Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Problematika výživy a dopingu v kulturistice a fitness
Linhartová, Gabriela ; Chrástková, Martina (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Název: Problematika výživy a dopingu v kulturistice a fitness Cíl práce: Cílem diplomové práce je odhalit odlišnosti v oblasti problematiky výživy a dopingu u kondičně cvičících sportovců, aktivních amatérských a profesionálních závodníků v kulturistice a fitness, a to v oblasti příjmu makroživin, pitného režimu, doplňků stravy i v oblasti zneužívání dopingu. Metoda: Pro výzkum byla zvolena metoda ankety. Anketa je rozdělena na otázky zjišťující informace problematiky výživy a dopingu. Obsahuje kombinaci otevřených, uzavřených a polouzavřených otázek. Vybraný soubor zkoumání byl náhodný vzorek kondičních cvičících, amatérských a profesionálních závodníků kulturistiky a fitness. Výsledky: Z anketního šetření vyplývá, že ačkoliv kondiční cvičící vnímají optimální nastavení příjmu makro a mikroživin, pitného režimu a doplňků stravy jako součást úspěchu v kulturistice a fitness, nedosahuje jejich povědomí a disciplína takové úrovně, jako závodících respondentů (amatérských i profesionálních) ankety. Stravovací režim závodníků více koresponduje s doporučeními v literárních zdrojích. Mezi výživou kondičních cvičících a závodníků (amatérských i profesionálních) byly nalezeny minimální rozdíly, jedná se především o rozdíly v podílu konzumace proteinových suplementů, konzumace pestřejšího spektra zdrojů...
Analýza vývoje výkonnosti v ČR v maratónu mužů od roku 1945 po současnost
PODLEŠÁKOVÁ, Lenka
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje výkonnosti českých závodníků na maratónské trati. Cílem práce bylo zjistit, jak se výkonnost těchto maratónců postupem času vyvíjela a zda se maratónské časy spíše zkracovaly či prodlužovaly. V analytické části byly popsány a zkoumány základní charakteristiky maratónského běhu, jako je jeho historie, předpoklady běžce na dlouhé tratě, vývoji tréninku, vliv nadmořské výšky na výkonnost nebo například jak maratónce a sport celkově podporuje stát. Syntetická část práce obsahuje grafy a tabulky, získané z analýzy dat, která byla získána v tabulkách a v atletických ročenkách. Ty jsou velmi důležitými ukazateli vývoje výkonnosti v maratónském běhu. Většina z grafů ukazuje, že výkonnost od začátku sledovaného období rostla až do 90. let. V první polovině našeho sledovaného období byli totiž čeští sportovci mnohem více podporováni státem, než je tomu v druhé polovině sledovaného období. Pokles podpory, který zde nastal vlivem pádu režimu s vedoucí rolí komunistické strany, byl jedním z důvodů, proč nemáme v současnosti maratónce, který by se blížil k zaběhnutí nového českého rekordu. Závěrem je nutno podoktnout, že se vyplatí podporovat širší základnu sportovců, ze které může vzejít individualita, která uspěje na i mezinárodní scéně.
Výživa v kulturistice a fitness
Linhartová, Gabriela ; Chrástková, Martina (vedoucí práce) ; Polášková, Marcela (oponent)
Název: Výživa v kulturistice a fitness Cíl práce: Cílem bakalářské práce bylo odhalit odlišnosti v oblasti výživy aktivních závodníků v kulturistice a fitness oproti doporučením veřejně dostupné odborné literatury, a to jak v příjmu živin, využívání doplňků stravy a dodržování pitného režimu ve fázi objemové, rýsovací i v závěrečné fázi superkompenzace. Metoda: Pro výzkum byla zvolena kvalitativní metoda ankety. Anketa je rozdělena na otázky ohledně jednotlivých fází přípravy. Obsahuje kombinaci otevřených a uzavřených otázek. Vybraný soubor zkoumání byl náhodný vzorek závodníků a závodnic v různých kategoriích kulturistiky a fitness. Výsledky: Anketním šetřením bylo zjištěno, že závodníci se převážně stravují podle doporučení dostupných veřejnosti. Avšak zjištěny byly i individuální odlišnosti a to v příjmu živin, pitném režimu, ve využívání doplňků stravy v objemové fázi a rýsovací fázi. Dále byly zjištěny specifické postupy v příjmu tekutin, příjmu živin, doplňků stravy i sladidel ve fázi superkompenzace. Klíčová slova: Výživa, soutěžní příprava, závodník, kulturistika, doplňky stravy
Příprava závodníka na soutěž v kulturistice
Nosková, Tereza ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Šťastný, Petr (oponent)
Název: Příprava závodníka na soutěž v kulturistice Cíl: Cílem mé práce je příprava závodníka na soutěž v kulturistice v kategorii bikini fitness. Efekt tréninku jsem posuzovala na základě hodnocení tělesného složení, především redukci tělesného tuku a svalové hmoty. Výkonnost pak umístěním v celostátních soutěžích. Důraz kladu na snížení tělesného tuku při zachování svalové hmoty. Dílčím cílem je účast závodnice na soutěži v kulturistice v kategorii bikini fitness a dosažení co nejlepšího možného umístění Metody řešení: V práci jsem využívala antropometrických měření, tedy měření tělesných obvodů v oblasti hrudníku, pasu, břicha, boků, stehen, lýtek a paže. Za pomoci přístroje InBody jsem hodnotila změny tělesného složení. V průběhu výzkumu jsem nevyužila invazivních metod. Silový trénink trval 60 - 70 minut 6x v týdnu, po dobu 16 týdnů. Aerobní aktivita byla zařazena od 7. týdne přípravy, v délce 45 -60 minut. Výsledky: Výsledek práce v ohledu snížení tuku, při zachování svalové hmoty, byl pozitivní. Došlo k redukci tělesné hmotnosti z 62,8 kg na 56,4 kg, tj. snížení o 6,4 kg. Hmota kosterního svalstva se snížila o 0,2 kg z původních 28,2 kg na 28 kg. Hmotnost tělesného tuku klesla z 10,2 kg (16,2 %) na 6,1 kg (10,8 %), tj. 4,1 kg. Po tréninkové intervenci došlo k významným změnám v oblasti...
Redukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studie
Nosková, Tereza ; Šteffl, Michal (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Redukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studie Cíle: Cílem bakalářské práce bylo analyzovat specifika a zásady výživy v kulturistice, charakterizovat typy diet a zjistit, jaký způsob stravování je pro kulturisty během předsoutěžního období nejvhodnější. Metody: Práce je psána formou přehledové studie. K získání relevantních informací byly využity elektronické databáze SportDiscuss, ScienceDirect a Ebsco. Kromě toho práce obsahuje přílohu, ilustrující vlastní zkušenost autorky práce s přípravou na závody v kulturistice v kategorii Bikini fitness. Výsledky: Práce obsahuje stručný přehled několika výživových směrů a doporučení, která se běžně praktikují v přípravě závodníka na soutěž v kulturistice. Dává možnost výběru a srovnání jak současných, tak i v minulosti používaných diet. Závěry: Z analýzy výživových doporučení vyplývá, že v současnosti neexistuje jednotné univerzální doporučení, ale volba diety by měla být individuální a vycházet především z aktuálních potřeb daného závodníka. Klíčová slova: Redukce, tuk, hmotnost, příprava, závodník, kulturistika, výživa, dieta
Formule 1 jako sportovní a společenský fenomén v 50. a 60. letech 20. století
Fendrychová, Michaela ; Kovář, Martin (vedoucí práce) ; Soukup, Jaromír (oponent)
Bakalářská práce je věnována analýze závodů formule 1 jako sportovního a společenského fenoménu v padesátých a šedesátých letech 20. století. V úvodu se autorka zaměřila na rekapitulaci počátků automobilových závodů od roku 1894. Hlavní část práce se týká světového šampionátu v padesátých a šedesátých letech. Autorka analyzovala jednotlivé ročníky šampionátu, přičemž se soustředila na kariéru nejlepších jezdců-mistrů světa (například Guiseppeho Fariny, Juana Manuela Fangia, Alberta Ascariho atd.) i těch, kteří na mistrovský titul nedosáhli (například Stirlinga Mosse) nebo Jochena Rindta (který titul sice získal in memoriam, ale až v roce 1970, tudíž ne ve sledovaném období). Následuje analýza fungování nejvýznamnějších týmů (Alfa Romeo, Ferrari, Maserati, Mercedes, Lotus a McLaren).
Výzkum sociální skupiny - čeští judisté
Musil, Jaromír ; Kandert, Josef (vedoucí práce) ; Kotík, Michal (oponent)
Česká judistická komunita tvoří kulturní skupinu, jež je složená ze závodníků, trenérů, rozhodčích a vyšších funkcionářů. Tato kulturní skupina má však z kulturně sociálního hlediska jeden závažný problém. Každá skupina nebo složka, ze které se tato komunita skládá, chápe svoji pozici v této kulturní skupině jinak, než ji chápou ostatní. Výzkum zkoumá vztahy mezi jednotlivými skupinami. V této práci kladu velký důraz zejména na metodologii výzkumu.
Kdo byl lepší? Vettel nebo Schumacher?
Rusnoková, Lenka ; Melzochová, Jitka (vedoucí práce) ; Babin, Jan (oponent)
Je Michael Schumacher opravdu nejschopnějším pilotem Formule 1? Nebo se jeho výjimečné výsledky odvíjejí pouze od vlastností jeho vozu? Není mezi závodníky někdo lepší? Při hledání odpovědí na tyto otázky aplikuji různé metody evaluace talentu na data vybraných závodníků F1 v období 1980 až 2013. Jednou z nich je metoda explicitního vyjádření talentu pomocí modelu mnohonásobné regrese s využitím fixních efektů. Její podstatou je oddělení vlivu závodníka od vlivu vozu na celkový výsledek závodu zaznamenaný statistikami. Výsledkem mého zkoumání je zjištění, že nejtalentovanějším pilotem mého výběru není statisticky nejlepší závodník Michael Schumacher ale Fernando Alonso. Díky možnosti vyjádření talentu závodníka, dojde k zefektivnění na trhu práce závodníků díky snížení nákladů na výběr nejlepšího jezdce pro potřeby týmu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.