Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3,726 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.13 vteřin. 



Změny při posuzování nároku dávek pěstounské péče od roku 2013
ZEMANOVÁ, Hana
Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče v České republice. Dítě svěřené do pěstounské péče i jeho pěstoun jsou státem hmotně zabezpečeni dávkami pěstounské péče. Do roku 2012 upravoval dávky pěstounské péče zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře. V roce 2012 byly novelou č. 401/2012 Sb. přeneseny dávky pěstounské péče do zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. Zároveň s touto změnou došlo i ke změně podmínek nároku na dávky pěstounské péče a k nastolení snahy o profesionalizaci pěstounské péče. Cílem této bakalářské práce je analýza a porovnání legislativních změn dávek pěstounské péče z pohledu zákona o státní sociální podpoře a zákona o sociálně-právní ochraně dětí. V empirické části práce je popsán kvantitativní výzkum, jehož snahou bylo potvrdit či vyvrátit předem stanovené hypotézy. Hypotézy byly zaměřeny na porovnání stavu před novelou a po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Zvolenou technikou výzkumu bylo studium dokumentů, v rámci kterého byla provedena sekundární analýza dat. Využity byly statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Úřadu práce ČR a krajských úřadů. Výsledky výzkumu ukazují, že nárok na dávky pěstounské péče má větší okruh pěstounů. Snaha o profesionalizaci pěstounské péče, zejména uzákonění pěstounské péče na přechodnou dobu, pozitivně ovlivnilo zvýšení počtu zájemců o výkon pěstounské péče. Bakalářskou práci lze použít jako studijní materiál pro studenty sociálních oborů či pracovníky orgánů sociálně-právní ochrany dětí. Práce by mohla být zároveň i zpětnou vazbou pro ministerské úředníky o reálném stavu provedených změn.

Výrobky s chráněným označením EU a jejich pozice v regionálním cestovním ruchu
Licková, Kamila ; Kalábová, Markéta (vedoucí práce) ; Abrhám, Josef (oponent)
Tématem této diplomové práce jsou výrobky s chráněným označením Evropské unie. Hlavním cílem práce je zhodnotit význam vybraného produktu s chráněným označením EU v regionálním cestovním ruchu a zanalyzovat vnímání tohoto produktu ze strany výrobce a ze strany účastníků cestovního ruchu. Dílčí cíl představuje popis evropského systému značení potravin. Práce je rozdělená do pěti hlavních kapitol. V první části jsou objasněny základní pojmy, ke kterým se tato práce vztahuje. Druhá kapitola seznamuje s nejznámějšími značkami kvality potravin. Větší pozornost je věnována popisu systému ochrany potravin v EU. Třetí kapitola se zabývá charakteristikou vybraného regionu Beskydy-Valašsko. Druhá část této kapitoly je věnována vybranému chráněnému výrobku Štramberským uším. Součástí čtvrté kapitoly je realizovaný strukturovaný rozhovor s vybraným výrobcem Štramberských uší a dotazníkový výzkum, který probíhal ve dvou fázích. Poslední kapitola obsahuje vyhodnocení realizovaného šetření. Hlavním zjištěním této práce je skutečnost, že výrobek Štramberské uši zná poměrně vysoké procento respondentů. Zajímavým zjištěním je fakt, že pouze malá část z nich ví o tom, že výrobek Štramberské uši je nositelem evropského ochranného označení. Vybraný výrobce Štramberských uší spatřuje hlavní přínos ochranné známky ve vyšší publicitě. Mezi problémy řadí vymahatelnost práva této známky a nedostatečnou obecnou propagaci Štramberských uší.

Mechanismy únavového poškození niklové superslitiny Inconel 713LC za teploty 800°C
Smékalová, Jana ; Juliš, Martin (oponent) ; Hutařová, Simona (vedoucí práce)
Niklové superslitiny jsou používány pro vysokoteplotní aplikace v energetickém a leteckém průmyslu. Jsou namáhány v agresivním prostředí za vysokých teplot při spolupůsobení únavových a creepových procesů, vysokoteplotní oxidace, koroze a eroze. Prodloužení životnosti takto namáhaných součástí a současné zvýšení výkonu jednotlivých zařízení je možné pomocí aplikace povrchových ochranných vrstev. Tato práce je zaměřena na zkoumání mechanismů únavového poškození superslitiny Inconel 713LC při teplotě 800 °C a porovnání těchto mechanismů u materiálu s ochrannou povrchovou vrstvou na bázi Al-Si a materiálu bez této vrstvy. Užitím optické mikroskopie, rastrovací elektronové mikroskopie a konfokální laserové rastrovací mikroskopie byly analyzovány iniciační místa únavových trhlin, způsob jejich šíření a v některých oblastech i rychlosti šíření únavových trhlin. Na základě předešlého výzkumu bylo zjištěno, že aplikace povrchové úpravy má pozitivní vliv na únavovou životnost slitiny Inconel 713LC. Tyto výsledky byly v práci potvrzeny a doplněny.

