Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 143 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Emocionální kartografie
Rygálová, Monika ; Pfeiffer, Jan (oponent) ; Sterec, Pavel (vedoucí práce)
Cílem práce je výtvarné zpracování vnímání map, jako určitého faktu, podle kterého vyhodnocujeme a vyobrazujeme si celý svět. Pracuji s daty, které získám pomocí zobrazovací techniky eye-tracking, která mi umožní zaznamenávat trasu pohybu očí po obrazu, který budu předkládat lidem s navzájem odlišným trvalým bydlištěm, národností či pobytem. Získané data mi poslouží jako studie, kterou budu nadále zpracovávat a zakomponovávat do map a jiných vizuálních podob zobrazující zemi nebo místa na planetě. V práci reflektuji i můj samotný individuální postoj k světu - s čímž jsem se fyzicky nesetkala, to pro mě neexistuje. Studie bude zahrnovat všechny aspekty vnímání map a systematicky zobrazeného světa ke vztahu k člověku, jeho vzpomínkám na místo, fyzický kontakt a dopadu jeho samotného v měřítku člověk versus svět.
Dopad udržitelné produkce potravin na chování spotřebitele
Yerengaliyeva, Guldana
Tato diplomová práce se zabývá vlivem udržitelné produkce potravin na chování spotřebitelů. K dosažení cíle práce byla provedena analýza ekologického zemědělství v EU a v ČR, analýza trhu s biopotravinami v ČR a posouzení ochoty platit vyšší cenu za biopotraviny. Bylo také provedeno dotazníkové šetření mezi spotřebiteli s cílem zjistit jejich názor na biopotraviny a nákupní chování vůči těmto produktům. Výsledkem diplomové práce bylo zjištění, které faktory ovlivňují nákupní chování spotřebitelů vůči biopotravinam a které faktory jsou bariérou nákupu biopotravin. Byla také formulována doporučení pro spotřebitele a výrobce zabývající se výrobou a prodejem biopotravin.
Slepota ke změně a slepota k volbě
Denemarková, Martina ; Vranka, Marek (vedoucí práce) ; Uhlář, Pavel (oponent)
Slepota ke změně a slepota k volbě jsou fenomény, jejichž výzkum je nejen zajímavý, ale i podstatný pro lepší porozumění pozornosti, tvorbě vnitřních reprezentací, procesům rozhodování, formování a stálosti preferencí. Práce představuje slepotu ke změně a slepotu k volbě, jejich teoretické souvislosti, stručně předkládá průřez výzkumnými studiemi těchto jevů a faktorů, které je ovlivňují. V návaznosti na literárně přehledovou část práce obsahuje návrh empirické studie zkoumající vliv subjektivně vnímaných požadavků na projevy chování na efekt slepoty k volbě v kontextu spotřebitelských preferencí. Klíčová slova: Slepota ke změně Slepota k volbě Preference Vnitřní reprezentace Rozhodování
Efekt zkušeností a květních vlastností na projev preferencí a věrnosti u Eristalis tenax
Haveldová, Alice ; Janovský, Zdeněk (vedoucí práce) ; Mikát, Michael (oponent)
Vnitrodruhový přenos pylu je klíčový pro zajištění úspěšného opylení a následného rozmnožení mnoha druhů rostlin. Existují mechanismy, kterými lze podíl pylu přeneseného mezi jedinci stejného druhu zvýšit na úkor podílu přeneseného mezi druhy. Mezi mechanismy přímo ovlivnitelné rostlinami prostřednictvím podoby květů (jejich jednotlivých znaků), patří preference a věrnost opylovačů. Čím více opylovač daný druh preferuje nebo mu vykazuje věrnost, tím roste podíl vnitrodruhového přenosu pylu. Projev preferencí a věrnosti zpravidla není v čase ustálený, nýbrž se může během života opylovače měnit na základě zkušeností s květy, které navštíví. Velmi málo studií se u opylovačů zabývalo efektem zkušeností na preference, a především na věrnost k více květním znakům u pestřenek (Syrphidae, Diptera), které představují významnou skupinu opylovačů. V této práci jsem zjišťovala míru preferencí a věrnosti u včelice trubcové Eristalis tenax (Syrphidae) v závislosti na dvou květních znacích - barvě a velikosti, a také v závislosti na míře zkušeností. Činila jsem tak pomocí sledování návštěv a přeletů na kombinacích umělých květů. Jedinci byli dvojího původu: naivní (odchovaní v laboratorních podmínkách, bez předchozích zkušeností s návštěvou květů) a zkušení (odchycení ve volné přírodě se zkušeností s návštěvou...
