Název:
Maso ne, raději salát? Vliv dynamických norem na preferenci bezmasých pokrmů
Překlad názvu:
Meat or Salad? Effect of Dynamic Norms on Preference for Meatless Meals
Autoři:
Weikertová, Štěpánka ; Urban, Jan (vedoucí práce) ; Soukup, Petr (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Světová spotřeba masa představuje jednu z největších zátěží pro životní prostředí. Přestože si současná situace žádá změnu směrem k udržitelnějšímu stravování, konzumace masa stále narůstá. Minulé výzkumy ukázaly, že dynamické sociální normy, tj. informace o probíhajících kolektivních změnách chování ve společnosti, mohou motivovat k proenvironmentálnímu chování, a to i v kontextu spotřeby masa. Ve dvou předregistrovaných online experimentálních studiích jsme na vzorku vysokoškolských studentů (Studie 1, N = 227) a na vzorku dospělé české populace (Studie 2, N = 462) ověřovali, zda dynamická normativní sdělení informující o měnících se trendech v oblasti konzumace masa navýší preferenci bezmasých pokrmů. Nenalezli jsme přímý ani celkový efekt dynamických norem na preferenci bezmasých pokrmů. Mediační analýza odhalila velmi slabý nepřímý efekt dynamických norem na bezmasé preference zprostředkovaný vnímanou dynamickou normou. Ve Studii 2 jsme dále testovali efekt intenzity dynamických norem (silnější vs slabší dynamická norma) a také, zda dynamické normy vyvolávají sebeobranné mechanismy, které racionalizují konzumaci masa a brání změně chování. Silnější dynamická norma nezvýšila preferenci bezmasých pokrmů oproti slabší dynamické normě. Dynamické normy obecně nezvýšily, ale ani nesnížily úroveň...The food choices we make every day have a great impact on our environment. Particularly meat consumption significantly contributes to global climate change. Although the current situation calls for a change towards more sustainable diet, meat consumption is still rising. Previous research show that dynamic social norms, i.e. information about ongoing collective behavioral change, can promote pro- environmental behavior, even in the context of meat consumption. Through two pre- registered online experimental studies conducted on a sample of university students (Study 1, N = 227) and on a sample of adult Czech population (Study 2, N = 462), this thesis examines whether dynamic norm message regarding the changing trends in meat consumption can influence intentions to consume less meat. We did not find any direct or total effect of dynamic norms on the preference for meatless meals. Mediation analysis only revealed rather weak indirect effect of dynamic norms on the preference for meatless meals mediated by perceived dynamic norms. In Study 2, we further examined whether the effect of dynamic norm message is conditioned by strength of the dynamic norms (effect of stronger vs weaker dynamic norm) and whether the provision of dynamic norm information triggers self-defense mechanisms which rationalize...
Klíčová slova:
dynamické deskriptivní normy; proenvironmentální chování; sociální normy; sociální vliv; sociálně normativní intervence; spotřeba masa; vegetariánství; dynamic descriptive norms; meat consumption; pro-environmental behavior; social influence; social norms; social norms interventions; vegetarianism