Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nakládání s potravinovým odpadem
Voznicová, Eliška
Tato bakalářská práce řeší problematiku nakládání s potravinovým odpadem. Problematika práce téže úzce souvisí s globální změnou klimatu, přelidněním a samotným plýtváním s potravinami. Cílem je v práci sepsat legislativní předpisy, týkají se tohoto tématu a definovat kategorie potravinového odpadu a fáze, ve kterých jsou potraviny vyhazovány. Práce se také zabývá vybranými procesy zpracování potravinového odpadu a zmiňuje i udržitelné stravování a značení potravin. V rámci výzkumu byl proveden rozhovor s freeganem, který poskytl důležité informace o motivacích a zvyklostech této skupiny lidí. Dále byl proveden rozhovor s zaměstnancem gastronomického provozu, aby bylo možné porovnat názory a postřehy z obou stran a získat tak ucelenější obraz o problematice nakládání s potravinovým odpadem. Provedeným mapovacím výzkumem bylo zjištěno, že pro mapování nevybyla zvolena vhodná doba. A z provedeného rozhovoru bylo zjištěno, že některé gastronomické podniky jsou otevřeny novým trendům ve snižování potravinového odpadu. Hlavní zjištění z rozhovorů je, že i přes stále zvyšující se nároky na legislativní předpisy týkající se vyhazování potravin, je možné se stravovat pouze z vyhozených potravin.
Regional gastronomy of France d'Oïl
Svobodová, Denisa ; Jančík, Jiří (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Název bakalářské práce: Regionální gastronomie Francie dʼOïl Klíčová slova: gastronomie, kuchyně, region, speciality, potravina, značka Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá regionální gastronomií Francie, konkrétně části dʼOïl. V jednotlivých kapitolách jsou popsány samotné produkty, ale i speciality daných oblastí. Práce dále zkoumá gastronomii jako kulturní fenomén v životě Francouzů a jejich stravovací návyky. Vedle regionálních potravin jsou přiblíženy potravinářské značky a jejich důležitost při výběru potravin. Na základě vlastní rešerše bakalářská práce popisuje postavení francouzské gastronomie v České republice a povědomí Čechů o francouzských specialitách.
Významné aspekty plýtvání potravin v domácnostech
Pelánová, Aneta
Bakalářská práce se zabývá tématem plýtvání potravinami na úrovni domácností v Novém Městě na Moravě. Cílem práce bylo vymezit významné aspekty plýtvání potravin v domácnostech a identifikovat možnosti zlepšení hospodaření domácností s potravinami. K dosažení cíle bylo využito kvantitativního výzkumu prostřednictvím dotazníkového šetření. Na základě výsledků vlastního šetření a sekundárních informací z realizovaných výzkumů obdobného zaměření byla odvozena doporučení pro snížení plýtvání potravinami.
Identifikace příčin vzniku odpadu v prodejnách potravin
Opavská, Ilona
Tato práce se zaměřuje na nejčastější příčiny, které způsobují vznik potravinového odpadu v prodejně potravin. Zhodnocuje, kterých a kolik potravin je vyhazováno nejvíce během jednoho roku. Poskytuje také data o ceně a hmotnosti za nakoupené potraviny v roce 2017. Následně jsou z toho zjištěny finanční ztráty prodejny. Praktická část vyhodnocuje výsledky na základě sesbíraných dat z prodejny. Data byla shromážděna za celý rok 2017. Uzávěrka byla provedena vždy poslední den v měsíci. Výsledkem vyhodnocení nejčastější příčiny vzniku potravinového odpadu u mléčných výrobků a suchého skladu je prošlé datum spotřeby. Oddělení ovoce a zeleniny jednoznačně zaujímá první místo v hmotnosti vyhozených potravin. Hlavní příčinou jsou plesnivé nebo shnilé kusy. V měsíci říjnu bylo vyhozeno potravin nejvíce, naproti tomu v měsíci březnu nejméně. Finanční ztráty se během jednotlivých měsíců pohybovaly v souvislosti s množstvím vyhozených potravin. Ovšem nejpodstatněji finanční ztráty ovlivnily ceny vyhozených potravin v daném měsíci. Dle celkového vyhodnocení jsou finanční a hmotnostní ztráty "minimální", ve srovnání s celkovou cenou a hmotností za nakoupené zboží.