Matematické metody v některých rankingových modelech
Pažourek, Lubomír ; Kureš, Miroslav (oponent) ; Čermák, Jan (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá matematickou podstatou některých rankingových metod. Jejich jednotícím prvkem je tzv. Perronova-Frobeniova věta pro nezáporné a ireducibilní matice, která formuluje podmínky pro existenci kladného vlastního čísla a kladného vlastního vektoru dané matice. Cílem práce je uvést přehled potřebných teoretických výsledků, vysvětlit jejich aplikaci v rámci některých rankingových metod a provést simulace při vyhodnocení některých soutěží.
Percepce kulturních a přírodních hodnot a návštěvnických preferencí v severovýchodní části CHKO Třeboňsko. Bývalá obora Jemčina a její význam pro cyklistiku
PIXA, Jan
Bakalářská práce se zabývá problematikou percepce kulturních hodnot a přírodních a návštěvnických preferencí v severovýchodní části CHKO Třeboňsko, práce je zaměřena na konkrétní oblast bývalé obory Jemčina. V práci je poté kromě návštěvnických preferencí souvisejících s vnímáním přírodních a kulturních ve studované oblasti řešen také význam obory pro cykloturistiku. Cílem práce je pomocí dotazníkového šetření zjistit jaké hodnoty v dané oblasti respondenti preferují, zda je pro respondenti vyzdvihují spíše přírodní či kulturní hodnoty v oblasti Jemčiny, a také skutečnost, jak respondenti vnímají kvalitu cest vhodných pro provozování cykloturistiky na Jemčině. Výzkum je zaměřen pouze na respondenty, kteří Jemčinu již navštívili, nebo se ve studované oblasti přímo fyzicky nacházeli v době výzkumu. Výsledky dotazníkového šetření posloužily k definování konkrétních návrhů na zlepšení nejen komunikací pro cyklistiku na Jemčině, ale i pro zvýšení návštěvnosti a dalšího rozvoje oblasti.
Preference boxové řady v závislosti na aktuální mléčné užitkovosti dojnic holštýnského plemene
Trněná, Iva
Cílem této bakalářské práce bylo objasnit preferenci boxového řady v závislosti na aktuální mléčné užitkovosti dojnic holštýnského plemene. Pokus proběhl v konkrétním chovu v zimním a letním období. Mezi faktory byly zařazeny: aktuální dojivost (kg mléka), pořadí laktace (n) a fáze laktace (dny). Předmětem pozorování byla jedna sekce s 59 boxy rozmístěnými ve 2 řadách. Řada 1 - nacházející se blíže krmnému stolu (n = 29), řada 2 - nacházející se blíže obvodové stěně stáje (n = 30). U dojnic nacházejících se v boxu byla sledována frekvence stání a ležení, u ležících dojnic pak preference levého a pravého boku (lateralita). Záznam byl prováděn při přímém sledování dojnic do přesného schématu sekce metodou skupinových snímků. Z výsledků je prokázána statisticky vysoká průkaznost, že všechny dojnice nejvíce zaplňovaly řadu nacházející se nejblíže krmnému stolu. Dále bylo zjištěno, že u dojnic s užitkovostí 30,1 - 40 kg mléka byla preferovanou řadou byla řada nacházející se blíže obvodové stěně stáje (P< 0,01). U dojnic s užitkovostí pod 15 kg a nad 45 kg mléka byla pak zjištěná vyrovnaná preference obou řad. Pořadí laktace mělo statisticky vysoce průkazný vliv na preferenci boxové řady, kdy řadu 1 preferovaly ve větší míře dojnice na první, druhé a třetí laktaci. Naopak dojnice na 5. laktaci tuto řadu obsazovaly nejméně. Dojnice nad 90 dnů laktace statisticky vysoce průkazně preferovaly řadu nacházející se nejblíže krmnému stolu a nejméně pak řadu nacházející se blíže obvodové stěně stáje (P< 0,01).Dále byla zjištěna u všech sledovaných faktorů (užitkovost, pořadí a fáze laktace) vyšší míra upřednostňování pravého boku při ležení(P< 0,01).
