|
Mikrobiologie sýrů ošetřených bioaktivními látkami za účelem prodloužení jejich trvanlivosti
Nedělová, Barbora
Teoretická část práce je zaměřená na výrobu, rozdělení, vady sýrů z kravského mléka, jejich význam ve výživě. Dále jsou zde popsány významné druhy prospěšných i patogenních mikroorganismů a boj proti nežádoucím mikroorganismům. V poslední části literární rešerše jsou charakterizovány vybrané skupiny bioaktivních látek. Praktická část diplomová práce se zabývá mikrobiologickým rozborem čerstvých sýrů ošetřených přírodními látkami a jejich vlivem na trvanlivost. V rámci mikrobiologické analýzy byly stanoveny vybrané skupiny mikroorganismů -- celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní bakterie, enterokoky, plísně a kvasinky. Vzorky čerstvých sýrů byly ošetřeny extraktem z máty peprné (Mentha piperita L.), pelyňku estragonu (Artemisia dracunculus L.) a dýňovým olejem. Následně byly zabaleny v atmosféře volné, obsahující CO2 nebo N2. Z výsledku bylo zjištěno, že při skladovací teplotě 8 oC použité přírodní látky ani atmosféry nemají vliv na trvanlivost čerstvých sýrů.
|