Význam a výskyt konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny
Kotrlová, Adéla
Bakalářská práce na téma Výskyt a význam konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny byla vypracována v letech 2017 až 2019 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Konzervační metody jsou rozděleny na ty konzervaci fyzikálními metodami, které se používají při výrobě výrobků z ovoce a zeleniny. Konzervaci přídavkem chemickými látkami neboli konzervanty, kde jsou popsány jednotlivé chemické přídatné látky používané při konzervaci výrobků z ovoce a zeleniny. Právní omezení a specifikace chemických konzervujících látek přidávaných do takovýchto výrobků. Kdy je omezeno jejich množství v různých typech výrobků. Dále práce obsahuje frekvenci konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny.
Potraviny nejsou odpad
ZIEGLER, Martin
Diplomová práce se zaměřuje na základní fakta o problematice plýtvání potravinami na světové úrovni a v České republice. Popisuje celkový problém a rozlišuje terminologii ztrát potravin, plýtvaní potravin apod. Praktická část se zabývá analýzou spotřeby potravin spotřebitelů, pomocí dotazníkového šetření v regionu Tábor. Cílem bylo zjistit, zda dotázaní respondenti mají znalosti v této tématice, dalším cílem bylo zjistit četnost jejich nákupu a spotřeba potravin v jejich domácnostech a jak likvidují zbylé potraviny. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání potravin představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém. Závěrečná část práce se věnuje vlastním návrhům řešením a zjištěním nutnosti vzniku potravinové banky v regionu Tábor.
Potravinové zdroje rozvojových zemí se zaměřením na rýži
Kaštylová, Barbora
I přes to, že je člověku známo přes 50 000 plodin vhodných pro produkci potravy, tak pouze pěstování 15 z nich zajišťuje 90 procent světového energetického příjmu z potravin. Pěstování rýže, kukuřice a pšenice pokrývá dvě třetiny tohoto energetického příjmu, přičemž právě rýže zaujímá nejzásadnější roli, a to především v určitých rozvojových zemích. Rýže se postupem času stala základní potravinou z pohledu energetického příjmu ve více než 33 rozvojových státech světa. Cílem bakalářské práce je tedy vyjádřit a dokázat důležitost rýže v rámci rozvojového světa s přesným vymezením regionů a států, které jsou na její produkci a následné konzumaci závislé. Rýže se zde stala dominantní potravinou především díky vhodným klimatickým podmínkám pro pěstování, cenové dostupnosti a jednoduchému zpracování. Existenční závislost na jedné potravině však s sebou nese řadu potencionálních zdravotních hrozeb, které mohou propuknout u konzumentů, jejichž hlavní složku potravy tvoří pouze tato potravina. Bakalářská práce se bude zabývat také vymezením rozvojového světa, definicí hladu.
Plýtvání potravinami - analýza domacností v Jihomoravském kraji
Ondřichová, Anna
Předkládaná diplomová práce se zabývá potravinovým plýtváním na úrovni vybraných domácností v Jihomoravském kraji. Práce v teoretické části představuje historické souvislosti potravinového plýtvání, plýtvání ve světě, Evropské unii, České republice a dále specifikuje plýtvání napříč potravinovým řetězcem. Tato část se také zabývá environmentálními, ekonomickými a sociálními důsledky a možnými východisky. Praktická část kombinuje kvantitativní a kvalitativní výzkum v podobě dotazníkového šetření a měření potravinového odpadu ve vybraných domácnostech Jihomoravského kraje. Cílem bylo analyzovat v domácnostech různého typu množství produkovaného vyhnutelného a nevyhnutelného potravinového odpadu, sekundární využití a přístup k třídění biologicky rozložitelného odpadu. Na základě výsledků byla navržena doporučení vedoucí k redukci potravinového odpadu. Výsledky není možné aplikovat na celou populaci Jihomoravského kraje či České republiky, jedná se o analýzu a chování v konkrétních domácnostech různého typu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.