Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Comparison of coherent demand systems: The case of meat demand in the Czech Republic
Dlasková, Karolína ; Ščasný, Milan (vedoucí práce) ; Mikolášek, Jakub (oponent)
Existuje mnoho modelů zkoumajících poptávkovou elasticitu. V této práci nabízíme komplexní přehled těchto modelů. Cílem pak je porovnání poptávkových systémů LES, Translog a QUAIDS na základě jejich výkonnosti. Souběžně odhadujeme elasticitu poptávky po mase v České republice za období 2010 - 2015 na datech statistik rodinných účtů. Porovnáním systémů pomocí Akaike a Schwarz kritérií vychází LES jako nejlepší pro tento typ dat. Průměrná cenová elasticita pro různé druhy masa za pozorované období je -0.99, příjmová elasticita se rovná 1.12. Tyto výsledky mohou mít významné důsledky pro daňovou politiku, nebo komerční využití. Klasifikace C31, C34, D11, D12 Klíčová slova Poptávka, porovnání, LES, Translog, QUAIDS, maso E-mail autora 55606678@fsv.cuni.cz E-mail vedoucího práce milan.scasny@czp.cuni.cz
Maso ne, raději salát? Vliv dynamických norem na preferenci bezmasých pokrmů
Weikertová, Štěpánka ; Urban, Jan (vedoucí práce) ; Soukup, Petr (oponent)
Světová spotřeba masa představuje jednu z největších zátěží pro životní prostředí. Přestože si současná situace žádá změnu směrem k udržitelnějšímu stravování, konzumace masa stále narůstá. Minulé výzkumy ukázaly, že dynamické sociální normy, tj. informace o probíhajících kolektivních změnách chování ve společnosti, mohou motivovat k proenvironmentálnímu chování, a to i v kontextu spotřeby masa. Ve dvou předregistrovaných online experimentálních studiích jsme na vzorku vysokoškolských studentů (Studie 1, N = 227) a na vzorku dospělé české populace (Studie 2, N = 462) ověřovali, zda dynamická normativní sdělení informující o měnících se trendech v oblasti konzumace masa navýší preferenci bezmasých pokrmů. Nenalezli jsme přímý ani celkový efekt dynamických norem na preferenci bezmasých pokrmů. Mediační analýza odhalila velmi slabý nepřímý efekt dynamických norem na bezmasé preference zprostředkovaný vnímanou dynamickou normou. Ve Studii 2 jsme dále testovali efekt intenzity dynamických norem (silnější vs slabší dynamická norma) a také, zda dynamické normy vyvolávají sebeobranné mechanismy, které racionalizují konzumaci masa a brání změně chování. Silnější dynamická norma nezvýšila preferenci bezmasých pokrmů oproti slabší dynamické normě. Dynamické normy obecně nezvýšily, ale ani nesnížily úroveň...
Consumption of animal-based products among ecologically active individuals
Kalčoková, Maša ; Balon, Jan (vedoucí práce) ; Hasmanová Marhánková, Jaroslava (oponent)
Anotácia Diplomová práca pojednáva o paradoxe, ktorý vzniká na základe rozporu v jednaní a názoroch na konzumáciu živočíšnych výrobkov. Snahou práce bolo odhaliť sociálne faktory, ktoré spôsobujú tento nesúlad, pričom predpokladom je, že práve sociálne faktory zohrávajú dôležitú úlohu. Tento predpoklad vychádza z považovania mäsa za sociálny konštrukt zakorenený v kultúre, a teda konzumáciu mäsa práca skúma nie ako individuálne rozhodnutie ale ako výsledok vplyvov rôznych inštitúcií a sociálnej štruktúry. Tento paradox je skúmaný na ekologicky aktívnych jednotlivcoch pričom sa predpokladá, že práve u nich bude nesúlad medzi názormi na živočíšne výrobky a jednaním výraznejší. Záver práce odhaľuje ako jeden z najdôležitejších faktorov rodinu a tradície, teda jednotlivci sa obávajú vylúčenia zo sociálnej skupiny rodiny a zároveň chcú byť verný tradíciám. Respondenti tak často volili radšej konformitu či už voči členom skupín do ktorých patria či kultúre a tradíciám. Práca sa zaoberá aj vinou, ktorú tento nesúlad spôsobuje, pričom zohľadňuje aj vplyv ekológie ako externého faktoru.
Comparison of coherent demand systems: The case of meat demand in the Czech Republic
Dlasková, Karolína ; Ščasný, Milan (vedoucí práce) ; Mikolášek, Jakub (oponent)
Existuje mnoho modelů zkoumajících poptávkovou elasticitu. V této práci nabízíme komplexní přehled těchto modelů. Cílem pak je porovnání poptávkových systémů LES, Translog a QUAIDS na základě jejich výkonnosti. Souběžně odhadujeme elasticitu poptávky po mase v České republice za období 2010 - 2015 na datech statistik rodinných účtů. Porovnáním systémů pomocí Akaike a Schwarz kritérií vychází LES jako nejlepší pro tento typ dat. Průměrná cenová elasticita pro různé druhy masa za pozorované období je -0.99, příjmová elasticita se rovná 1.12. Tyto výsledky mohou mít významné důsledky pro daňovou politiku, nebo komerční využití. Klasifikace C31, C34, D11, D12 Klíčová slova Poptávka, porovnání, LES, Translog, QUAIDS, maso E-mail autora 55606678@fsv.cuni.cz E-mail vedoucího práce milan.scasny@czp.cuni.cz
Psychologické a kulturní aspekty vztahu člověk a zvíře
HEMMEROVÁ, Eva
Bakalářská práce se zabývá psychologickými aspekty postojů ke zvířatům a psychologickým kontextem konzumace masa. V teoretické části je probrán historický vývoj postojů ke zvířatům a jejich sociokulturní podmínění, diskutován je etický aspekt našich současných postojů ke zvířatům a psychologické mechanismy související s konzumací masa. Empirická část zkoumá postoje ke zvířatům a závislost přidělení mentálních kapacit určitému živočišnému druhu na jeho vnímané poživatelnosti. Výzkumný soubor se skládá z vegetariánů a veganů (n=207) a konzumentů masa (n=247). Pro lepší interpretaci byl kvantitativní přístup kombinován s kvalitativním šetřením (n=33). Výsledky podporují předpokládaný vliv vegetariánství a pohlaví na postoje ke zvířatům, stejně jako vliv konzumace masa na přisuzování mentálních kapacit.
Drůbeží masné výrobky, technologie výroby, trh
KOLÁŘ, Petr
Tato diplomová práce se zabývá problematikou drůbežího masa a drůbežích masných výrobků. V úvodní části je vysvětlena definice masa, zdroje masa, užitkové typy drůbeže a vlastní cíl diplomové práce. Druhá kapitola je věnována technologickým postupům zpracování drůbeže včetně veterinárního a hygienického dozoru. Rovněž jsou zde uvedeny výrobní podniky, které se zabývají zpracováním drůbeže. Třetí a čtvrtá kapitola se zabývá obecnými vlastnostmi a jakostí drůbežího masa. V následujících kapitolách je nastíněna problematika týkající složení, produkce a spotřeby tohoto druhu masa. V poslední teoretické kapitole je potom zpracována výroba drůbežích masných výrobků a přehled platné legislativy, které se vztahují k těmto výrobkům. Praktická část se zaměřuje na postoj spotřebitele k drůbežímu masu a drůbežím masným výrobkům dotazníkovou formou. K výsledným grafům je vedena následná diskuse a vyhodnocení. Z této části je vypracována diskuse k jednotlivým grafům a část závěru diplomové práce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.