Substituované poly(ehylenglykoly) jako nosiče léčiv
Pravda, Martin ; Hrabálek, Alexandr (vedoucí práce) ; Dittrich, Milan (oponent) ; Kalendová, Andrea (oponent)
Souhrn Předkládaná práce byla zaměřena na přípravu systémů pro cílenou distribuci polyenových antimykotik. Cílem byla příprava kovalentních pH-sensitivních konjugátů modifikovaných poly(ethylenglykolů) s amfotericinem B (AmB). Byla vypracována metodika přípravy modifikovaných poly(ethylenglykolů), které ve své struktuře obsahovaly aromatické acidolabilní spojky polymer-léčivo, které umožňují uvolnění léčiva v prostředí se sníženým pH. K zavedení těchto spojek bylo využito modifikace terminálních skupin poly(ethylenglykolu). K tomuto účelu byly zvoleny tři přístupy: 1) tvorba nebiodegradabilní étherové vazby s 4-hydroxybenzaldehydem 2) acylace koncových hydroxylových skupin polyethylenglykolu 4- formylbenzoovou kyselinou 3) acylace koncových aminoskupin α-methoxy-ω-aminopoly(ethylenglykolu) a α,ω-diaminopoly(ethylenglykolu) 4-formylbenzoovou kyselinou K vazbě léčiva na polymer byla využita primární aminoskupina mykosaminu, cukerné sloužky AmB, která je schopna vytvářet iminové vazby s aromatickými aldehydickými skupinami. Klíčovou část studie tvořilo studium stability připravených konjugátů za různých fyziologických podmínek. Jako modelová prostředí byly zvoleny fosfátové pufry o pH 7,4 a 5,5. Studována byla i stabilita kojugátů v krevní plazmě a krevním séru. Dalším dílčím cílem této práce byla příprava...

Cihlová gotika ve Slezsku - kostely Panny Marie na Písku a sv. Doroty ve Vratislavi
Petráková, Romana ; Kuthan, Jiří (vedoucí práce) ; Homolka, Jaromír (oponent)
The introduced bachelor's degree work takes up with the brick architecture in Silesia on the example of two chosen Wroclav monasterial churches from the 14th century. The churches of St. Mary on Sand and St. Dorothy church are typical examples of the hall churches so-called Silesia architecture school and part of the work is manifesting the reasons of it's classification to this group of buildings. This work is divided into four parts. The first part is considering the general historical introduction, history of Wroclav and it's topography to the 14th century. The second part is oriented on Virgin Mary's church on Sand, containing brief history of research, description and history of the building. On the third part is similarly desribed the church of St.Dorothy. The last discussion part is summarizing problems concerning the single buildings, the problemacy of vaults in concrete and the possibility of genesis of given vault types, the characterization of so-called Silesia architecture school and the position of these churches within this group, the questions of Mistr Pesek existence, etc. Keywords: Silesia Wrocław Gothic-style architecture hall church vault

Společnost s ručením omezeným dle zákona o obchodních korporacích ve srovnání se společností s ručením omezených dle dánského práva
Luptáková, Lucia ; Kříž, Radim (vedoucí práce) ; Hásová, Jiřina (oponent)
Společnost s ručením omezeným je kapitálovou obchodní společností, kterou využívají ke své činnosti zejména malé s střední podniky. Tato forma je velmi populární, a to nejen na území České republiky. V posledních letech byly v mnoha zemích přijaty nové zákony upravující mimo jiné právě společnost s ručením omezeným. V České republice se jedná o zákon o obchodních korporacích z roku 2012, přičemž úprava některých otázek je svěřena jiným zákonům. V dánském právním řádu upravuje tuto formu společnosti zákon o kapitálových obchodních společnostech z roku 2009. Tato práce se zabývá popisem právní úpravy obchodních společností v českém a dánském právu. Dánské úpravě je vyhrazen značný prostor vhledem k tomu, že k ní existuje málo dostupných pramenů v českém jazyce, a tyto obsahují pouze kusé informace. Cílem této práce je pak srovnání obou prvních úprav s důrazem na jejich klady a zápory.

