Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Probiotika a probiotické mikroorganismy
Kostková, Lucie ; Dvořák, Miloš (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Probiotika a jejich pozitivní vliv na lidské zdraví jsou v současnosti často diskutované téma. Přesto je informovanost veřejnosti o jejich příznivých účincích nedostatečná, stejně tak jejich využívání v praxi. Práce shrnuje současné vědecké poznatky o účincích probiotik na lidský organismus. První kapitola se zabývá vymezením pojmu probiotika, jejich historií, významem, vlastnostmi, účinky na lidské zdraví a riziky spojenými s užíváním probiotik. Druhá kapitola obsahuje popis probiotických produktů, jejich formy a potraviny obsahující probiotika. V kapitole číslo tři se řeší probiotické mikroorganismy, jejich hlavní charakteristiky a příklady komerčních startovacích kultur. Předposlední kapitola obsahuje informace o životaschopnosti probiotických mikroorganismů. A kapitola poslední zkoumá metody začlenění probiotik do výrobku.
Možnosti lyofilizace a enkapsulace probiotických kultur
Faitová, Barbora
Tato bakalářská práce s názvem „Možnosti lyofilizace a enkapsulace probiotických kultur“ je zpracována jako literární rešerše. Mikroorganismy jako takové hrají důležitou roli ve zdraví člověka, proto je snaha o rozšíření probiotických bakterií mezi konzumenty i prostřednictvím potravin. Z důvodu omezené životaschopnosti těchto buněk je možné jejich ošetření lyofilizací nebo enkapsulací. Tyto metody se jeví jako velice vhodné, protože zajišťují jejich stabilitu během skladování, zapracování do potravin i při průchodu trávicím traktem, kde jsou vystaveny nepříznivým podmínkám.
Využití techniky polymerázové řetězové reakce (PCR) pro identifikaci probiotických mikroorganismů v mléčném potravinovém výrobku
Horká, Markéta ; Fialová, Lenka (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
V rámci této bakalářské práce byly popsány probiotické bakterie a jejich prospěšné účinky na lidské zdraví. Také bylo uvedeno několik metod, které jsou využívány k identifikaci mikroorganismů. Úvodem experimentální části byla izolována DNA z vybraného mléčného výrobku. Extrakce DNA byla provedena dvěma způsoby, jež oba poskytly dostatečně kvalitní DNA. Připravená DNA byla podrobena polymerázové řetězové reakci s využitím specifických primerů. Prostřednictvím elektroforézy na agarózovém gelu byla potvrzena přítomnost bakterií rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a druhu Lactobacillus acidophilus, které byly výrobcem jogurtu deklarovány.
Probiotické mikroorganismy v masné výrobě
Zelinková, Kateřina
Tato bakalářská práce se zabývá masnými fermentovanými výrobky s plísní na povrchu. Účinky plísní na senzorické vlastnosti těchto výrobků a možnosti použití probiotických eukaryot, hlavně plísní, k jejich úpravě. Plísně používané na povrchovou úpravu salámů můžou vést k žádoucímu i nežádoucímu efektu. Do nežádoucích efektů patří růst nechtěných plísní a tvorba jejich toxických sekundárních metablitů. Žádoucí efekt je spojen se zlepšením jejich údržnosti, textury, chuti a vůně. Probiotika jsou mikroorganismy, které mají kladný vliv na trávicí trakt jak člověka, tak zvířat. Musí být odolné vůči stresu a být schopné projít trávicím traktem bez poškození. Díky tomu se zachovává jejich pozitivní vliv na trávení.
Probiotické mikroorganismy v masné výrobě
Zelinková, Kateřina
Tato bakalářská práce se zabývá masnými fermentovanými výrobky s plísní na povrchu. Účinky plísní na senzorické vlastnosti těchto výrobků a možnosti použití probiotických eukaryot, hlavně plísní, k jejich úpravě. Plísně používané na povrchovou úpravu salámů můžou vést k žádoucímu i nežádoucímu efektu. Do nežádoucích efektů patří růst nechtěných plísní a tvorba jejich toxických sekundárních metablitů. Žádoucí efekt je spojen se zlepšením jejich údržnosti, textury, chuti a vůně. Probiotika jsou mikroorganismy, které mají kladný vliv na trávicí trakt jak člověka, tak zvířat. Musí být odolné vůči stresu a být schopné projít trávicím traktem bez poškození. Díky tomu se zachovává jejich pozitivní vliv na trávení.
Probiotika a probiotické mikroorganismy
Kostková, Lucie ; Dvořák, Miloš (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Probiotika a jejich pozitivní vliv na lidské zdraví jsou v současnosti často diskutované téma. Přesto je informovanost veřejnosti o jejich příznivých účincích nedostatečná, stejně tak jejich využívání v praxi. Práce shrnuje současné vědecké poznatky o účincích probiotik na lidský organismus. První kapitola se zabývá vymezením pojmu probiotika, jejich historií, významem, vlastnostmi, účinky na lidské zdraví a riziky spojenými s užíváním probiotik. Druhá kapitola obsahuje popis probiotických produktů, jejich formy a potraviny obsahující probiotika. V kapitole číslo tři se řeší probiotické mikroorganismy, jejich hlavní charakteristiky a příklady komerčních startovacích kultur. Předposlední kapitola obsahuje informace o životaschopnosti probiotických mikroorganismů. A kapitola poslední zkoumá metody začlenění probiotik do výrobku.
Stanovení probiotických mikroorganismů ve vybraných kysaných mléčných produktech
KORANDOVÁ, Květa
Cílem práce bylo sledovat zastoupení probiotických mikroorganismů ve vybraných kysaných mléčných produktech. Pro stanovení kmenů Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus a rod Bifidobacterium byly vybrány z tržní sítě 3 vzorky bílých jogurtů, u kterých výrobce deklaroval přítomnost bifidobakterií. Literární rešerše vysvětluje problematiku probiotických mikroorganismů a pojednává o procesu fermentace, fermentovaných mléčných výrobcích, a především o fermentovaném mléčném výrobku jogurtu. V experimentální části je tato práce zaměřena na vyhodnocení mikrobiologických analýz a kyselosti vybraných jogurtů v závislosti na vzorcích a doby skladování. Zjištěné výsledky ukázaly, že počet živých bakterií kmenů Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus splňovaly legislativní požadavky, zatímco počet bakterií rodu Bifidobacterium mohl být ovlivněn různými faktory, které zapříčinily, že dle výsledků v této práci, u některých vzorků nebyl dostatečný počet těchto bakterií.
Probiotické mikroorganismy v mléčných produktech
KORANDOVÁ, Květa
Probiotické mikroorganismy jsou živé mikroorganismy, které podporují optimální složení střevní mikroflóry. Tato práce pojednává o jejich pozitivním vlivu na zdraví člověka. Zabývá se popisem nejčastěji používaných rodů bakterií, mezi které patří Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus a Lactococcus. Dále pojednává o zdravotních, mikrobiologických a technologických požadavcích potřebných pro dosažení účinnosti probiotik. Jsou také uvedeny charakteristiky produktů s obsahem probiotických mikroorganismů, mezi které patří farmaceutické preparáty a vybrané funkční potraviny. V této skupině je práce zaměřena zejména na fermentované mléčné výrobky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.