích v ČR
Překlad názvu:
Food additives in selected meat products in the Czech Republic
Autoři:
Vondrášek, Pavel ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky DIPLOMOVÁ PRÁCE Přídatné látky ve vybraných masných výrobcích v ČR Food additives in selected meat products of the Czech Republic Pavel Vondrášek Vedoucí práce: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. Studijní program: Učitelství pro střední školy Studijní obor: Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy pedagogika - výchova ke zdraví 2016 1 ABSTRAKT Problematika potravinových aditiv je v současné společnosti velmi aktuálním tématem. Svědčí o tom nejen v poslední době značné množství zákonných regulací tohoto dnes již průmyslového odvětví, ale i téměř hysterické reklamní kampaně různých potravinových řetězců, které se křečovitým způsobem snaží veřejnost přesvědčit o tom, že zrovna jejich produkty nemají s potravinovými aditivy nic společného. Zároveň ale každý z nás může dnes i bez vynaložení většího úsilí získat zcela opačné informace, které potravinovým aditivům jejich auru bezpečnosti značně poškozují. Je tedy zřejmé, že běžný člověk v tomto chaosu protichůdných zpráv, v mnohých případech zaujímá ryze subjektivní postoj, který je moderován různými fabulacemi či "zaručenými informacemi". Cílem této práce je ozřejmění problematiky potravinových aditiv a jejich použití ve vybraných masných výrobcích, které tvoří jeden...Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky DIPLOMOVÁ PRÁCE Přídatné látky ve vybraných masných výrobcích v ČR Food additives in selected meat products of the Czech Republic Pavel Vondrášek Vedoucí práce: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. Studijní program: Učitelství pro střední školy Studijní obor: Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy pedagogika - výchova ke zdraví 2016 1 ABSTRACT The issue of food additives is a very hot topic in the current society. This fact has been recently reflected in a fair amount of legal regulations governing this industrial branch and almost hysterical campaigns of various food-providing chains that are trying persuade the public that only and just their products are free of any such additives. At the same time, however, and quite effortlessly can each of us get quite opposite information that would definitely harm the aura of safety created round the food additives. It is evident that a typical man takes mostly subjective attitude in this chaos of opposing information which is supported by different fabulations or "reliable information". The aim of this thesis is to clarify the issue of food additives and their use in meat-based products that form one part of unhealthy eating habits in our society. The acquired...
Klíčová slova:
masné produkty; potravinové aditiva; Přídatné látky; technologie výroby; zdravotní rizika; Chemical substances; food additives; health risk; meat-based products; production technology