Systém HACCP ve společnosti Pascual Polabí s.r.o.
Kukačková, Veronika ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Větrovský, Stanislav (oponent)
Cílem diplomové práce je analýza systému HACCP ve společnosti Pascual Polabí s. r. o. Abych tento systém mohla důkladně analyzovat, rozhodla jsem se provést interní audit na tento systém, zkoumala jsem, zda se dodržují a kontrolují všechny kritické kontrolní body. Zpracovala jsem výsledky z tohoto vnitřního auditu a stanovila jednotlivá opatření a doporučení. Tento systém jsem zkoumala jednak s ohledem na platnou legislativu a jednak s ohledem na interní předpis "Zdravotní nebezpeční při zemědělské prvovýrobě firmy Pascual Polabí s. r. o." Zjišťovala jsem aktuálnost a správnost diagramů výrobních procesu a stanovení kritických bodů. Zavedením systému HACCP se splní legislativní požadavky pro potravinářské firmy, zajistí výrobu (produkci) a prodej zdravotně nezávadných potravin a pokrmů, chrání spotřebitele i potravinářskou firmu (lepší vyvinění před kontrolními orgány a stížnostmi zákazníků) a také zvyšuje informovanost a kvalifikaci pracovníků. Základem systému HACCP je, že nejen musí být dobře zavedený, ale také se musí dodržovat správná výrobní a hygienická pravidla. To také znamená, že s ním musí být seznámeni všichni pracovníci a každý musí vědět co, kdy, proč a jak má dělat. V první kapitole se zaobírám teoretickou částí, kde popisuji, co to vlastně systém HACCP je a jaké legislativní předpisy jsou s ním spjaty. Soustředím se zde převážně na zavádění systému HACCP pro zemědělskou prvovýrobu, protože společnost Pascual Polabí s. r. o. pěstuje saláty. Ve druhé části jsem se zabývala analýzou současného stavu systému HACCP ve společnosti. Popisuji zde, jak je systém HACCP ve společnosti Pascual Polabí s. r. o. implementován i na jaká rizika dle legislativy je zaměřen. Ve třetí kapitole popisuji provedení kontrolního interního auditu systému HACCP, kde jsem jak překontrolovala důsledné a úplné vedení veškeré dokumentace systému HACCP, tak i dodržování veškerých kritických kontrolních bodů v terénu, na poli i ve skladu. Kontrolní audit v terénu jsem dokumentovala fotografiemi. Na závěr jsem analyzovala výsledky auditu. Ze zjištěných skutečností vyplynulo, že společnost Pascual Polabí s. r. o. vede veškerou dokumentaci k systému HACCP v naprostém souladu s požadavky legislativy i interního předpisu. V terénu jsem však narazila na některé nedostatky v dodržování stanovených kritických kontrolních bodů a to především v nedodržování používání veškerých osobních ochranných pracovních prostředků. Při nedodržování tohoto požadavku, může dojít ke kontaminaci sklizených salátů. Proto bych doporučila opětovné proškolení všech pracovníků, dále důslednější kontrolu pracovníků supervizory. Při opětovném zjištění nedostatků bych navrhovala finanční sankci jak pro pracovníky, tak i pro supervizory. Dále bych při stanovení nového opatření doporučila provést důsledné proškolení všech pracovníků, aby toto opatření bylo skutečně dodržováno, viz prasklé vaničky na sklízecím stroji rigu, které jsou označeny červenou páskou, ale pracovníci, tam i přesto saláty umisťují. Také bych doporučila stanovení dvou nových kritických kontrolních bodů, které se týkají především skladových prostor. Mělo by být stanoveno opatření při možném rozbití či prasknutí plastového krytu na zářivkách a také pravidelnou kontrolu vysokozdvižných vozíků. V neposlední řadě, bych doporučila provádění častějších a pravidelných kontrolních interních auditů na dodržování systému HACCP.

Manažerské dovednosti
Červinková, Barbora ; Kříž, Josef (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent)
Teoretická východiska v této práci vysvětlují pojmy blízce související s managementem a manažerskými dovednostmi. Úvodní část se týká přiblížení samotného pojmu manažer a management, dále jsou rozepsány manažerské funkce, které jsou souvisle rozvity do popisu dalších schopností, jako jsou komunikace, stanovování cílů, kompetence i koučování. Stěžejním bodem je přiblížení pojmů soft a hard dovednosti, které by manažeři měli vlastnit, anebo kterým by se měli v průběhu své praxi naučit. Jen díky správnému ovládání obou těchto skupin dovedností lze docílit kvalitního vedení organizace. Pro zřetelnější vysvětlení je v části manažerských dovedností obsažen grafický náhled, který přibližuje rozdělení dovedností. V druhé části práce, tedy praktické části, je popsána situace s dosavadními dovednostmi manažerů ve zvolené společnosti. Díky dotazníku je možné změřit současnou úroveň získaných dovedností manažerů na třech úrovních a dále lze vyhodnotit, jaký je zájem o zvyšování jednotlivých dovedností, anebo zda se manažeři cítí dostatečně kvalifikování na výkon své pracovní pozice.