Preference fermentovaných mléčných produktů ve vybrané skupině spotřebitelů
ZÁMEČNÍKOVÁ, Marie
Cílem diplomové práce bylo posoudit, jaký vliv mají vybrané demografické faktory, na preference fermentovaných mléčných produktů. Za tímto účelem bylo vytvořeno dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 278 respondentů (128 mužů a 150 žen). V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že nejčastěji konzumovanými produkty jsou polotvrdé a přírodní sýry a jogurty, přičemž nejoblíbenějším jogurtem je klasický bílý jogurt s více než 3 % tuku. Skupina starších respondentů preferovala polotučné sýry, zatímco pro skupinu mladších respondentů nebyla tučnost sýrů zásadní. Nejvíce preferovanou mlékárnou byla Madeta (50 % respondentů). Při výběru produktu byli spotřebitelé nejčastěji ovlivněni cenou a příchutí, přičemž cenou byli ovlivněni více muži a příchutí ženy. Výsledky diplomové práce mohou být přínosné pro lepší informovanost ohledně frekvence konzumace a preference fermentovaných mléčných produktů u českých spotřebitelů.
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky a jejich využití v potravinářském a krmivářském průmyslu
VAROUSOVÁ, Petra
Cílem diplomové práce bylo posoudit využití a preference zahuštěných a sušených mléčných výrobků. Pro tento účel byly vytvořeny dva dotazníky. Dotazníkového šetření zaměřeného na využití a preference potravinářských produktů se zúčastnilo 172 respondentů (spotřebitelů) různých věkových kategorií (muži 21 %; ženy 79 %), průzkumu zaměřeného na produkty krmivářského průmyslu 87 respondentů (chova-telů) ze zemědělských podniků. Z prvního průzkumu vyplynulo, že slazené koncent-rované mléčné výrobky upřednostňují spíše mladší věkové kategorie, naopak střední a starší věkové kategorie spotřebitelů dávají přednost sušenému mléku a neslazeným koncentrovaným mléčným výrobkům. Druhý průzkum ukázal, že chovatelé využívají převážně mléčné krmné směsi s obsahem sušené syrovátky a za největší výhody zkrmování mléčných krmných směsí považují jejich složení a zdravotní nezávadnost. Zjištěné výsledky ukázaly, že koncentrované mléčné výrobky jsou poměrně značně využívány a spotřebitelé mají dobrý přehled o jejich nabídce.
Ideální učitel z pohledu žáků
HNUDOVÁ, Sára
Bakalářská práce se zaměřuje na pohled na ideálního učitele. Zkoumá, jaké jsou klíčové vlastnosti ideálního učitele z pohledu žáků pátých ročníků prvního stupně a devátých ročníků druhého stupně základních škol a zda se jejich pohled liší. Práce je rozčleněna na dvě části, a to teoretickou a praktickou - výzkumnou část. Teoretická část obsahuje vymezení učitelské profese, požadavky na vyučující a jejich profesní kompetence. Dále jsou uvedeny informace o příslušných vývojových obdobích zkoumaných respondentů. Praktická část je zaměřena na výzkum a hierarchizaci klíčových vlastností učitele dle odpovědí dotázaných žáků. Klasifikace byla vytvořena na základě výsledků dotazníkového šetření. Sestavený dotazník vycházel z poznatků zaznamenaných v teoretické části, zejména z kompetencí učitele. Dále je v praktické části zhodnoceno, zda se pohled na ideálního učitele mezi jednotlivými zkoumanými věkovými kategoriemi liší.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 143 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.